Arbeidsmarkt vergrijst in sneltempo: 60% meer zestigplussers in vergelijking met vijf jaar geleden
Sectoren logistiek & transport en social profit iets “grijzer” dan gemiddelde
Brussel, 19 september 2024 – 1 op de 10 werknemers (11,5%) op onze arbeidsmarkt is momenteel 60 jaar of ouder. Dat zijn er 60% meer dan in 2019. Dat blijkt uit een analyse van hr-expert Acerta Consult op basis van de cijfers van meer dan 230.000 werknemers in dienst bij zo’n 19.000 privébedrijven. In de sectoren logistiek & transport en de social profit, met onder andere de zorginstellingen, werken momenteel de meeste zestigplussers. “Belangrijk dat zowel de overheid als individuele bedrijven een duidelijk en haalbaar beleid uittekenen voor oudere werknemers”, aldus Acerta Consult.
Net als onze gehele bevolking, vergrijst ook de arbeidsmarkt. Dat zorgt voor uitdagingen in de ondernemingen, die zoeken naar hoe ze hun oudere werknemers aan de slag kunnen houden én werkbaar werk kunnen aanbieden. Dat is nodig, want er waren nooit zoveel zestigplussers actief op onze arbeidsmarkt dan nu, blijkt uit het nieuwe onderzoek van Acerta Consult. Meer dan één op de tien (11,5%) van de werknemers in ons land is momenteel 60 jaar of ouder. Ter vergelijking: in 2019 was dat nog maar 7,23% Dat is een stijging van maar liefst 59% op vijf jaar tijd.
Figuur 1: Evolutie leeftijdspiramide van 2019 tot nu, alle sectoren samen – cijfers Acerta
Charlotte Pieters, legal experte van Acerta Consult: “Wij krijgen van werkgevers heel veel vragen over de vergrijzing van hun onderneming. Bedrijven willen weten hoe ze hun personeel langer aan de slag kunnen houden, hoe ze hun werknemers goed kunnen begeleiden naar pensionering of hoe ze juist langer werkbaar(der) werk kunnen aanbieden. De cijfers bevestigen dat het ook zeer terecht is dat de ondernemingen daarmee bezig zijn. Het was nooit zo belangrijk dan nu dat bedrijven samen met hun werknemers kijken naar welke de beste oplossing is voor beide partijen.”
Logistiek & transport en de social profit zijn net iets “grijzer”
De cijfers geven aan dat de vergrijzing in alle sectoren een realiteit is, maar in sommige sectoren is ze nog net iets nijpender dan elders. Zo is in de sectoren van de logistiek & transport en in de social profit het aandeel van oudere medewerkers (60+) het grootst. In de logistiek & transport gaat het om 14,3% en in de social profit om 13,5%.
Figuur 2: Leeftijdspiramide 2024 per sector – cijfers Acerta
Charlotte Pieters: “Het debat over de vergrijzing op onze arbeidsmarkt is actueler dan ooit. Voor oudere werknemers zijn er momenteel heel verschillende opties aan het einde van hun loopbaan. Er zijn bijvoorbeeld rimpeldagen in bepaalde sectoren, anciënniteitsdagen, landingsbanen en natuurlijk het pensioen, vervroegd pensioen en SWT. Maar anderzijds zetten steeds meer werkgevers ook in op interne jobmobiliteit, waarbij werknemers binnen het bedrijf van functie kunnen veranderen om hen misschien langer aan de slag te kunnen houden. Ook zij-instroom naar andere sectoren, zoals het onderwijs, behoort voor veel zestigplussers tot de mogelijkheden. Tot slot is er ook nog het populaire statuut van de flexi-jobs en bestaat er ook een regeling rond dubbel werkgeverschap, waarbij werknemers vast in dienst bij twee werkgevers tegelijk kunnen werken. Die laatste optie is vaak nog onbekend. Wat een werkbare oplossing is, hangt van heel veel factoren af. We hebben op basis van de meest gestelde vragen van onze klanten nu zelfs een hypothese-tool uitgewerkt op basis waarvan een bedrijf een strategie kan uitwerken en waarmee het ook makkelijker communiceren is naar de medewerkers over de laatste jaren van de carrière.”
Over de cijfers
Dit onderzoek is gebaseerd op de vaste dataset van zo’n 230.000 werknemers (arbeiders en bedienden) met een contract van onbepaalde duur, in dienst bij zo’n 19.000 werkgevers uit de private sector van 1 januari 2019 t.e.m. 2024.
Vragen als journalist?
Gelieve contact op te nemen met Acerta – Sylva De Craecker