Spéciale Belge Taproom: 4 vrienden maken hun droom waar
Het klinkt als een spannend jongensboek: vier mannen die een groot pand huren op het hippe bedrijventerrein PAKT in Antwerpen en daar hun eigen taproom met verschillende soorten Belgisch kwaliteitsbier beginnen.
Het blijkt een gouden zet. Want sinds initiatiefnemers Kobe, Uwe, Davy en Bavo in april 2018 taproom Spéciale Belge openden, blijkt de formule een waanzinnig succes. Mede initiatiefnemer Bavo Van den Heuvel: “Na de eerste maand konden we al met het verdiende geld investeren.”
Bavo Van den Heuvel (27), mede-zaakvoerder van Spéciale Belge Taproom in Antwerpen
MIJN IDEE - Liefde voor bier
“Eigenlijk zijn we alle vier ex-collega’s uit de horeca én vrienden. We droomden om samen een horeca-concept uit te werken waarin de focus op bier zou liggen. Allemaal hadden we onze specialisatie. Zo was een van ons bierkenner met een opleiding aan de brouwschool in Anderlecht, kon een van ons goed met cijfers omgaan, was er een ander die goed kon onderhandelen en was ik na de kunsthumaniora en opleiding industrieel productontwerp, erg handig met materialen. Bovendien hadden we allemaal verschillende karakters waardoor we elkaar erg goed aanvulden. Qua werkidee stonden onze neuzen in dezelfde richting: service bieden en oog hebben voor onze klanten. We zijn echt een sterk team.
Op een gegeven moment vonden we een leeg pand dat te huur stond in Antwerpen in een wijk die sterk in opkomst is. We hebben onze plannen heel concreet gemaakt en we zijn erin gevlogen. Voor mij betekende dat mijn vaste job in de horeca opzeggen. Op zich vond ik dat jammer, want het was heel tof werk met een fijne werkgever. Hij ging heel goed om met zijn personeelsleden. We werden geapprecieerd en we hadden een vriendschappelijke band. Voor mij was hij een inspiratiebron om in de toekomst dezelfde vibe te creëren in een eigen onderneming. Met taproom Spéciale Belge kreeg ik daarvoor een geweldige kans.”
MIJN MOTIVATIE - Ondernemen is een avontuur
“Voor jezelf werken, is heel anders dan aan de slag gaan voor een werkgever. Je voelt veel meer verantwoordelijkheid, maar dat is niet vervelend. Integendeel. Als ik in mijn vrije tijd in de zaak werk, vind ik dat net fijn en geeft het me energie. Het leuke aan dit concept is dat de klanten voor onze service en bieren terugkomen. Omdat wij echt advies op maat geven. Wij zeggen niet: dit bier is lekker en moet je drinken. Wij vragen wat klanten graag hebben en gaan dan op zoek naar het bier dat zij appreciëren. We geven dan ook suggesties om andere bieren te proeven die misschien eerder gedurfd zijn en waardoor ze nieuwe smaken leren kennen.
Als zelfstandige is het uitdagender en bevredigender om zelf te groeien in plaats van te helpen bij de groei van het bedrijf van een ander. Het maakt dat je je trots voelt. Tegelijkertijd voelt het als een avontuur. Je bent veel met nieuwe dingen bezig. Zoals de eigen brouwerij die we in het pand aan het bouwen zijn. Horeca zien wij als een serieus vak. Iets dat je volledig moet uitdiepen en waarvoor je erg je best doet om achteraf tevreden klanten te hebben. Als je dan leuke recensies krijgt van mensen, is dat een extra bevestiging van waarom je zo hard werkt. Sowieso hoort dat bij werken in de horeca. Het betekent dat je amper vrije weekends hebt en dat je feestjes of etentjes met familie en vrienden moet afzeggen. Maar ik weet perfect waarvoor ik het doe.”
MIJN EERSTE KEER - Succes vanaf de eerste dag
“Alle vier hebben we evenveel startkapitaal bij elkaar gelegd, zonder lening. Om kosten te besparen, hebben we qua inrichting erg veel zelf gedaan. Van oude balken maakten we tafels, onze ramen maakten we van glas dat we kregen, verlichting creëerden we zelf en zelfs het sanitair en de toog is van eigen makelij. Drie maanden lang werkten we twaalf uur per dag. Ik vond het fantastisch. Het was bloed, zweet maar geen tranen!
