Vorige

Aanwerven van (nieuw) talent: hoe pak je dat aan?

18 januari 2024 Werkgevers
Kate Hansen

De arbeidskrapte was een topprioriteit voor bedrijven het laatste jaar en dat blijft ook de komende zes maanden het geval. Het aantrekken van het juiste talent en het behouden van nieuwe werknemers blijft de belangrijkste hr-uitdaging, enkel zijn de intenties licht gedaald. Zo’n halfjaar geleden wilde nog de helft van de kmo’s bijkomend personeel aanwerven, vandaag is dat percentage gezakt naar 44%.

Leestijd: Later lezen?

The war for talent blijft aanhouden

Hoewel de arbeidsmarkt nood heeft aan meer aanwervingen, blijven de meeste bedrijven toch voorzichtig. Door de onzekere economische vooruitzichten wachten kmo’s nog wat af. Uit onze recente cijfers blijkt dat de meesten onder hen wel willen inzetten op vaste contracten van onbepaalde duur. Dat betekent dat the war for talent nog steeds verder woedt.

Wanneer de aanwervingsintenties afnemen en bedrijven dus minder geneigd zijn (meer) personeel aan te werven, loont het om eens te kijken naar je huidige werknemers. Vaak hebben zij heel wat in hun mars en is er nog veel ontgonnen talent om te ontwikkelen. In tijden waar arbeidskrapte domineert is het een win-win voor bedrijven om te investeren in hun bestaande medewerkers. Zij kunnen op een duurzame manier aan de slag blijven en dat resulteert in meer werkvreugde en retentie.

Talentontwikkeling als onderdeel van je hr-beleid

Hoe stoom je je huidige werknemers nu klaar voor de job van morgen? Hoe herken je hun potentieel en hoe leg je de juiste accenten? Breng eerst in kaart wat je werknemers kunnen en wat ze willen. Talent is belangrijk, maar motivatie zeker ook. Dit kan op allerlei manieren:

Loopbaanoriëntatie

Welke rollen zet de medewerker graag in om gemotiveerd zijn? In welke rollen kan dit in je organisatie? Via loopbaanoriëntatie verken je breed de wensen en mogelijkheden van je medewerker en kan je hier duurzaam mee aan de slag gaan.

Assessments

Assessments zijn een ideale manier om te peilen naar de kwaliteiten van je medewerkers. De tijd waar werkgevers assessments enkel gebruikten om nieuw talent te screenen, ligt al lang achter ons. Het geeft ook inzicht in het potentieel van je huidige werknemers.

Opleidingen

Onmisbaar om talenten aan te scherpen. Opleidingen hebben direct resultaat: je werknemers zijn gemotiveerder en beschikken altijd over de juiste en meest actuele vakkennis. Dit heeft meteen impact op je bedrijfsprestaties. Het laat werknemers ook vaak toe om zich te heroriënteren naar een andere rol of verantwoordelijkheid in je bedrijf. Daarnaast kan je als bedrijf op die manier ook werken aan de future skills die je nodig hebt om binnen vijf jaar nog relevant te zijn

Bij Acerta Consult kan je ook altijd terecht voor opleidings- en begeleidingstrajecten op maat of zelfs voor uitgebreide talent en/of oriëntatie scans. Via welke manier ook, de ontwikkeling van je werknemers is in goede handen.

Duurzaam rekrutering- en selectieproces

Investeer ook in een duurzaam rekrutering- en selectieproces waarin je proactieve partnerships uitbouwt voor instroom van nieuwe medewerkers.

Deel dit artikel

Geschreven door Kate Hansen

Senior Consultant Talent & Acquisition

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Flexi-jobbers aannemen: hoe begin je daaraan?

18 april 2024
Sophie Vantomme

Wil je graag beroep doen op een flexi-jobber, maar weet je niet hoe je hier precies aan begint? Er zijn een aantal voorwaarden waaraan zowel jij als de flexi-jobber moeten voldoen.

Lees meer
Werkgevers

Individueel opleidingsrecht: hoe zit dat juist?

02 april 2024
Annelies Baelus

Sinds begin dit jaar hebben werknemers recht op vijf individuele opleidingsdagen per jaar. Een mooi initiatief dat werd opgelegd door de Arbeidsdeal. Hoe maak je nu concreet werk van deze opleidingsdagen en wat zijn de voordelen?

Lees meer
Werkgevers

Waarom een diversiteitsbeleid een must is

25 maart 2024
Sabine Goossens

Onze samenleving wordt steeds meer divers, dus ook onze werkvloer. Inzetten op diversiteit en inclusie is een win-win voor bedrijven, want het zet je op de kaart als maatschappelijk verantwoorde werkgever en je kan breder gaan rekruteren waardoor er meer kans is op het vinden van nieuwe, onontgonnen talenten.

Lees meer