Vlaams opleidingsverlof wordt populairder
In schooljaar 2022-2023 maakten maar liefst 16% meer werknemers gebruik van Vlaams opleidingsverlof in vergelijking met schooljaar 2021-2022. Ook in schooljaar 2023-2024 kunnen werknemers en werkgevers gebruik maken van deze incentive voor levenslang leren. Daarbij springen enkele nieuwigheden in de regelgeving in het oog.
Vlaams opleidingsverlof (VOV) 16% vooruit
Het voorbije schooljaar hebben 1 op de 52 werknemers van bedrijven met maatschappelijke zetel in Vlaanderen Vlaams opleidingsverlof (de opvolger van het betaald educatief verlof in Vlaanderen) opgenomen. Dat blijkt uit de gegevens die Acerta verzamelde met betrekking tot meer dan 250.000 werknemers bij meer dan 19.000 Vlaamse werkgevers.
Dat komt neer op 1,9% van de werknemers en is een serieuze sprong voorwaarts ten opzichte van de laatste vijf jaar: toen lag het percentage rond de 1,6%. Dat wil zeggen dat in 2022-2023 16 % meer werknemers van Vlaamse bedrijven gebruik maakten van het Vlaams opleidingsverlof om zich bij te scholen of zelfs te herscholen. Terugkeren naar de schoolbanken als werknemer zit dus duidelijk in de lift.
Figuur: Evolutie opleidingsverlof Vlaamse bedrijven (met maatschappelijke zetel in Vlaanderen)
Inzetten op levenslang leren is win-win
De inspanningen van bedrijven en overheid dragen bij aan het succes van het Vlaams opleidingsverlof. Voor werknemers wordt opleiding volgen steeds belangrijker om bij te blijven in de eigen job en om inzetbaar te blijven in veranderende tijden. Werkgevers investeren in levenslang leren om werknemers te laten groeien, de duurzaamheid van hun organisatie te bevorderen.
Vlaams opleidingsverlof is ook bevorderlijk voor de werkzaamheidsgraad op de arbeidsmarkt. Denk maar aan opleidingen die werknemers toelaten om langer aan de slag te blijven, of om zich te oriënteren naar een knelpuntberoep. Inzetten op levenslang leren is dus een win-win en Vlaams opleidingsverlof ondersteunt dit.
Nieuwigheden 2023-2024
Voor schooljaar 2023-2024 zal de regelgeving rond Vlaams opleidingsverlof (VOV) op een aantal punten veranderen:
- de referteperiode om te bepalen of je werknemer recht heeft op VOV en voor hoeveel uren, wordt vervroegd: voor opleidingen die starten vanaf 1 september 2023, zal het tewerkstellingspercentage van je werknemer in de maand maart vóór het opleidingsjaar tellen
- het gemeenschappelijk initiatiefrecht waarbij het recht van je werknemer op VOV verdubbelt als hij minstens één opleiding met VOV volgt op eigen initiatief en minstens één opleiding met VOV op jouw voorstel, zal ook gelden voor het schooljaar 2023-2024
- om aan het minimum van 32 lesuren of contacturen te geraken, zul je ook in schooljaar 2023-2024 modules van verschillende opleidingsverstrekkers mogen samentellen
- het akkoord van je werknemer om een opleiding te volgen met VOV wordt een voorwaarde voor de terugbetaling aan de werkgever.
Vraag tijdig de terugbetaling van de VOV-uren aan
Volgt je werknemer een opleiding die in aanmerking komt voor Vlaams opleidingsverlof, dan heb je als werkgever recht op een forfaitair bedrag van 21,30 euro voor elk goedgekeurd VOV- uur dat je werknemer volgt. Deze terugbetaling vraag je aan bij de Vlaamse overheid via het digitaal platform (WSE-loket). Denk eraan je aanvraag tijdig in te dienen: dit moet binnen een termijn van drie maanden vóór en ten laatste drie maanden na de start van de opleiding zoals vermeld op het inschrijvingsattest.
Acerta ontzorgt
Wist je dat Acerta je kan ondersteunen voor je dossiers Vlaams opleidingsverlof? We brengen voor jou de registratie bij de overheid in orde, herinneren jou tijdig aan de juiste attesten en volgen je dossier op tot en met de terugbetalingen door de overheid. Stuur je aanvraag door naar soc.opr.ev@acerta.be.
Geschreven door
Juridisch experte, Acerta Consult