Voor de volgende sectoren werd een akkoord bereikt:

Wens je jouw werknemers een extraatje toe te kennen? Heb je dan al gedacht aan de koopkrachtpremie? Indien je goede resultaten of hoge winsten haalde in 2022 kan je een koopkrachtpremie toekennen in consumptiecheques! Hiervoor dien je een bijlage aan de arbeidsovereenkomst op te stellen dan wel een cao te voorzien. Indien jouw sector een koopkrachtpremie voorziet in het sectorakkoord 2023-2024, zijn deze documenten niet nodig (tenzij je graag nog een surplus zou voorzien).

Van zodra er sectorale akkoorden worden gesloten, worden deze hieronder gepubliceerd. Check dus regelmatig deze pagina voor nieuwe updates.​


Makkelijk aan de slag met onze DIY documenten (indien er geen sectorakkoord werd gesloten of indien je nog iets extra wil geven)

Meer informatie


Wie kan de premie toekennen?

De koopkrachtpremie kan worden toegekend door ondernemingen die in 2022 een hoge winst of een uitzonderlijk hoge winst behaalden.


Hoe kan je de koopkrachtpremie toekennen?

De koopkrachtpremie wordt toegekend in consumptiecheques. Deze koopkrachtpremie wordt ingevoerd via een CAO of een bijlage aan de arbeidsovereenkomst.

Is er in jouw sector een sectorale CAO die de koopkrachtpremie invoert, dan legt deze sectorale CAO de spelregels vast voor de koopkrachtpremie.

Is er in jouw sector nog geen sectorale CAO 2023-2024 raden we je aan om te wachten op deze sectorale CAO.

Is er in jouw sector wel een sectorale CAO 2023-2024, maar bepaalt deze niets over de koopkrachtpremie, dan kan je een ondernemings-CAO afsluiten. Bij deze CAO voeg je dan ook de verantwoording van de hoge winst. Een model CAO kan je aanvragen via het bestelformulier.

Tenslotte is het ook mogelijk om te werken met een bijlage bij de arbeidsovereenkomst, indien een CAO niet mogelijk is. Deze bijlage kan je eenvoudig aanvragen via het bestelformulier.

Vergeet niet om ook jouw dossierbeheerder op de hoogte te brengen als je de koopkrachtpremie wenst toe te kennen.


Hoeveel bedraagt de koopkrachtpremie?

De koopkrachtpremie bedraagt maximaal 500 euro per werknemer voor ondernemingen die een hoge winst behaalden en 750 euro voor ondernemingen die een uitzonderlijk hoge winst behaalden.

Er kan ook een lagere premie worden toegekend.


Hoe wordt de premie (para)fiscaal behandeld?

De premie is voor de werknemer vrijgesteld van RSZ en bedrijfsvoorheffing. De onderneming betaalt wel een bijzondere RSZ-bijdrage van 16,50%.


Wanneer kan de koopkrachtpremie toegekend worden?

De koopkrachtpremie kan worden toegekend tot 31 december 2023. De koopkrachtpremie kan uitgereikt worden tot 31/03/2024. Jouw werknemers hebben tot 31 december 2024 om de consumptiecheques te besteden.