Vorige

Bijverdienen als zelfstandige na je pensioen? We geven je 3 tips om dit goed aan te pakken.

30 oktober 2023 Starters
Mieke Bruyninckx

Nog nooit eerder in ons land startten zoveel gepensioneerden als zelfstandigen als de voorbije twee jaar, zo blijkt uit onze onderzoekscijfers. Wie dus nog een extraatje wil verdienen op zijn/haar oude dag kan makkelijk opstarten als zelfstandige. Toch zijn er enkele zaken waar je goed op moet letten, wij lijsten ze voor je op.

Leestijd: Later lezen?

Tip 1: Onbeperkt bijverdienen?

Je kan als gepensioneerde onbeperkt bijverdienen vanaf het jaar waarin je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt, die vandaag staat op 65. Vroeger kan ook, maar dan moet je wel minstens 45 jaar gewerkt hebben. Recente cijfers tonen echter aan dat een derde van de Belgen sneller hun loopbaancarrière beëindigt. Hou er dus rekening mee dat, indien je zou gaan bijverdienen voor de wettelijke pensioenleeftijd of met minder actieve werkjaren, je je inkomsten moet beperken.

Tip 2: Let op je belastingen

Wanneer je gepensioneerd bent heb je in principe recht op een belastingvermindering. Hoeveel dat precies is, hangt af van je totale netto belastbaar inkomen. Ga je dus bijverdienen, dan komt dit extraatje mee in dat potje en kan dit een effect hebben op je belastingvermindering. Hoe hoger je pensioen en/of je bijverdienste, hoe groter de impact. Ons advies? Hou goed in de gaten hoeveel het totale inkomstenpotje bedraagt zodat je tijdig kan ingrijpen. De afrekening komt immers pas het jaar daarop.

Tip 3: Wat met je sociale bijdragen?

Werk je nog als zelfstandige na je pensioen, dan betaal je in principe ook nog sociale bijdragen. Deze bijdrage ligt wel lager en bedraagt 14,7% van je beroepsinkomen in plaats van het standaardpercentage van 20,5%. Bovendien geldt er een ruime vrijstelling. Ligt je netto beroepsinkomen lager dan 3 630,82 euro per jaar? Dan betaal je geen sociale bijdragen meer.

Voordelen

Pak je alles goed aan en breng je je inkomsten en mogelijke fiscale gevolgen goed in kaart, dan zijn er natuurlijk ook een heleboel voordelen aan zelfstandige zijn als gepensioneerde. Vele senioren voelen zich nog niet klaar om afscheid te nemen van het werk of willen nog een nieuwe uitdaging proberen. Er is al een pensioen opgebouwd en je bent dus niet volledig financieel afhankelijk van de inkomsten uit deze zelfstandige nevenactiviteit.

Het is ook een leuke manier om je sociale contacten te onderhouden . Wanneer je bijvoorbeeld vroeger met pensioen bent gegaan dan je partner of familie en vrienden, kan je op een laagdrempelige manier een intellectuele en sociale invulling geven aan je gepensioneerde leven.

Ben je (bijna) op pensioen en wil je ook aan de slag als zelfstandige?

Dan ben je aan het juiste adres, want Acerta zet zich dagelijks in voor starters en zelfstandigen in België. We gidsen je door de mogelijkheden, geven je een stappenplan en helpen je bij de opstart van je nieuwe zaak.

Ik wil starten

Deel dit artikel

Mieke Bruyninckx_acerta

Geschreven door Mieke Bruyninckx

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Starters

Welke drie vragen hebben startende zelfstandigen?

24 april 2024
Els Schellens

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt, je wil de sprong wagen en starten als zelfstandige. En daar komt heel wat bij kijken! Wij bundelden de drie meestgestelde vragen uit onze Starters academie en helpen je zo op weg. Klaar om te starten?

Lees meer
Starters

Starten als vrije beroeper? Dit zijn de meest populaire keuzes.

25 oktober 2023
Els Schellens

Nog nooit startten zoveel zelfstandigen in een vrij beroep als afgelopen jaar. Er zijn natuurlijk een aantal voordelen maar ook zaken waar je zeker op moet letten als je voor een vrij beroep wil gaan. Benieuwd wat de meest gekozen vrije beroepen zijn? We lijsten ze voor je op.

Lees meer
Starters

Waarom zelfstandig verpleegkundige een goede keuze is

26 september 2023
Mieke Bruyninckx

De overstap maken naar zelfstandig verpleegkundige? Ontdek de voordelen als startende zelfstandige en hoe Acerta je hierbij kan helpen!

Lees meer