Vlaamse regering gevormd: welke maatregelen uit het akkoord zijn relevant voor werkgevers?
Op 28 september 2024 sloten de Vlaamse onderhandelaars een nieuw Vlaams regeerakkoord voor de periode 2024-2029. De nieuwe afspraken moeten bijdragen aan een welvarend Vlaanderen met een arbeidsmarkt die klaar is voor de toekomst. De bedoeling van de maatregelen is om een antwoord te bieden op de belangrijkste uitdagingen, zoals de vergrijzing en de digitalisering. Zo wil het beleid een werkzaamheidsgraad van 80% realiseren en zelfs overstijgen.
Deze afspraken zullen in de komende periode moeten worden omgezet in wetgeving. Let wel, een aantal zaken waarover de nieuwe Vlaamse regering een akkoord sloot, behoort tot de bevoegdheid van de federale regering. Daardoor zal deze laatste de wetgeving moeten aanpassen als de suggestie van de Vlaamse regering wordt gevolgd.
We bieden je een overzicht van de belangrijkste arbeidsmarktmaatregelen uit het akkoord.
Activeren van het arbeidspotentieel en arbeidsmigratie
- Om een werkzaamheidsgraad van 80% te realiseren en te overstijgen, trekt Vlaanderen voluit de kaart van een versterkte activering van werkzoekenden, langdurig zieken en niet-beroepsactieven.
Deze speerpunten dragen hieraan bij:- Een sterke VDAB die in interactie gaat met werkgevers over hun sollicitaties
- een aanklampende en persoonlijke bemiddeling en controle
- een structurele rol voor de lokale besturen met hun kennis over het lokale weefsel
- een arbeidsmarktbeleid op maat van de Vlaamse arbeidsmarkt
- Er is daarbij ook bijzondere aandacht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en met een arbeidsbeperking. Dit gebeurt enerzijds door de versterking van de instroom in de sociale economie en anderzijds door de re-integratie van langdurig zieken.
- Langdurig zieken die een arbeidsovereenkomst hebben, worden gestimuleerd om via loopbaanbegeleiding terug aan de slag te kunnen gaan. Ze zullen een individuele trajectbegeleider krijgen toegewezen.
- Daarnaast blijft de Vlaamse overheid bedrijven uit de reguliere arbeidsmarkt ondersteunen via het individuele maatwerk om personen met een arbeidsbeperking tewerk te stellen. Ook de werk-en zorgtrajecten voor kwetsbare werknemers in arbeidszorg worden versterkt.
- Inkomensgrenzen van sociale toeslagen worden geleidelijker uitgefaseerd om loon-en promotievallen weg te werken en zo werken meer lonend te maken.
- Naast het aanspreken van het arbeidspotentieel in Vlaanderen wordt verder werk gemaakt van de inzet van werkzoekenden uit de andere regio’s. Voor hooggeschoolden en middengeschoolde knelpuntenberoepen blijft arbeidsmigratie van niet-EU onderdanen een mogelijkheid. De procedure hiertoe zal administratief eenvoudiger worden gemaakt.
- Vlaanderen stelt vast dat er ook nood is aan federale arbeidsmarkthervormingen en vraagt daarom aan de nieuwe federale regering om te streven naar een maximale activering en om werken meer lonend te maken.
Werkbaar en inclusief werk
Een doorgedreven activering moet samengaan met werk dat zowel werkbaar als inclusief is, en tegelijkertijd met een aanpak van discriminatie en uitbuiting op de arbeidsmarkt.
- Acties gericht op werkbaar werk worden versterkt door periodieke metingen, de ontwikkeling van wetenschappelijke praktijken en het delen van succesvolle praktijken. Daarbij moet er ook aandacht zijn voor sectorspecifieke eigenheden.
- Werkgevers krijgen ondersteuning om inclusieve werkvloeren te realiseren voor mensen met een taalachterstand, langdurig zieken en personen met een arbeidsbeperking.
- Discriminatie en uitbuiting op de werkvloer worden bestreden. De Vlaamse overheid zet onder meer in op sensibilisering en opleiding. De sociale inspectie, die versterkt wordt met 30 inspecteurs, zal hiervoor gerichte controles uitvoeren en praktijktesten zullen worden uitgerold.
Levenslang leren en competentieversterking
- De leercultuur en de bestaande instrumenten, zoals het Vlaams opleidingsverlof, worden versterkt om de juiste competenties te voorzien voor de arbeidsmarkt van de toekomst. Daarvoor moeten werkgevers, werknemers en opleidingsinstellingen nauw samenwerken.
- Het onderwijs en de arbeidsmarkt zullen nog nauwer kunnen samenwerken door de creatie van bijkomende mogelijkheden om leren en werken te combineren. Bestaande instrumenten als duaal leren en de Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming (IBO) zullen verder geoptimaliseerd worden.
Werken in zorg, welzijn en onderwijs
Vlaanderen blijft ook inzetten op voldoende kwaliteitsvolle jobs in enkele belangrijke sectoren.
- Zo worden de loon- en arbeidsvoorwaarden van huishoudhulpen in de dienstenchequesector verbeterd. Er komt overleg met de sector over de administratieve kosten, zonder de rendabiliteit uit het oog te verliezen.
- Ook jobs in zorg- en welzijn krijgen bijzondere aandacht. De opleiding tot verpleegkundige wordt financieel aantrekkelijker door een onkostenvergoeding tijdens de werkstage in het vierde jaar ten laste van werkgevers. Ook mogelijkheden om als zij-instromer in de zorg aan de slag te gaan, worden verruimd. De Vlaamse overheid wil daarnaast samen met de sociale partners een model van meervoudig werkgeverschap uitwerken om aantrekkelijkere arbeidsomstandigheden te creëren.
- Het beroep van persoonlijk assistent van personen met een handicap wordt aantrekkelijker gemaakt.
- De kinderopvangsector moet verder inzetten op het aantrekken van voldoende personeel. Hiertoe wil de Vlaamse overheid een gelijk speelveld creëren zodat elke kinderopvang die aan dezelfde voorwaarden voldoet, ook dezelfde financiering zal krijgen. Het beroep van onthaalouder wordt aantrekkelijker gemaakt door het een duidelijk statuut met gepaste verloning te geven. Als zij-instromer kinderbegeleider worden in de kinderopvang zal makkelijker gemaakt worden.
- Het lerarenberoep krijgt blijvende waardering, gekoppeld aan een sterk hr-beleid in het onderwijs met aandacht voor alle fases van de onderwijsloopbaan. Er is daarbij bijzondere aandacht voor zij-instromers om de stap naar onderwijs te faciliteren en drempels weg te werken. Vlaanderen vraagt de federale overheid om de anomalieën in het systeem van de flexi-jobs weg te werken wat betreft het onderwijs. Dat laatste zal vraagt de Vlaamse regeringtrouwens ook voor de horeca-sector.
Administratieve vereenvoudiging
Rode draad doorheen alle maatregelen wordt een administratieve vereenvoudiging waar dat mogelijk is.
Op de hoogte blijven?
Wil je mee zijn met alle nieuwe ontwikkelen op de arbeidsmarkt? Ontdek de sociaal-juridische updates: maandelijkse infosessies van 2 uur over alle nieuwe wetsvoorstellen, nieuw gepubliceerde wetten, relevante rechtstrpaak en interessante tips en weetjes.
Geschreven door
Juridisch adviseur bij Acerta