Woon-werkverkeer: de meest ge(s)maakte combinaties
De vierde jaarlijkse Acerta-Mobiliteitsbarometer bracht enkele opvallende resultaten aan het licht. Zo blijkt de Belgische werknemer creatief aan de slag te gaan tijdens zijn zoektocht naar de perfecte mobiliteitsoplossing. Voor zijn woon-werkverplaatsingen kiest hij namelijk steeds vaker voor een combinatie van vervoersmiddelen. En de meest ge(s)maakte combinatie is die van auto en fiets. 11,1% gebruikt deze mix om de verplaatsing tussen woon- en werkplaats te maken.
Bewuster bewegen
De auto staat (nog) geen stof te vergaren in de garage. 65% van de werknemers rijdt dagelijks met de auto naar het werk. Nog steeds een ruime meerderheid maar wel een daling van 2,5 % t.o.v. 2017. Toch merk je het wellicht ook op jouw werkvloer, werknemers kiezen steeds bewuster op welke manier ze zich naar het werk begeven. Afhankelijk van de omstandigheden of hun behoeften, beslissen zij over hun vervoeroplossing van die dag. Regent het? Dan springen ze wel een andere keer in het zadel. En wie nog een lastminute presentatie moet voorbereiden, zit misschien liever een uurtje in de trein dan een uurtje aan te schuiven in de file. De populairste combi is echter die van de wagen en de fiets. Na de langste kilometers wordt bijvoorbeeld almaar vaker de plooifiets uit de koffer gehaald. Meer dan 1 op 10 werknemers regelt het woon-werkverkeer op die manier.
Fileloos fietsen
Kwamen jouw medewerkers ook al eens polsen naar (elektrische) bedrijfsfietsen? Niet zo gek, want al aanschuivend in de file begint men vaak zelf naar oplossingen te zoeken om aan het fileleed te ontsnappen. De opmars van de fiets is natuurlijk niet nieuw. Die trend begon al in 2011 en zet zich met 26,73 % regelmatig fietsende werknemers, ook in 2018 verder door. Jouw fietsende medewerkers hebben bovendien niet alleen de gezondheid- en bewegingsgoeroes mee, ook overheden op alle niveaus moedigen hen aan door in te zetten op aangename en veilige infrastructuur. En dat is welkom gezien fietsers gemiddeld een afstand van 8,3 kilometer moeten overbruggen tussen de woon- en werkplaats. Dankzij elektrische fietsen en betere fietswegen wordt trouwens ook 19 kilometer, de gemiddelde woon-werkafstand van de Belgische werknemer, een fietsbare afstand.
Fiscaal interessante fietsleasing
Is de nood in jouw organisatie hoog aan geïndividualiseerde (combi)mobiliteitsoplossingen? Dan kan je als werkgever hieraan tegemoet komen via een cafetariaplan. Vanaf 1 maart 2019 kan je daarin overigens het mobiliteitsbudget opnemen. Dat geeft jouw medewerkers de optie om te kiezen uit een of meerdere vervoermiddelen ondergebracht in drie pijlers en elk met een specifieke (para)fiscale behandeling. Eén van die pijlers is bovendien volledig gericht aan alternatieve en duurzame transportmiddelen en dat maakt fietsleasing via jouw bedrijf fiscaal erg interessant. Ben je benieuwd hoe je dit kan invoeren? Acerta legt het je graag uit.
Interesse in de berekening van jouw fietsleasebudget?
Contacteer ons op 016 24 53 24 voor een vrijblijvende offerte of stuur een mailtje naar info.consult@acerta.be