Cameraman turns advocaat: de carrièreswitch van Peter Naert
Dat het leven zelden verloopt zoals je het had gedroomd of zelfs gepland, daar is Peter Naert het levende bewijs van. Zijn studies aan het RITCS in Brussel stoomden hem klaar voor een carrière in de film- en televisiewereld. Anno 2024 vind je hem regelmatig in een rechtszaal als advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht.
Voldoende redenen om Meester Naert enkele vragen te stellen over de uitdagingen die hij tegenkwam tijdens zijn grote carrièreswitch. Laat je inspireren door zijn blik op het leven als vrij beroeper.
Student wordt freelancer wordt werknemer
Durf, doorzettingsvermogen en een zoektocht naar intellectuele vervulling. Het zijn drie elementen die het carrièreverhaal van Peter Naert typeren. “Tijdens mijn middelbare schoolperiode was ik steeds op zoek naar een richting die bij me paste. Ik kwam in contact met het RITCS in Brussel en meer bepaald met de opleiding Beeld, Geluid en Montage. Het bleek helemaal mijn ding en ik studeerde zonder problemen in drie jaar af als monteur.”
In 2008 voelde elke sector wel de gevolgen van de bankencrisis. Niet meteen het beste jaar om als net afgestudeerde de arbeidsmarkt te betreden. “Sowieso lagen de vaste jobs in mijn sector al niet voor het rapen. De meeste van mijn studiegenoten werden freelancers. Dat deed ik ook. Ik vond de start best moeilijk. 15 jaar geleden was het aanbod aan online informatie over starten als zelfstandige nog zo groot niet. Achteraf gezien had ik mezelf te weinig geïnformeerd over mijn nieuwe statuut.”
Peter Naert bleef niet zo lang freelancer: hij vond een job dichtbij huis bij een KMO in Roeselare die vaak opdrachten uitvoerde voor de VRT. Een fantastische job die hij 10 jaar lang met veel plezier deed. “Ik volgde binnen het bedrijf een opleiding tot cameraman/klankman en doorkruiste België samen met journalisten. Tijdens de week maar ook in het weekend. Overal waar er nieuws was, was ik ook. Het was leuk maar vroeg ook erg veel van mij qua flexibiliteit.”
De grote sprong naar de advocatuur
“Ik was ongeveer 30 jaar oud toen ik begon na te denken over mijn toekomst als cameraman/klankman/monteur. Creatieve vrijheid was er voldoende. Maar ik miste een zekere intellectuele uitdaging. Het was uiteindelijk een gesprek met mijn broer dat me het laatste zetje gaf. Ik schreef me in aan de KULAK in Kortrijk voor een bachelor in de rechten.”
Tijdens zijn opleiding tot advocaat bleef Peter Naert aan de slag bij het bedrijf waar hij al tien jaar werkte. Als werkstudent zat hij 2 dagen per week op de schoolbanken, 3 dagen per week bleef hij België rondrijden om beelden te schieten voor o.a. de VRT.
“Mijn master deed ik aan de Universiteit van Gent. Dat was praktischer dan Leuven omdat ik ondertussen 2 kinderen had. In de context van mijn studies leek het me interessanter om tegelijkertijd alvast een job in de juridische sector uit te oefenen. Ik bood me daarom aan bij een advocatenkantoor in de buurt en kon er 3 dagen in de week aan de slag. Het was een groteaanpassing voor mij. Al die jaren was ik dagelijks onderweg geweest, nu zat ik van 9 tot 6 aan een bureau te werken.”
Nadat hij ook zijn master in de rechten had behaald, bleef hij als stagiair verbonden aan hetzelfde kantoor. Daar bleek er behoefte aan een specialist in arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht. “Een tak die niet meteen op mijn vizier stond maar waar ik met heel veel plezier aan werk.”
Laat je omringen
Daarmee is het belangrijkste advies van advocaat aan startende vrij beroepers samengevat. Een goed netwerk is cruciaal om je door de eerste jaren als vrij beroeper te loodsen. “Of het nu je ouders zijn, collega’s, vrienden, of eerder je boekhouder of je contact bij je sociale verzekeringsfonds: laat je omringen door mensen die weten waarover ze spreken. Durf ook te spreken over je twijfels, van welke aard die ook zijn. Het is normaal dat je niet alles weet over prijszetting, de details van je administratie als vrij beroeper of hoe bepaalde workflows er in de praktijk uitzien. Stel vragen en leer uit de antwoorden.”
Peter Naert was in het begin van zijn carrière al zelfstandige geweest. Als advocaat heb je geen keuze: een vrij beroep is een zelfstandig statuut. Hij wilde deze keer wel goed geïnformeerd uit de startblokken schieten en koos voor Acerta als partner voor zijn administratie. “Ik had al een ondernemingsnummer, wat de overgang makkelijker maakte, maar de andere formaliteiten had ik nog niet onder de knie. Met dank aan Acerta en een goede boekhouder verliep dat allemaal vlot.”
Daarnaast vindt hij ook dat een goede match met het advocatenkantoor waarbij je als beginnend advocaat aan de slag gaat, enorm belangrijk. “Mijn kantoor moedigt vragen stellen aan. Als advocaat-stagiair is er altijd iemand die me met raad en daad bijstaat. Er is begrip dat je als startend advocaat je ervaring nog moet opbouwen.”
Klaar om de sprong te wagen?
Net als Peter een carrière switch maken en starten als zelfstandige? Wij staan voor jou paraat.