Vorige

Hoe vind je klanten als zelfstandige?

23 maart 2023 Zelfstandigen
Els Schellens

Heb je je eigen zaak opgestart? Proficiat! Nu komt echter het moeilijke deel: voldoende klanten vinden om je zaak te laten floreren.

Leestijd: Later lezen?

6 tips om klanten te vinden

Een op de drie startende zelfstandigen heeft moeite om klanten te vinden, blijk uit onze bevraging bij meer dan 1000 startende zelfstandigen. We geven je enkele tips om je klantenbestand uit te bouwen.

Tip #1: Analyseer je doelgroep

Ga na op welke kanalen je doelgroep actief is. Wat doen je potentiële klanten in hun vrije tijd? Waar kan je ze online vinden? Waar kan je ze offline vinden? Wanneer je je verdiept in hun leefwereld, dan weet je ook hoe en waar je ze kan bereiken. Dat is ook de basis om een marketingplan uit te werken.

Tip #2: zorg voor online aanwezigheid

Voorzie een website of maak een profiel aan op sociale media om jezelf en je diensten te promoten. Zorg er ook voor dat je vindbaar bent, door bijvoorbeeld een Google bedrijfsprofiel aan te maken of door je website van inhoud te voorzien die goed scoort in Google en nauw aanleunt bij de zoekopdrachten van je potentiële klanten.

Tip #3: zorg voor offline aanwezigheid

Je online aanwezigheid is niet weg te denken in deze digitale tijden, maar ook je offline aanwezigheid is van cruciaal belang. Ga gaan netwerken, maak kennis met andere zelfstandigen in je branche en neem deel aan lokale bijeenkomsten, beurzen, seminars … om jezelf en je zaak te presenteren en je netwerk uit te bouwen.

Je kan bijvoorbeeld ook workshops en presentaties organiseren. Hierdoor toon je je expertise en dat heeft alleen maar een positieve impact op je imago en die van je zaak.

Tip #4: verzorg je klantenrelaties

Heb je contact met een tevreden klant? Zorg dan voor een goede klantenrelatie die leidt tot een succesvolle verkoop. Deze zes stappen zetten je op weg:

  1. Voorbereiding: bepaal en segmenteer je doelgroep (o.b.v. locatie, wat je wil verkopen …) en ga voor elk segment na wat de drijfveren/pijnpunten zijn waarvoor jij met je product(en)/dienst(en) een meerwaarde kan bieden. Zie ook tip #1.
  2. Zorg voor een goede eerste indruk
  3. Verzamel informatie: Wie is je klant? Wat zijn de noden? Wat is belangrijk voor je klant? Wat zijn de aankoopmotieven? Maak deze zaken persoonlijk.
  4. Selecteer een product/dienst en voorzie een demonstratie
  5. Sluit de deal en maak een laatste goede indruk
  6. Zorg voor een follow-up: hou je bestaande klanten op de hoogte van andere diensten, zodat je aan up- en/of crosselling kan doen.

Tip #5: sharing is caring

Heb je een tevreden klant? Mond-tot-mondreclame is goud waard. Vraag tevreden klanten om je aan te bevelen bij anderen. Je kan ook vragen om een review of testimonial– geschreven of misschien zelfs gefilmd -, en die in de kijker zetten op je website en je sociale mediaprofiel.

Tip #6: geef de moed niet op

We geven het toe, het kan enige tijd duren vooraleer je een klantenbestand hebt opgebouwd. Geef vooral de moed niet op en blijf consistent inzetten op onze tips.

Neem een vlotte start met onze Starters academie!

Onze experten leggen je van A tot Z uit hoe je opstart als zelfstandige, hoe je je business-, financieel en marketingplan kan vormgeven, enz. Je kiest zelf welke gratis workshops je volgt en in welke volgorde.

Schrijf je in

Deel dit artikel

Els Schellens-acerta

Geschreven door Els Schellens

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Zelfstandigen

Het Federaal Actieplan voor het mentale welzijn van zelfstandigen

16 april 2024
Rachel Ho

Dankzij het Federaal Actieplan krijgt mentaal welzijn ook voor zelfstandigen extra aandacht. En dat is goed nieuws, want vele zelfstandigen lopen het risico hun eigen welzijn te verwaarlozen. Ook bij Acerta nemen we de nodige maatregelen en zorgen we alvast voor een eerstelijnshulpverlening.

Lees meer
Zelfstandigen

Veranderingen voor starters en zelfstandigen in 2024

08 januari 2024
Mieke Bruyninckx

Wat zijn de belangrijkste aanpassingen in de wetgeving waarmee je als starter en zelfstandige best rekening mee kan houden? We geven een makkelijk overzicht zodat je meteen weet waar er voor jou dit jaar van toepassing is.

Lees meer
Zelfstandigen

4 wist-je-datjes over het EORI- en LEI-nummer

22 september 2022
Nicolas Pevenage

Is jouw zaak niet alleen afhankelijk van de Belgische markt? Dan heb je misschien wel een EORI-nummer of LEI-nummer nodig. We geven je vier interessante wist-je-datjes.

Lees meer