Vorige

Slechts 1 op de 7 zelfstandigen start met businessplan

Minder dan helft zelfstandigen vindt de informatie die hij zoekt

Brussel, 7 februari 2020 – Slechts 1 op de 7 zelfstandigen heeft bij de start van zijn activiteiten een goed uitgewerkt businessplan. Dat is niet zozeer het gevolg van niet willen, maar eerder het gevolg van de juiste informatie niet bij elkaar krijgen. Dat blijkt uit een rondvraag van hr-dienstverlener Acerta bij bijna 1300 zelfstandigen. Starters zijn vooral op zoek naar informatie over hoeveel inkomsten je als zelfstandige nodig hebt om met een degelijk netto-inkomen je zaak te starten. Om aan die behoefte tegemoet te komen, lanceert Acerta de Netto Planner. Dat is een online tool die simuleert hoeveel inkomsten je als zelfstandige nodig hebt om met een degelijk netto-inkomen je zaak te starten. Vervolgens kan de boekhouder, die het centraal aanspreekpunt blijft als het over geldzaken gaat, een financieel plan opmaken.

6 op de 7 zelfstandigen begint zonder businessplan

In een bevraging onder bijna 1300 zelfstandigen komt Acerta erop uit dat slechts 13% bij de start een goed uitgewerkt businessplan heeft of had. Starten zonder een onderbouwd plan, doen zelfstandigen niet uit onwetendheid, nonchalance of zelfverzekerdheid. Twee op de drie zelfstandigen zonder businessplan, begint wel degelijk met zich actief te informeren. 61% doet dat zeer specifiek voor een financieel plan, en toch resulteert dat dus slechts bij een hele kleine minderheid in een volledig businessplan. Zo’n plan is nochtans een belangrijk houvast voor zelfstandigen.

Mate waarin startende zelfstandigen informatie opzoeken

Figuur 1: Mate waarin startende zelfstandigen informatie opzoeken

Meer dan de helft zoek informatie, minder dan de helft vindt die online

Van degenen die gericht zoeken naar financiële informatie om hun zaak op te starten, zegt meer dan de helft dat ze uiteindelijk niet hebben gevonden wat ze zochten. En dat terwijl ondernemers toegang hebben tot verschillende informatiebronnen.

Nicolas Pevenage, verantwoordelijke digitalisering en innovatie bij Acerta: “Dat veel starters aan hun onderneming beginnen zonder goed businessplan komt gedeeltelijk omdat starters in hun zoektocht met zoveel complexe informatie geconfronteerd worden, via zoveel verschillende kanalen, dat ze dit niet verwerkt krijgen. De uitdaging is  om starters op een zo eenvoudig mogelijke manier te informeren over business planning – en financiële planning in het bijzonder – zodat ze hier gerichter mee aan de slag kunnen.

Acerta lanceert Netto Planner voor startende eenmanszaken om beter voorbereid naar de boekhouder te stappen

Grote ondernemingen en KMO’s zijn van bij de start meestal beter omringd voor de ontwikkeling van hun ondernemingsplan dan kleine zelfstandigen. Om ook startende eenmanszaken bewuster te laten nadenken over het financiële plaatje van hun activiteit, heeft Acerta de Netto Planner ontwikkeld. Op basis van wat je als starter graag zou verdienen, kan je met deze tool in vijf stappen een realistische simulatie maken van je netto-inkomen. De Netto Planner is een goede basis om naar de boekhouder te stappen voor verdere verfijning naar een finaal financieel plan.

Nicolas Pevenage: “Voor starters die ook vaak uit een werknemersstatuut komen, is het moeilijk in te schatten hoeveel ze netto zullen verdienen. De Netto Planner helpt ze om online, stap voor stap, een basis financieel plan op te stellen. Via een aantal gerichte vragen en voor ingevulde waarden wordt meteen een eerste berekening gemaakt. Vervolgens kan de starter zijn plan stelselmatig verfijnen met behulp van voorbeelden. De simulatie is een ‘reality check’ voor de startende ondernemers. Is hun zaak wel winstgevend? Hoeveel zullen ze netto verdienen?

De voortgang en het resultaat van de berekeningen ziet de starter in de dynamische, grafieken en realtime berekeningen. Het is een werk- en leertool die een evenwicht biedt tussen eenvoud en volledigheid. Het resultaat vormt dan ook een prima voorbereiding om mee naar de boekhouder, die het belangrijkste aanspreekpunt blijft voor een financieel plan, te gaan en daar de volgende stap te zetten.

 

Over de cijfers

De gegevens komen van een bevraging gedaan door Acerta onder klanten-zelfstandigen tussen juni en december. 1287 respondenten namen aan deze bevraging deel.

Meer informatie?

Gelieve contact op te nemen met Acerta – Sylva De Craecker

T +32 478 27 93 62
E Sylva.De.Craecker@acerta.be

Deel dit artikel