Terug naar overzicht

De federale onderhandelingen maken doorstart: welke sociaaleconomische plannen kunnen op tafel komen?

Na een korte pauze in de formatiegesprekken, kunnen de federale onderhandelaars terug aan tafel om een regering te vormen. Dat de komende regering ook een sterke sociaaleconomische agenda zal hebben met tal van arbeidsmarkt- en fiscale maatregelen, bleek uit de supernota die enkele weken geleden op tafel lag.  

Welke sociaaleconomische plannen kunnen op tafel komen? We geven je een kort overzicht.  

Deze blog is geschreven op basis van de gekende info. We houden je op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.  

Activering richting arbeidsmarkt

Om een werkzaamheidsgraad van 80% te bereiken, staat activering centraal: iedereen maximaal aan het werk met (bijkomende) activeringsmaatregelen. Langdurig zieken vormen daarbij een doelgroep waarop men blijvend en versterkt zou inzetten, met een doorgedreven re-integratie van (langdurig) arbeidsongeschikten waarbij alle betrokken actoren geresponsabiliseerd worden. De werkloosheidsuitkeringen zouden beperkt worden in de tijd, waarna werkzoekenden maximaal begeleid moeten worden naar een nieuwe passende job.   

Meer nettoloon

De algemene doelstelling van de supernota was “werken meer doen lonen”. In navolging van de maatregelen in vorige regeringen moet werken meer opbrengen dan niet-werken. Wie werkt, moet meer verdienen dan wie niet werkt.  

Een fiscale hervorming en hervormingen in de sociale zekerheid (zoals in de werkloosheidsverzekering) zouden daarbij hand in hand gaan. Het valt niet uit te sluiten dat de voorgestelde fiscale hervorming van de lente 2023 deels wordt hernomen.  

Tegelijkertijd zou men ook sleutelen aan enkele extralegale voordelendoor de afschaffing van de eco-cheque ten voordele van een hogere waarde voor de maaltijdcheque en door aandelenopties minder interessant te maken.  

Loonvorming

De supernota zou niet raken aan het centraal loonoverlegmodel waarbij de sociale partners mee aan het stuur zitten. Ook de automatische loonindexatie blijft in principe behouden, met die uitzondering dat bij een inflatie van meer dan 4 procent binnen één jaar de automatische indexering enkel netto doorgevoerd zou worden.  

Verdere vergroening mobiliteit

De plannen bouwen ook voort aan de vergroening van demobiliteit die onder de Vivaldi-regering is doorgevoerd. Zo wordt er gedacht aan het optrekken van de fietskilometervergoeding om verplaatsingen met de fiets verder aan te moedigen. Tankkaarten zouden dan weer zwaarder belast worden voor de niet-professionele verplaatsingen.  

Modernisering van het arbeidsrecht

Het arbeidsrecht zou ook gemoderniseerd worden. Zo zijn er plannen om flexibel(er) om te gaan met de gemiddelde arbeidsduur, het loslaten van het verbod op nachtarbeid en het behouden van de netto uitbetaalde vrijwillige overuren. 

Ook loopbaanmobiliteit zou een centrale plaats krijgen, door werknemers de mogelijkheid te geven eenmalig van job te veranderen met toekenning van een werkloosheidsuitkering en door werknemers tijdelijk te laten proeven van een andere job om nieuwe competenties op te doen of als opstap voor een re-integratie na ziekte.  

Aanmoediging om werknemers flexibel in te zetten

Om werkgevers de nodige extra handen te bieden willen de onderhandelaars deflexi-jobs verder uitbreiden en het jaarplafond voor niet-gepensioneerde flexi-jobbers (van 12.000 euro) afschaffen.  

Ook door hervormingen aan de toegelaten arbeid voor gepensioneerden en een voldoende hoog studentencontingent zouden ook deze groepen flexibel inzetbaar moeten zijn.   

Langere loopbanen

Werknemers langer aan het werk houden maakt ook deel uit van de hervormingsagenda. Er zou gesleuteld worden aan de eindeloopbaanstelsels.  

Ook de wettelijke pensioenen zouden verder hervormd worden:  

  • naast de pensioenbonus wordt ook een malus bestudeerd,  
  • gewerkte periodes zouden zwaarder doorwegen in het pensioen dan de niet-gewerkte periodes,  
  • de verschillende pensioenstelsels worden verder geharmoniseerd, met onder meer de uitfasering van enkele gunstige ambtenarenregelingen.  

Meer weten? Noteer ons webinar alvast in je agenda!

Op 10 september om 9.00u organiseert Acerta een gratis webinar waarin we dieper ingaan op deze sociaal-economische hervormingen. Aarzel niet en schrijf je snel in!  

Geschreven door

Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels