De single permit: vernieuwde procedure voor arbeidskaarten
Het landschap van de arbeidskaart en –vergunningen wijzigde begin dit jaar grondig. En dat is belangrijk nieuws voor werkgevers die buitenlandse werknemers willen inzetten. Met één aanvraag, de single permit, kan je nu tegelijkertijd de arbeids- én verblijfsvergunning van niet-EU-burgers regelen. Dat zorgt voor een vereenvoudiging van administratie waardoor het voor jou misschien wel aantrekkelijker wordt om buitenlandse krachten aan te werven, een welgekomen optie in tijden van arbeidskrapte. Maar hoe werkt die single permit nu? De basisregels zijn voor iedereen hetzelfde maar de Gewesten kunnen specifiekere regels en afwijkingen voorzien. De Vlaamse regels ontdek je alvast hier.
Wanneer is de procedure van toepassing?
Wil je een buitenlandse kracht aanwerven voor een tewerkstelling en verblijf van minder dan 90 dagen? Dan is de procedure tot gecombineerde vergunning niet van toepassing. In dat geval zal je je nog steeds moeten beroepen op de papieren versie. De gecombineerde vergunning is namelijk enkel geldig wanneer je een niet-EU-burger aanwerft voor een periode van meer dan 90 dagen. In dat geval kan je bij de gewestelijke migratiedienst een aanvraag voor single permit indienen voor je toekomstige werknemer. Op de website van werk.be kan je per categorie bekijken welke documenten je dient over te maken bij dergelijke aanvraag.
Hoe verloopt de aanvraag?
Wanneer je een aanvraag voor single permit indient, zal een parallelle procedure worden opgestart voor verblijf én arbeid. Dat betekent natuurlijk dat je alle documenten van bij het begin aan het aanvraagdossier moet toevoegen. De boodschap luidt hier dan ook om tijdig alle informatie te verzamelen, wil je een complete aanvraag kunnen doen. Vier maanden vooraf is zeker geen overbodige luxe. De Gewesten zullen zich vervolgens buigen over de toelatingen tot arbeid, de Dienst Vreemdelingenzaken behandelt de machtigingen tot verblijf. Op het einde van de rit is het de Dienst Vreemdelingenzaken die je de gecombineerde vergunning aanlevert. Deze bevat zowel de toelating tot arbeid als de toelating tot verblijf.
Aanvraag single permit uitbesteden?
Voor bedrijven die niet-Europese werknemers willen aanwerven, kan de administratieve last rond de aanvraag van een single permit een uitdaging vormen. Acerta Consult biedt de oplossing door het volledige administratieve proces over te nemen. Met onze dienstverlening wordt de aanvraag van een single permit soepel en efficiënt afgehandeld, waardoor werkgevers volledig ontzorgd worden en zich kunnen richten op hun kernactiviteiten.
Buitenlands werven voor alle vacatures?
Uiteraard moet eerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt gewaarborgd blijven. Daarom zal jouw toekomstige buitenlandse kracht enkel een toelating tot arbeid van bepaalde duur krijgen, als het voor jou onmogelijk is om binnen een redelijke termijn een werknemer op de Belgische arbeidsmarkt te vinden. Die moeilijke zoektocht moet je dan wel kunnen staven met bijzondere economische of sociale redenen. Maar wat zouden regels zijn zonder uitzonderingen? Staat het beroep waarvoor je een (buitenlandse) kracht zoekt namelijk op de lijst van structurele knelpuntberoepen, dan hoef je dit niet meer te staven. De lijst met functies waarvoor de minister een structureel tekort vaststelde is terug te vinden op de website werk.be.
Overweeg je internationaal te werven en je te beroepen op een single permit? Download dan zeker onze whitepaper voor een perfect overzicht van de regels in Vlaanderen voor het verkrijgen van een arbeidsvergunning en arbeidskaart.
De andere Gewesten zijn de laatste hand aan het leggen aan de finale teksten en regels, die dus kunnen afwijken van deze Vlaamse regels. Wij raden je aan om de betrokken websites in de gaten te houden. Voor Brussel is dit www.werk-economie-emploi.brussels, voor Wallonië is dit www.emploi.wallonie.be
Support internationale tewerkstelling
Meer informatie over de juridische en administratieve formaliteiten bij een internationale tewerkstelling.