De deuren blijven toe: wat als je geen werk voorziet voor je werknemers?
Een werkgever die zijn werknemers niet laat werken en hen de toegang tot de werkvloer weigert, sluit hen buiten. Wat is dat principe van de ‘lock-out’? En wat zijn de gevolgen voor de werknemers die niet kunnen werken?
Arbeid als tegenprestatie voor loon
Een arbeidsovereenkomst is een overeenkomst met twee partijen: de werkgever en de werknemer(s). De werkgever verschaft het werk dat de werknemer uitvoert. En daardoor krijgt deze recht op loon. Wat als je de deuren toe laat ’s ochtends en je werknemers niet toelaat te werken? Dan spreekt de rechtspraak van ‘lock-out’: het feit dat één of meer werkgevers ervan afzien om een groep loonarbeiders te laten werken met het onmiddellijk doel hun loon te onthouden om druk uit te oefenen, hetzij op deze loonarbeiders, hetzij op derden.
Tijdelijke werkloosheid mogelijk?
Werknemers die wilden werken, maar dit niet konden door de sociale actie, kunnen recht krijgen op uitkeringen in het kader van tijdelijke werkloosheid. Zij kunnen aan de werkgever een controleformulier C3.2a vragen, papier of elektronisch. De werkgever moet dat afleveren en bovendien moet hij:
- De tijdelijke werkloosheid meedelen aan de RVA
- Een aangifte WECH002 doen aan de RVA, wanneer voor de betrokken werknemer een uitkeringsaanvraag nodig is. Deed de onderneming al beroep op tijdelijke werklooshied, bijvoorbeeld omwille van economische redenen, dan hoeft deze aanvraag voor de meeste werknemers waarschijnlijk niet meer.
- De maandelijkse aangifte WECH005 doen aan de RVA, zodat de betrokken werknemers een uitkering kunnen krijgen voor de dagen van werkloosheid.
Let wel, deze vorm van tijdelijke werkloosheid vereist een goedkeuring door het Beheerscomité van de RVA. Daar zal beslist worden of het werkelijk ging om een sociale actie die beantwoordt aan een situatie waarin tijdelijke werkloosheid gerechtvaardigd is.
Wat als tijdelijke werkloosheid niet wordt aanvaard?
De werkgever is in principe verplicht om werk te verschaffen aan de werknemer. Als werken niet mogelijk is omwille van een sociale actie van de werkgever en tijdelijke werkloosheid wordt niet aanvaard, is de werkgever verplicht om het loon aan de werknemers te betalen, zelfs als zij geen werk hebben verricht. Het is dus belangrijk om voorzichtig om te springen met een lock-out. De werkgever kan zich alleen onttrekken aan de betaling van het loon als de procedure correct wordt gevolgd.