Hoe lang blijf jij mij trouw?
Het is tegenwoordig niet vanzelfsprekend om goede medewerkers aan boord te halen. Het kost tijd, toewijding én ook een hap uit je budget. Heb je de juiste match gevonden? Dan hoop je natuurlijk dat jullie aan een positieve, vruchtbare en langdurige werkrelatie kunnen bouwen. Maar hoe lang blijft een medewerker zijn bedrijf trouw?
Gemiddelde anciënniteit blijft stabiel
Acerta dook in zijn cijfers op zoek naar de gemiddelde anciënniteit van medewerkers. Wat blijkt? Dit blijft al enkele jaren stabiel rond de 11 jaar hangen. Pakweg tien jaar geleden was dat een half jaar minder lang. De gemiddelde anciënniteit is het hoogst in de financiële sector (24 jaar), de social profitsector (12 jaar) en bij de overheid (12 jaar).
Wanneer we naar de mediaan kijken, dan ligt dat met 8 jaar lager dan de gemiddelde anciënniteit. Er zijn dus evenveel mensen die minder dan 8 jaar anciënniteit hebben, als medewerkers die meer dan 8 jaar anciënniteit hebben.
Jobmobiliteit bevordert duurzaamheid
Je denkt nu wellicht dat die aanwervingsinvestering toch niet verloren is als je medewerker (gemiddeld) 10 jaar aan boord blijft. Vergis je niet, een hoge anciënniteit betekent niet dat je op je lauweren kan rusten, want je medewerkers raken (gemiddeld na vijf jaar) uitgekeken op hun functie als deze nooit verandert. En dat heeft natuurlijk een negatieve invloed op de motivatie en productiviteit.
Hoe hou je de werknemer-werkgeverrelatie dan fris? Dialoog is – zoals in elke relatie – cruciaal. Spreek met je medewerkers over hoe zijn job eruit zal zien in de toekomst. Uit de Talent Pulse-bevraging, uitgevoerd in samenwerking met StepStone, blijkt dat 75% nog nooit een dergelijk gesprek heeft gehad. Bovendien heeft 61% geen zicht op toekomstige loopbaanmogelijkheden bij zijn huidige werkgever. Nochtans geven werknemers aan dat het belangrijk is om zicht te hebben op de kennis en competenties die nodig zijn voor een job als ze nieuwe rollen willen opnemen. Wie het gevoel heeft een duurzame loopbaan te hebben, heeft trouwens vaker zicht op wat zijn toekomstige loopbaanmogelijkheden zijn bij zijn huidige werkgever (54% t.o.v. 25%). En dat bevordert natuurlijk de retentie.
Wist je dat je met connect HR Office eenvoudig evaluatiemomenten inplant met jouw medewerkers? Dat is meteen een goede start van het gesprek.
Werkgever en werknemer kiezen best samen de weg (loopbaan) die enerzijds zinvol en werkbaar is voor de medewerker, maar die ook gericht is op het waarborgen van de continuïteit van de organisatie. Wil je ook een duurzaam loopbaanbeleid? De hr-experten van Acerta ondersteunen je.
Duurzame loopbanen als oplossing voor de arbeidskrapte
Duurzame loopbanen zijn het antwoord op de hr-uitdagingen van vandaag en de komende decennia. En ja, er zijn hindernissen en valkuilen op de weg naar duurzame loopbanen, maar de opportuniteiten zijn groter. We helpen je ze graag ontdekken.
Geschreven door
Experte Talent bij Acerta Consult