Voor de openingsdag van Spéciale Belge, hebben we wekenlang veel berichtjes op Facebook en Instagram gepost. Over het hele proces van de opbouw van onze zaak, over onze plannen en vorderingen, waarmee we bezig waren… Eigenlijk hadden we heel snel veel volgers. Maar we hadden geen idee hoeveel mensen er uiteindelijk op onze opening zouden komen, dus dat was erg spannend. Uiteindelijk stond ons café die dag helemaal vol met klanten. Super was dat! We wilden graag met iedereen een babbeltje doen, maar waren alle vier heel druk aan het werk. Eigenlijk liep Spéciale Belge vanaf het eerste moment erg goed. Na de eerste maand was er zelfs al terug geld om te kunnen investeren in de zaak. Bijvoorbeeld voor een nieuw verwarmingssysteem. Ook konden we onszelf uitbetalen, al heb ik de eerste weken amper iets uitgegeven omdat ik alleen maar aan het werk was.” (lacht)
MIJN GROEI - Sneller dan gedacht
“Het leuke aan dit project is dat we nog niet de helft hebben gerealiseerd van wat we willen realiseren. Zo komt er nog een eigen brouwerij in de zaak waar we ons eigen bier mee gaan brouwen. Ook denken we erover om ons concept uit te breiden naar andere panden in andere steden, zelfs tot in het buitenland. We zijn ervan overtuigd dat daar een markt voor is, want bier is heel sterk aan het opkomen. Zeker Belgisch bier dat heel goed van kwaliteit is.
Wanneer we dat precies willen realiseren weten we nog niet. We groeien nu al veel sneller dan gedacht. We gaan in ieder geval onze keuken uitbreiden, want nu krijg je bij ons enkel een paar eenvoudige snacks zoals kaas en worst. In de toekomst willen we in de weekends gerechten aanbieden die een link hebben met bier. Zoals stoofvlees met bruin bier. Ook willen we workshops organiseren, bijvoorbeeld rond bier brouwen. Maar onze groei zit nu al heel de tijd in een stijgende lijn. Elke maand wordt het drukker. Vaak dankzij mensen die hier komen, erg tevreden zijn en dat weer doorgeven aan hun vrienden en kennissen die dan ook weer hier bier komen proeven. Dat maakt dat we in de toekomst ook zullen moeten nadenken over extra personeel, want nu doen we alle werk nog met ons vieren."
"Groei is belangrijk en het zou heel tof zijn als het concept Spéciale Belge een grote naam wordt in de bierwereld, maar dan hoop ik dat dat gebeurt met dezelfde passie en kwaliteit. En nog altijd met oog voor elke individuele klant die we suggesties en advies op maat kunnen geven.”
GOEDE VRAGEN - Goed om te weten voor elke starter
Kwaliteiten?
“Geduld hebben. Bij het opstarten van een nieuwe zaak gebeurt niet alles binnen een week. En gepassioneerd blijven over wat je doet. Blijf honger hebben naar meer, naar groei en naar uitdaging. Dat als je ene plan al klaar is, je al zin hebt in het volgende. Dat geeft energie.”
Risico’s?
“Risico’s nemen hoort erbij, maar zorg dat je risico’s doordacht zijn en dat eventuele gevolgen daarvan nooit te zwaar door kunnen wegen en je groei in de weg staan.”
Startkapitaal?
“Wij hebben ieder even veel spaargeld in de zaak gestoken. Als je dat niet hebt, kun je crowdfunding overwegen.”
Boekhouding?
“Onze boekhouder is er 7 op 7 voor ons en helpt ons nu met een besturingssysteem te installeren waarop alles dat met aan- en verkoop te maken heeft, gedigitaliseerd en gestructureerd wordt. Onmisbaar als je met meerdere mensen een zaak opstart.”
Samen of alleen
“Als je samen een team vormt, kom je meestal tot veel betere oplossingen voor problemen dan wanneer je alles alleen moet doen. Het is een beetje zoals een goed huwelijk: je kunt dingen delen, ventileren, bespreken en elkaar vertrouwen.”
Verkooptalent
“Als je goede kennis over en passie voor je product hebt, gaat dat verkopen vaak vanzelf.”
DAAROM ACERTA
“Onze vorige boekhoudster had ons bij Acerta ingeschreven, maar omdat we maar geen facturen over onze sociale bijdragen kregen, belde collega Davy met Acerta om daar meer over te weten. Er bleek een en ander niet helemaal goed geregeld, maar Ellen, onze contactpersoon bij Acerta, heeft dit allemaal voor ons in orde gebracht en ons perfect geholpen.”
Ook zin gekregen om te starten als zelfstandige?
Vraag dan hier je gepersonaliseerd stappenplan aan, of vlieg er meteen in en regel je aansluiting online!