Aanwerven van personeel

11 maart 2022
Leestijd: Later lezen?

Er komen heel wat taken kijken bij het aanwerven en rekruteren van personeel. Denk onder andere aan het uitschrijven van vacatures, vinden van de juiste kandidaten, voeren van sollicitatiegesprekken en assessments, uitwerken van een aantrekkelijk loonvoorstel, voorzien van training en opleiding, …

Acerta is er dag in dag uit mee bezig. In theorie en praktijk. Van starten met personeel tot selectie en rekrutering, doelgroepverminderingen en onboarding: we delen onze kennis en tools graag met jou.

Aanwerven op potentieel: waarom en hoe?

De economie verandert voortdurend. Om competitief te blijven moeten je bedrijf en medewerkers dus ook voortdurend evolueren. Daarom is het slim om bij het rekruteringsproces rekening te houden met het groeipotentieel van je kandidaten. Kijk niet alleen naar wat je sollicitant vandaag al kan, maar schat ook in hoe goed hij binnen 5 of 10 jaar binnen je onderneming past.

Tijdelijke tewerkstelling

Nood aan extra helpende handen? In dat geval kan tijdelijke tewerkstelling een oplossing zijn. Er bestaan verschillende vormen, waaronder flexijobs en vervangingscontracten.

Onboarding verhoogt retentie

Eén op drie werknemers verlaat zijn nieuwe werkgever binnen het jaar. Met een warm welkom en een goede integratie in je organisatie, verhoog je de kans dat talent aan boord blijft en groeit. En jij maakt van je nieuwe medewerker je beste ambassadeur.

Hoe pak je onboarding concreet aan?

Een goede integratie van je nieuwe medewerker start meteen na het ondertekenen van het contract. In de maanden of weken dat je collega nog niet bij je werkt, betrek je hem of haar al bij het reilen en zeilen en de cultuur van je onderneming, bij je teams en hun werkwijzen. Zo vereenvoudig je een vlotte instroom en een succesvolle start. Proactieve communicatie en een slimme onboarding app helpen je daarbij.

Rekrutering en selectie: vind de juiste match

Wanneer je een nieuwe medewerker in huis wilt halen, is het belangrijk de juiste match te vinden. Om dit te doen bestaan er verschillende vormen van rekrutering. Acerta vertelt je graag welke methodes je gebruikt voor het vinden van jouw ideale match.

Tewerkstelling van jongeren

Voordelig een jonge werkzoekende opleiden en aanwerven? Overweeg dan zeker een beroepsinlevingsstage (BIS) of een individuele beroepsopleiding (IBO). Zo leid je kandidaten op tot gemotiveerde medewerkers – zónder een financiële aderlating.

Arbeidscontract van bepaalde duur

Iemand tijdelijk in dienst nemen kan onder meer met een arbeidscontract van bepaalde duur of een overeenkomst voor duidelijk omschreven werk. Eén of meerdere keren verlengen, of vroegtijdig opzeggen, kan onder bepaalde voorwaarden.

Voltijdse werknemer

Hoeveel uren per week mag je voltijdse werknemer werken en hoeveel overuren zijn er mogelijk? Acerta verheldert en geeft je een gepast advies.

Deeltijdse medewerker

Deeltijds werken is onderworpen aan complexe wetgeving. Wanneer en hoe stel je iemand deeltijds tewerk? Welke formaliteiten moet je vervullen? Welke verplichtingen dien je na te leven?

Contract onbepaalde duur

Volgens de Arbeidsovereenkomstenwet is de ‘normale’ vorm van een arbeidsovereenkomst een contract van onbepaalde duur: een job met langetermijnperspectieven. Toch kunnen beide partijen het contract op elk moment eenzijdig of in onderling akkoord beëindigen, mits ze bepaalde voorwaarden naleven.

Studentenarbeid

Kan je wat extra hulp gebruiken tijdens drukke periodes of vakanties? Dan biedt een jobstudent misschien wel een oplossing. Acerta maakt je wegwijs in de regelgeving.

Buitenlandse medewerker aanwerven

Internationale tewerkstelling biedt kansen, maar doet tegelijk veel vragen rijzen. Hoe zit het met arbeidsvergunningen? Wat is de nieuwe single permit? En in welke mate spelen het herkomstland en de tewerkstellingsduur een rol?

Grensarbeid

Neem jij binnenkort een Nederlandse, Franse, Luxemburgse of Duitse medewerker aan? Dan is de kans groot dat er sprake is van grensarbeid. Dit heeft heel wat gevolgen voor het pensioen, de sociale zekerheid en de belastingen van deze medewerker. Verdiep je daarom op voorhand goed in deze materie.

Aanwerven via uitzendarbeid

Steeds meer organisaties doen een beroep op uitzendarbeid. Dat biedt niet alleen extra flexibiliteit, het neemt ook een grote brok van de administratie weg. Maar het kan ook financieel interessant zijn. Toch is het niet voor elke organisatie de juiste oplossing. Bovendien zijn er een aantal strikte regels waarmee je rekening moet houden.

Employer branding

Via employer branding versterk je het beeld dat de buitenwereld heeft van jouw bedrijf. Het is belangrijk voor de aanwerving, retentie en het engagement van je medewerkers. De sleutel? Maximaal inzetten op maatwerk en keuzevrijheid.

Stagiairs in je organisatie

Een stagiair aan boord halen? Prima idee. Want afhankelijk van het soort stage betaal je ofwel een beperkte vergoeding ofwel zelfs helemaal geen vergoeding. Met de juiste briefing en begeleiding nemen ze je bovendien heel wat werk uit handen.

Online aanwerven: het nieuwe normaal

Vandaag speelt rekruteren zich meer en meer online af. Moderne technologieën en digitale tools bieden recruiters de mogelijkheid het proces gemakkelijker en aangenamer te doen verlopen. Wij lijsten voor jou de basics van online aanwerven op.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers