Vorige

Belg nam in 2021 voorlopig nog minder vakantie dan coronajaar 2020

Acerta waarschuwt: amper 3,94% van werkbare uren ging naar vakantie. Nood aan inhaalbeweging vakantieopname nooit zo groot

Brussel, 12 augustus 2021 – Ook in 2021 stelt de Belg zijn vakantie voorlopig uit: in de eerste zeven maanden van dit jaar is maar 3,94% van de werkbare uren naar vakantie gegaan. Voor het tweede jaar op rij nemen de Belgen dus minder vakantie: ook in 2020 zagen we namelijk een terugval. Thuiswerk, onzekerheid over reisbestemmingen en tijdelijke werkloosheid liggen aan de basis van deze lage vakantiecijfers, zegt hr-dienstverlener ACERTA. Er is dus een inhaalbeweging nodig, klinkt het. En die kunnen werkgevers best zelf en liefst zo snel mogelijk lanceren.

In de eerste zeven maanden van dit jaar is maar 3,94% van de werkbare uren naar vakantie gegaan. Voor corona, in 2019, haalden de Belgische bedrijven in dezelfde periode al een vakantieaandeel van 4,8%. Dat aandeel maakte in het eerste coronajaar 2020 een flinke duik naar 4,14%. De trend dat Belgische werknemers minder geneigd zijn om in de eerste jaarhelft vakantie op te nemen zet zich dus door.

Vakantie aandeel_acerta

Figuur 1: vakantieaandeel werkbare uren in % + verhouding tot 2019

Teller vakantiedagen moet tegen 31 december op nul

Marijke Beelen, experte vakantie: “Het is van groot belang om op tijd stil te staan bij de vakantiecijfers. Naast het feit dat vakantie bedoeld is om werknemers tijdig te laten ‘bijtanken’, is het sowieso een wettelijke verplichting om op 31 december de teller van de wettelijke vakantiedagen op nul te hebben. Met de cijfers voor de periode januari-juli 2021 weten we nu al dat er een inhaalbeweging nodig zal zijn om de saldi weer op nul te krijgen.”

Nodige inhaalbeweging niet voor augustus te verwachten

Juli is klassiek dé piekmaand als het over vakantie gaat. Dat was dit jaar niet anders: de cijfers laten zien dat die maand met 15,5% ook nu een klassiek aandeel vakantie noteert, iets hoger zelfs dan in 2019.

Marijke Beelen: “Dit maakt de lage vakantiecijfers van de eerste zeven maanden van 2021 echter niet goed. Er is namelijk geen reden om te denken dat augustus, die andere populaire vakantiemaand, meer dan een klassiek resultaat zal geven om de vakantiecijfers goed te maken. Mogelijks zien we zelfs een dalend percentage door de toename van de rode zones in populaire vakantiebestemmingen.”

Tijdig vakantie inplannen, voorkomt moeilijkheden

De lage vakantiecijfers vallen deels te verklaren door thuiswerk, onzekerheid over reismogelijkheden en  tijdelijke werkloosheid. Deze factoren speelden ook in 2020 en zorgen ervoor dat almaar meer werknemers hun vakantie uitstellen.

Marijke Beelen: “Zelfs als werknemers nog een statuut van tijdelijke werkloosheid hebben, blijft vakantie nodig én interessant.  Al was het maar omdat daar een volwaardig loon tegenover staat en voor de positieve impact op de 13e maand voor diverse sectoren. Hoe dan ook moet de wettelijke vakantie op en met de cijfers die we vandaag zien, in alle sectoren en bij zowel grote als kleinere bedrijven, kunnen werkgevers dit beter niet op zijn beloop laten. Nu is een goed moment om te plannen. Een overzicht van de intenties voor zover bekend, kan een goed en eenvoudig begin zijn. Als we nu de puzzel leggen, krijgen werk en vakantie straks elk hun billijke deel.”

Over de cijfers

De verzamelde gegevens zijn gebaseerd op de werkelijke gegevens van een set van 260.000 werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren. 

Vragen als journalist?

Gelieve contact op te nemen met Acerta – Sylva De Craecker

+32 478 27 93 62
Sylva.De.Craecker@acerta.be

Deel dit artikel