Vorige

Individuele opleidingsdagen, ja. Nog beter is een opleidingscultuur

21 december 2023 Werkgevers
Annelies Baelus

Opleidingen zijn een belangrijke hefboom om mensen en organisaties te ontwikkelen en ze klaar te stomen voor de uitdagingen van de toekomst. Het is dan ook niet vreemd dat er in de Arbeidsdeal over opleidingen spelregels zijn opgenomen, zoals het individuele opleidingsrecht voor elke werknemer. De vraag is of die ambitieuze doelstelling van de overheid enerzijds haalbaar en anderzijds voldoende is.

Leestijd: Later lezen?

Opleidingsdagen Arbeidsdeal komen tegemoet aan honger naar groei

In bedrijven met minstens 20 medewerkers moet volgens de Arbeidsdeal iedereen die voltijds aan de slag is minstens vier opleidingsdagen kunnen volgen, vanaf volgend jaar minstens vijf dagen. En minstens een jaar op voorhand moet elke werkgever een opleidingsplan hebben opgenomen in het arbeidsreglement.
Uit de Talent Pulse-werknemersbevraging van Acerta en Stepstone kwam naar voren dat amper 38% van de werknemers het gevoel heeft nog te kunnen doorgroeien in de onderneming waar ze aan de slag zijn. Opleidingen zijn een belangrijke tool om mensen (langer) in je organisatie te houden. En niet zomaar te houden, opleidingen zijn niets minder dan nodig. Voor werknemers om inzetbaar te blijven en voor ondernemingen om altijd de skills in huis te hebben die nodig zijn. In die zin betalen opleidingen zich twee keer terug: jouw mensen en jouw onderneming gaan erop vooruit. In tijden van arbeidskrapte en onzekerheden allerhande is dat zondermeer een troef.

Volgende uitdaging: de opleidingsdagen nuttig ingevuld krijgen

Ondanks de goede intenties van het individueel opleidingsrecht, is het een serieuze uitdaging voor bedrijven om dat uit te rollen. De verplichte individuele opleidingsdagen van de Arbeidsdeal zijn op zich geen ‘one size fits all’-oplossing. Niet in elke sector en elk bedrijf is het vanzelfsprekend om relevante opleidingen aan te bieden. En niet elke medewerker zit erop te wachten. Toch gaan de veranderingen op de arbeidsmarkt zo snel (denk aan AI, automatisering, efficiëntiewinst …) en is de arbeidskrapte zo groot, dat opleiding een van de belangrijke antwoorden is op de talentvraag van bedrijven. Dat gaat over meer dan een opleidingsplan en een individueel opleidingsrecht van enkele dagen. Echt leren is een cultuur die in jouw organisatie zou moeten zijn ingeslepen.

Van verplichte opleidingsdagen naar een gedragen opleidingscultuur

Opleidingen zijn nodig maar niet genoeg. Om tot een win-winsituatie te komen, moet er een link zijn tussen de aangeboden opleidingen en de toekomstvisie van je bedrijf. Levenslang leren en interne jobmobiliteit – een verandering van functie of rol – zijn een manier om de arbeidskrapte op te vangen en werknemers voor langere tijd in jouw organisatie aan de slag te houden. Dus, wat nog beter is dan ruim vooraf vastgelegde individuele opleidingsdagen is een individueel groeitraject of loopbaanplan dat ‘praat’ met de langetermijndoelen van jouw organisatie.

Aan de slag met jouw opleidingsplan

Maak werk van een opleidingsplan binnen je organisatie. Ontdek de verschillende leertrajecten en laat je inspireren. Wil je meer weten over het individueel opleidingsrecht 2024? Schrijf je dan in voor het webinar en krijg antwoord op een hele hoop vragen.

Deel dit artikel

Annelies Bealus5_acerta

Geschreven door Annelies Baelus

Director Legal, Reward & opleidingen bij Acerta.

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Individueel opleidingsrecht: hoe zit dat juist?

02 april 2024
Annelies Baelus

Sinds begin dit jaar hebben werknemers recht op vijf individuele opleidingsdagen per jaar. Een mooi initiatief dat werd opgelegd door de Arbeidsdeal. Hoe maak je nu concreet werk van deze opleidingsdagen en wat zijn de voordelen?

Lees meer
Werkgevers

Waarom een diversiteitsbeleid een must is

25 maart 2024
Sabine Goossens

Onze samenleving wordt steeds meer divers, dus ook onze werkvloer. Inzetten op diversiteit en inclusie is een win-win voor bedrijven, want het zet je op de kaart als maatschappelijk verantwoorde werkgever en je kan breder gaan rekruteren waardoor er meer kans is op het vinden van nieuwe, onontgonnen talenten.

Lees meer
Werkgevers

Het aanwerven van mensen met een fysieke of mentale beperking

12 februari 2024
Sabine Goossens

In een krappe arbeidsmarkt is het van belang om breder te rekruteren en je als werkgever los te koppelen van vooroordelen en clichés. Inzetten op personen met een fysieke of mentale beperking die de juiste capaciteiten bezitten is een goede stap. Maar hoe begin je daaraan? Zijn er zaken waarop je moet letten, bepaalde voorwaarden waaraan je moet vo...

Lees meer