Vorige

Een aandachtspunt bij de uitbetaling van het dubbel vakantiegeld.

Loonsverhoging na uitbetaling van het dubbel vakantiegeld vraagt een aanvulling.

Werknemers hebben recht op vakantie. Vakantie is het recht om met behoud van loon niet te moeten werken. Wettelijke vakantie duurt in principe 4 weken. De vergoeding die een werknemer krijgt naar aanleiding van het opnemen van vakantie, is het enkel vakantiegeld. 

Naast het enkel vakantiegeld is er dubbel vakantiegeld. Dubbel vakantiegeld is een toeslag die bovenop het enkel vakantiegeld betaald wordt. Voor bedienden uit de privésector komt deze toeslag overeen met 92 % van het maandloon, voor zover in het jaar ervoor voldoende prestaties geleverd werden.

De regelgeving legt werkgevers op om dit dubbel vakantiegeld te betalen op het moment van de hoofdvakantie. In de praktijk betalen zeer veel werkgevers dit op een vast moment, meestal in het voorjaar. Doorgaans hebben de bedienden op dat moment hun hoofdvakantie nog niet genomen. Dat zij hun dubbel vakantiegeld wat vroeger krijgen, is op zich geen probleem.

Wel kan er een probleem opduiken als de bediende tussen het moment van het ontvangen van het dubbel vakantiegeld en het nemen van de hoofdvakantie, een loonsverhoging krijgt. Volgens de vakantiewetgeving heeft een bediende recht op 92 % van het loon van de hoofdvakantie. Wanneer hij voor zijn hoofdvakantie het dubbel vakantiegeld ontvangen heeft maar niet zijn hoofdvakantie heeft genomen, dan zou hij 92 % van het verschil tussen het loon op het moment van de betaling van het dubbel vakantiegeld en het loon op het moment dat hij zijn hoofdvakantie neemt, moeten krijgen. Is dat niet gebeurd, dan is de basis voor de berekening van het dubbel vakantiegeld niet het loon op het moment van de hoofdvakantie en dat is in strijd met de wetgeving.

Een voorbeeld ter verduidelijking:

Johan is bediende, verdient 3000 euro per maand en heeft nog geen vakantie genomen. Zijn werkgever betaalt het dubbel vakantiegeld in mei. Johan heeft het jaar voordien het hele jaar voltijds gewerkt waardoor hij in mei (3000 euro x 92 pct.) 2760 euro aan dubbel vakantiegeld ontvangt.

In juli krijgt hij een loonsverhoging waardoor hij 3200 euro per maand verdient en pas in augustus gaat hij 4 weken met vakantie. Het dubbel vakantiegeld waar hij recht op heeft, bedraagt (3200 euro x 92 pct.) 2944 euro. Wanneer zijn werkgever met de betaling van het loon en het enkel vakantiegeld van augustus (200 euro x 92 pct.) 184 euro aan dubbel vakantiegeld bijbetaalt, is er wettelijk geen probleem meer.

Voor arbeiders zijn er geen moeilijkheden wanneer zij hun vakantie nemen na de uitbetaling van het vakantiegeld. Een vakantiefonds berekent en betaalt zowel het enkel als het dubbel vakantiegeld en hoeft geen rekening te houden met het moment dat de werknemer vakantie neemt. Dit enkel en dubbel vakantiegeld is gebaseerd op het loon (eventueel aangevuld met een fictief loon voor de gelijkgestelde dagen) dat de werknemer het jaar ervoor verdiende. Op het moment dat het vakantiefonds het vakantiegeld uitbetaalt, is dit bedrag gekend en correct te berekenen.

Deel dit artikel