Voortzetting van RSZ-verminderingen bij bedrijfsovername

Bij bedrijfsovernames (overname/fusie/splitsing/….) is het mogelijk om de lopende RSZ-verminderingen voort te zetten door een aanvraag in te dienen bij de RSZ. Voor de goedkeuring van deze voortzetting moeten werkgevers voldoen aan twee wettelijke vereisten:

  • Allereerst dient er een schriftelijke overeenkomst te worden afgesloten tussen de betrokken ondernemingen waarin de overname duidelijk wordt vastgelegd. Dit kan een notariële akte, een verkoopovereenkomst of een andere schriftelijke overeenkomst zijn die de juridische en economische herstructurering documenteert.
  • Daarnaast moet de opvolgende werkgever een modelverklaring met de aanvraag tot voortzetting indienen.

Voorwaarden schriftelijke overnameovereenkomst

Een overnameovereenkomst tussen twee werkgevers is een belangrijk juridisch document dat de voorwaarden en afspraken regelt met betrekking tot de overname van het ene bedrijf door het andere. Dit document is, samen met de modelverklaring waarin onder meer de sociale schulden worden overgenomen, een vereiste voor het aanvragen van een voortzetting van de RSZ-vermindering eerste aanwervingen. Zonder een geldige overnameovereenkomst zullen de RSZ-verminderingen niet verder toegepast kunnen worden. Omdat het belangrijk is dat deze overeenkomst correct wordt opgemaakt, is het raadzaam om experten zoals accountants, notarissen, overnameadviseurs, bankiers, bedrijfsrevisoren en juristen te raadplegen bij het opstellen van dit document. Hoewel de exacte inhoud van de overnameovereenkomst kan variëren, afhankelijk van de specifieke situatie en de aard van de transactie, dient het document de volgende elementen te omvatten:

Identificatie van de partijen

Vermeld de namen van de overnemende en de overlatende partij, evenals de gegevens van de ondernemingen zoals de naam van de ondernemingmaatschappelijke zetel en ondernemingsnummer.

Opgelet, ook bij de overgang van een eenmanszaak naar een vennootschap is het vereist om een schriftelijke overnameovereenkomst te hebben waarin de overdracht van economische goederen/activiteiten wordt vastgelegd, zelfs als dezelfde persoon optreedt als werkgever in de eenmanszaak en als zaakvoerder/bestuurder van de vennootschap.       

Voorwerp van de overeenkomst

Beschrijf duidelijk welke onderdelen er allemaal worden overgenomen, bijvoorbeeld de inventaris, lopende contracten, aandelen, schulden en lasten, materiaal, locatie (handelspand), cliënteel, rechten en plichten, eigendomsrechten,… Overgang van personeel kan hier ook een deel van zijn, maar mag zeker niet uitsluitend in het contract opgenomen worden. Deze gegevens moeten namelijk duidelijk aantonen dat het om een effectieve overname (inbreng, fusie, afsplitsing, etc.) gaat en niet slechts om een verschuiving van personeel.

Prijs

Vermeld de totale koopprijs van de overname en de manier waarop deze zal worden betaald.

Datum van de overname

Het is belangrijk dat de schriftelijke overeenkomst al bestaat op het moment van de aanvraag van de verderzetting van de doelgroepverminderingen eerste aanwerving. Overeenkomsten die achteraf worden opgesteld, worden niet aanvaard door de RSZ. Er geldt wel een tolerantie van maximum 3 maanden tussen de datum van de overeenkomst en de overgang van het personeel, vanwege de complexiteit en administratieve last van reorganisaties.

Handtekening van beide partijen en datum van ondertekening

Extra informatie die in de overeenkomst opgenomen kan worden

  • Het niet-concurrentiebeding
  • Verklaringen en waarborgen
    De verkoper geeft garanties en vertegenwoordigingen met betrekking tot de staat van het bedrijf, inclusief financiële informatie, juridische geschillen en andere relevante kwesties. Dit beschermt de koper tegen verborgen risico’s.

Dit document bevat slechts richtlijnen om een correcte schriftelijke overnameovereenkomst op te stellen. Acerta draagt geen verantwoordelijkheid over de correcte rechtsgeldige opmaak van een schriftelijke overnameovereenkomst. Uiteindelijk heeft de RSZ het laatste woord of de verminderingen effectief voortgezet mogen worden.