Wereld in verandering, arbeidsmarkt in stilstand
Verandering is de afgelopen periode een constante geweest. Toch is er nauwelijks beweging op de arbeidsmarkt. Sinds de lockdown zijn er tot 15% minder arbeidscontracten van onbepaalde duur beëindigd en tot 41% minder nieuwe arbeidscontracten van onbepaalde duur afgesloten. Maar hoe komt dat precies?
Bedrijven in overlevingsmodus
De oorzaak van de stilstand hoef je niet ver te zoeken. Tijdens de coronacrisis zijn bedrijven in overlevingsmodus gegaan. Bedrijven in moeilijkheden konden terugvallen op vangnetten, zoals tijdelijke werkloosheid wegens overmacht en het corona-ouderschapsverlof. Overhaaste beslissingen werden vermeden. En dat is maar goed ook, want na deze crisis zal de krapte op de arbeidsmarkt zich opnieuw laten voelen.
Werkgever als initiatiefnemer ontslag
Hoewel voorgaande jaren het initiatief van een contractbeëindiging voornamelijk bij de medewerker zelf lag, is dat dit jaar niet het geval. De voorbije maanden namen vooral werkgevers het initiatief om over te gaan tot ontslag. In sommige gevallen moet de werkgever dan ook een outplacementtraject voorzien voor de ontslagen medewerkers, wat een toename in het aantal outplacementdossiers verklaart.
Ontslag is niet enige piste
Ligt het ontslag van je medewerker(s) op tafel? Overweeg dan zeker alle alternatieve opties. Je kan bijvoorbeeld je medewerkers tijdelijk ‘uitlenen’ aan sectoren die nu wel pieken. Je onderneming heeft dan minder kosten en krijgt de tijd om te herstellen en deze moeilijke periode te overbruggen.
Deel je werknemers met andere werkgevers
Ontdek Bridge, het online deelplatform voor werkgevers. Heb je een tijdelijk overschot aan werknemers die je niet wilt laten gaan? Of ben je op zoek naar medewerkers om de verhoogde werkdruk te kunnen dragen? Bridge biedt mogelijkheden.
Geschreven door
Director Legal, Reward & opleidingen bij Acerta.