Meer bonussen uitbetaald, ondanks corona
De coronacrisis heeft nog geen impact op de bonussen die bedrijven dit jaar uitkeren aan hun medewerkers. In 2020 krijgt maar liefst 18% meer bedienden een bonus op de rekening gestort dan vorig jaar, blijkt uit onze analyse op basis van gegevens van 40.000 werkgevers in de privésector. We verwachten echter dat de coronacrisis de bonussen in 2021 wel zal impacteren.
18% meer bonussen uitbetaald dan vorig jaar
Bonussen die dit jaar worden uitbetaald, refereren hoofdzakelijk naar de bedrijfsresultaten van vorig jaar. En wat dat betreft was 2019 een bijzonder sterk jaar, waarbij de arbeidskrapte zich in heel wat sectoren en bedrijven liet voelen. Verder zien we ook dat steeds meer bedrijven het klassieke loonbeleid achterwege laten en ervoor kiezen het vast loon aan te vullen met een variabel loon, dat gekoppeld is aan de resultaten.
Bijgevolg krijgt ruim een kwart (25,5%) van de bedienden uit de profitsector in 2020 een bonus toegekend. In 2019 was dat nog een op de vijf en ging het om 21,3% van de bedienden. We registeren een groei van 18%. Het gemiddeld toegekende bedrag van de bonus steeg overigens van 2.966,13 euro in 2019, naar 5.019,51 euro in 2020. Een toename van gemiddeld 69%.
Niet-recurrente bonus spant de kroon
De collectieve bonus, en in het bijzonder de niet-recurrente bonus, doet het ook in 2020 goed: ongeveer 14,6% van de bedienden (ten opzichte van 11,4% in 2019) krijgt dit jaar een niet-recurrente bonus. Dergelijke bonus ken je toe als de afgesproken ondernemingsdoelstellingen behaald zijn. De populariteit kunnen we dan weer verklaren door het gunstige regime, waarbij de bruto-inspanning van de werkgever de grootste netto-opbrengst voor de medewerker opleveren.
Ook warrants vallen in de smaak. Deze staan dit jaar op de tweede plaats: 6,3% van de bedienden krijgt ze in 2020 toegekend, ten opzichte van 5,9% in 2019. Het voornaamste voordeel van warrants is dat ze, mits naleving van een aantal voorwaarden, vrij van sociale zekerheidsbijdragen kunnen worden toegekend. Hierdoor houd je tot bijna 37% meer netto over. Daarnaast zijn warrants ook snel omzetbaar in cash.
Grote verliezer dit jaar is de loonbonus, wat fiscaal gezien de minst interessante optie is. Slechts 1,3% van de bedienden (ten opzichte van 2% in 2019) krijgt in 2020 een loonbonus toegekend.
Impact op bonussen 2021 verwacht
Of de collectieve bonus het ook in 2021 zo goed zal doen, valt te betwijfelen. De huidige crisis weegt op de bedrijfsresultaten van veel bedrijven, en dat heeft onvermijdelijke gevolgen voor de toekenning van een (variabele) prestatieverloning of winstdeling voor volgend jaar. We verwachten dat in 2021 meer bonussen in de koelkast zullen blijven liggen. Werkgevers kunnen maar financiële extra’s toekennen naargelang er financiële ruimte is. Willen we het volledige effect van corona op de bonussen kennen, dan moeten we de cijfers van het eerste en het tweede kwartaal van 2021 kennen. Voorlopig is het dus nog even afwachten.
4+1 manieren om je medewerkers te belonen
Je medewerkers motiveren met een bonus? Naast de klassieke bonus bestaan er enkele alternatieve vormen die financieel interessanter zijn. We zoeken graag voor je uit welke bonusoptie de beste is voor jouw organisatie.
Geschreven door
Director Legal, Reward & opleidingen bij Acerta.