Vier nieuwe steunzones in Vlaanderen vanaf 1 november 2024
We kondigden het begin dit jaar al aan: de drie bestaande steunzones in Vlaanderen zullen vanaf 1 november 2024 vervangen worden door vier steunzones, elk met een geldigheidsduur van 6 jaar. Het Koninklijk Besluit dat dit officieel regelt, werd recent gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
Principe
Ondernemingen die bepaalde investeringen doen op een perceel gesitueerd in één van de zogenaamde ‘steunzones’ genieten, onder bepaalde voorwaarden, een tijdelijke lastenverlaging voor de loonkosten verbonden aan de arbeidsplaatsen die dankzij de investering werden gecreëerd.
Deze lastenverlaging wordt gerealiseerd via het mechanisme van de gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing. De werkgever moet namelijk 25 procent van de bedrijfsvoorheffing, die hij inhield op de bezoldigingen van zijn werknemers die de bijkomende arbeidsplaatsen invullen, niet doorstorten aan de fiscus.
Om aanspraak te kunnen maken op deze lastenverlaging moet aan een heel aantal (administratieve) voorwaarden voldaan worden. Zo moet een werkgever die de lastenverlaging wil genieten bijvoorbeeld een formulier overmaken aan de FOD Financiën.
Meer informatie over deze maatregel en zijn toepassingsvoorwaarden vind je hier.
Afbakening ‘steunzones’
Enkel de investeringen binnen een bepaalde ‘steunzone’ kunnen in aanmerking komen voor de lastenverlaging.
Situatie tot en met 31 oktober 2024
Momenteel zijn er drie steunzones erkend in Vlaanderen:
- Steunzone rond Turnhout, geldig tot en met 31 oktober 2024;
- Steunzone rond Genk, geldig tot en met 31 oktober 2024;
- Steunzone rond Zaventem-Vilvoorde, geldig tot en met 31 mei 2028.
De erkenning van twee van deze drie zones loopt dus weldra af.
De vorige Vlaamse regering vroeg daarop bij de federale regering de erkenning aan van vier andere steunzones:
- Drie zones die grotendeels overeenkomen met de huidige steunzones.
- Eén bijkomende, nieuwe steunzone rond de gemeente Wielsbeke. Deze bijkomende zone dekt een groot deel van de provincie West- Vlaanderen en een stuk van de provincie Oost-Vlaanderen.
Situatie vanaf 1 november 2024
Vanaf 1 november zullen er in Vlaanderen vier steunzones erkend zijn:
- Steunzone met een straal van 40 km rond de stad Turnhout, geldig tot en met 31 oktober 2030;
- Steunzone met een straal van 40 km rond de stad Genk, geldig tot en met 31 oktober 2030;
- Steunzone met een straal van 40 km rond de gemeente Machelen, geldig tot en met 31 oktober 2030;
- Steunzone met een straal van 40 km rond de gemeente Wielsbeke, geldig tot 31 oktober 2030.
Binnen deze steunzones komen de percelen in aanmerking waarop de bedrijventerreinen, bedrijvencentra, incubatoren,… vermeld in het Koninklijk Besluit gelegen zijn. De kadastrale percelen die hiermee overeenkomen zijn terug te vinden in de bijlagen bij het Koninklijk Besluit en op de website van de overheid (www.geopunt.be).
Deze zones hebben een geldigheidsduur van zes jaar. Dit betekent dat werkgevers die aanspraak willen maken op deze lastenverlaging hun aanvraagformulier voor het einde van die periode ingediend moeten hebben.
En hoe zit het dan in de twee andere gewesten?
Deze erkenning staat volledig los van de situatie in het Waals gewest en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De deelstaatregeringen zitten zelf aan het stuur in deze materie.
In het Waals Gewest bestaan er momenteel vier steunzones. Deze zones blijven ongewijzigd verder bestaan tot en met 30 april 2027.
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaan er tot op heden geen steunzones omdat er nog geen initiatief werd genomen om de erkenning van een dergelijke zone aan te vragen bij de federale regering.
Bron:
- Koninklijk besluit 16 september 2024 tot afbakening van steunzones in het Vlaamse Gewest rondom Genk, Turnhout, Machelen en Wielsbeke, BS 3 oktober 2024.
- Artikelen 275/8 en 275/9 WIB 92, zoals ingevoerd door de Wet van 15 mei 2014 houdende uitvoering van het pact voor competitiviteit, werkgelegenheid en relance, BS 22 mei 2014.