Vorige

Aan de slag met het mobiliteitsbudget

29 februari 2024 Werkgevers
Karolien Van Herpe

Vijf jaar na de invoering zien we dat steeds meer werknemers hun bedrijfswagen aan de kant laten en kiezen voor het mobiliteitsbudget. Wat maakt deze optie interessant voor zowel werknemers als werkgevers en hoe ga je ermee aan de slag?

Leestijd: Later lezen?

Mobiliteitsbudget steeds populairder

Het mobiliteitsbudget werd op 1 maart 2019 in het leven geroepen zodat werkgevers en werknemers maximale flexibiliteit zouden krijgen bij het invullen van het woon-werkverkeer. De voornaamste reden was om het aantal bedrijfswagens in ons land te doen slinken. Afgelopen jaar ruilde dan ook 2,2% van de werknemers zijn/haar bedrijfswagen in voor een mobiliteitsbudget: een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor.

Officiële berekeningsformule

Ondanks de stijgende trend blijft het aantal werknemers dat effectief voor een mobiliteitsbudget kiest nog relatief beperkt. Een reden hiervoor is dat nog niet alle bedrijven de mogelijkheid aanbieden, maar er wel een verhoogde interesse is. Ook is de berekeningsformule onlangs in een officieel jasje gestoken, waardoor het voor bedrijven een stuk minder complex is om het jaarlijkse mobiliteitsbudget te berekenen. 

De verschillende pijlers

Hoe werkt het mobiliteitsbudget nu precies en waarom is het zo interessant om aan te bieden aan je werknemers? Het budget dat voorzien werd voor de bedrijfswagen (Total cost of ownership) blijft namelijk nog steeds behouden voor de werknemer, maar wordt anders ingezet: duurzamer, efficiënter én afgestemd op de noden van de werknemer. Hoe kan dat budget vervolgens gespendeerd worden?

  • Aan een groene bedrijfswagen;
  • Aan alternatieven: andere vervoersmiddelen (fiets, openbaar vervoer, deelmobiliteit,…) en/of huisvesting (huur, lening);
  • Cash.

Uit recente cijfers blijkt dat vooral pijler twee, de huisvesting, enorm populair is: afgelopen jaar werd 77% van het totale volume hieraan gespendeerd. Denk daarbij aan interesten, huur en hypotheek. Na de huisvestingkosten gaat het grootste deel van het budget naar fietsen, zowel aankoop als abonnementen.

Voordelen van het mobiliteitsbudget

De tijd waarin werknemers en zeker jongeren, standaard voor een bedrijfswagen kiezen, is voorbij. Dit is een belangrijk signaal voor werkgevers die in een krappe arbeidsmarkt talent willen (blijven) aantrekken. Qua verloning is de bedrijfswagen simpelweg niet meer de beste keuze en is het verstandig de mogelijkheden qua flexibele verloning te herevalueren. Ook zitten we in een wereld die stilaan meer verduurzaamt en waar deze factor ook een grote rol speelt in de beslissingen van (kandidaat)-werknemers. Inzetten op een mobiliteitsbudget geeft je als werkgever dus enkel voordelen:

  • Je onderscheidt je als duurzame werkgever;
  • Je werknemers krijgen inspraak in de samenstelling van hun loon wat leidt tot meer werkvreugde en motivatie;
  • Het is 100% aftrekbaar dus fiscaal interessant

Vandaag nog aan de slag met een mobiliteitsbudget?

Op zoek naar een mobiliteitsbudget dat automatisch communiceert met de loonverwerking? Of zoek je begeleiding bij het opstellen van je plan? Acerta Consult zet je op weg.

Deel dit artikel

Karolien Van Herpe_acerta

Geschreven door Karolien Van Herpe

Senior Legal Consultant Legal & Reward

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer
Werkgevers

Mobiliteitsoplossingen voor je werknemers: de fiets als favoriet

25 januari 2024
Charlotte Thijs

Een leasefiets, (elektrische) bedrijfswagen of mobiliteitsbudget? Er zijn veel mogelijkheden om je werknemers flexibel te belonen als het op mobiliteit aankomt. En dit kan ook nog eens op een groene en duurzame manier.

Lees meer