Overzicht
Vanaf 1 december 2024 kunnen sekswerkers in België legaal werken op basis van een arbeidsovereenkomst, op voorwaarde dat de werkgever vooraf erkend is. We publiceerden hierover eerder al enkele nieuwsberichten. Intussen werd ook duidelijk hoe je als werkgever een erkenning kan aanvragen. Lees er hieronder meer over.
Het bouwverlof is een vorm van collectief verlof in de bouwsector. De afspraken hierover worden ieder najaar vastgelegd voor het volgende jaar per provincie of arrondissement. Toch ben je als werkgever in de bouwsector niet verplicht om je aan deze verlofregeling te houden.
Sinterklaas is weer in het land, het jaareinde is in zicht. Wie naar aanleiding daarvan zijn werknemers een extraatje wil geven, kan dit op een parafiscaal vriendelijke manier. Wanneer je de spelregels van de RSZ en de fiscus respecteert, kan je je werknemers immers cadeau(cheque)s geven die noch door de RSZ noch door de fiscus zullen worden beschouwd als loon. Niet alleen interessant dus voor je werknemers om te krijgen, maar ook interessant voor jou als werkgever om te geven.
Vanaf 1 januari 2025 moeten alle werknemers in principe verplicht gebruik maken van de elektronische controlekaart (eC3.2) bij tijdelijke werkloosheid, behalve in de sector van de beschutte en sociale werkplaatsen en de maatwerkbedrijven (PC 327). Zowel werkgevers als werknemers uit andere sectoren kunnen tot uiterlijk 30 juni 2025 wel nog een tijdelijke uitzondering vragen.
De indexatiecoëfficiënt voor de berekening van de CO2-bijdrage (solidariteitsbijdrage) in 2025 kan berekend worden. Voor bedrijfswagens die aangekocht, gehuurd of geleased werden na 1 juli 2023, zullen - naast de jaarlijkse indexatie vanaf 1 januari - ook een hogere vermenigvuldigingsfactor en een hoger minimumbedrag aan CO2-bijdrage van toepassing zijn.
Op 25 oktober 2024 keurde de Vlaamse Regering een voorontwerp van Programmadecreet bij de begrotingsopmaak 2025 goed. Daarmee zullen verschillende maatregelen uit het Vlaams Regeerakkoord uitgevoerd worden. We geven je een overzicht van de aankomende wijzigingen.
Je werknemers mogen in principe niet worden tewerkgesteld tijdens de wettelijke feestdagen. Wanneer een feestdag samenvalt met een zondag of een inactiviteitsdag in je onderneming, moet je deze dan ook vervangen door een andere rustdag. Zo behouden je werknemers hun recht op tien feestdagen per kalenderjaar. Deze vervangingsdagen moet je telkens vastleggen vóór 15 december van het jaar voorafgaand aan het jaar waarin de feestdagen vallen. Concreet betekent dit dat je vóór 15 december 2024 afspraken moet maken over de vervanging van deze feestdagen in 2025. We zetten alle regels voor jou op een rijtje.
<< Een proefproject werd opgestart om in de toekomst arbeidsongeschiktheidsattesten die werknemers bezorgen aan hun werkgevers digitaal door hun arts te laten opstellen en versturen. Je leest hier in welke situaties de attesten al digitaal bezorgd kunnen worden. >>
Met 1 november, 11 november en nadien ook 25 december en 1 januari in het verschiet, komen er nog vier wettelijke feestdagen aan. Mag je jouw werknemers tewerkstellen op deze dagen? Onder welke voorwaarden mag je dit dan doen? Op welk loon heeft jouw werknemer recht?