Ghosting na sollicitaties: de (nieuwe) realiteit op de arbeidsmarkt?
Wanneer iemand solliciteert voor een nieuwe job is het altijd spannend afwachten op de eerste reactie, hetzij positief of negatief. Maar wat wanneer bedrijven gewoonweg niets van zich laten horen? Dit fenomeen, ook wel ghosting genoemd, is in 2024 zelfs verdubbeld ten opzichte van 2023. Toch is het verstandig om als werkgever altijd feedback te geven. We leggen je uit waarom.
Minder vaak op sollicitatiegesprek
Heel wat sollicitanten horen nooit iets terug van de onderneming waar ze hun kandidatuur indienden. Volgens onze recente onderzoekscijfers worden werkzoekenden het hardst getroffen: 45% van hen krijgt geen enkele vorm van feedback. Dit jaar krijgen ook opvallend meer werkenden (maar liefst 33%), die solliciteren voor een andere job, niets meer te horen na het indienen van hun kandidatuur.
Naast het ghosten van potentiële kandidaten, worden ze ook veel minder vaak uitgenodigd voor een eerste gesprek. Dit zou wel eens kunnen betekenen dat de economie afkoelt en bepaalde organisaties iets minder nood hebben aan extra werknemers.
Zet in op constructieve feedback
Een mismatch op de arbeidsmarkt moeten we zeker vermijden en daar hoort constructieve feedback tijdens én na een sollicitatiegesprek absoluut bij. Kandidaten ghosten kan negatieve gevolgen hebben, zowel voor de organisatie als voor de sollicitant.
Voor de organisatie
- Een deuk in de geloofwaardigheid en reputatie van je organisatie, waardoor sollicitanten niet snel geneigd meer zullen zijn om in de toekomst nog bij je bedrijf te solliciteren.
- Negatieve mond-aan-mondreclame: kandidaten die worden geghost, zullen hun slechte ervaringen delen met anderen, wat potentiële sollicitanten kan afschrikken.
- Verlies van talent: getalenteerde kandidaten kunnen elders solliciteren en daar starten. Door te ghosten verliest de organisatie mogelijk een waardevolle werknemer.
- Lagere betrokkenheid van recruiters: ghosting kan leiden tot een lagere betrokkenheid en motivatie bij recruiters, omdat ze niet de kans krijgen om een relatie op te bouwen met kandidaten.
Voor de sollicitant
- Onzekerheid en stress: het niet ontvangen van een reactie kan veel stress en onzekerheid veroorzaken bij kandidaten, wat hun zelfvertrouwen kan schaden.
- Verlies van tijd en energie: kandidaten steken tijd en moeite in het voorbereiden en doorlopen van sollicitaties. Ghosting zorgt ervoor dat deze inspanningen nutteloos lijken.
- Gemiste lessen: zonder feedback weten kandidaten niet wat ze kunnen verbeteren voor toekomstige sollicitaties.
- Verminderde motivatie: herhaaldelijk geghost worden kan demotiverend werken en het enthousiasme van kandidaten voor de arbeidsmarkt verminderen.
We geven daarom graag volgende tips mee aan organisaties:
- Communiceer duidelijk: informeer kandidaten tijdig over hun sollicitatiestatus, zelfs als ze niet doorgaan naar de volgende ronde.
- Automatiseer processen: gebruik applicant tracking systems (ATS) om automatische updates te sturen en de communicatie te verbeteren.
- Geef feedback: bied constructieve feedback aan afgewezen kandidaten, dit toont respect en helpt hen verder, ook wanneer ze niet aangeworven worden.
- Train recruiters: zorg ervoor dat recruiters goed zijn opgeleid in communicatievaardigheden en de waarde begrijpen van follow-up communicatie.
Hulp nodig bij het rekruteren van talent?
Het juiste talent voor jouw functie? De experten van Acerta Consult helpen je bij het evalueren en optimaliseren van je rekruteringsproces, zorgen voor je vacatureteksten en schakelen de nodige kanalen in om nieuwe kandidaten aan te werven.
Geschreven door
Senior Consultant Assessment