Een business plan opstellen

Hoe stel ik een business plan op?

"Mijn business plan”. Klinkt chique, niet? En toch is het de gewoonste zaak van de wereld als je een eigen zaak wilt starten. Ook al is dat een winkeltje om de hoek. Een business plan of ondernemingsplan opstellen verplicht je om je droom concreet onder woorden te brengen. Eerst voor jezelf. Daarna ook voor anderen die je bij je plan betrekt. (Zoals latere vennoten of de bank die je over de brug wilt halen). Ga er dus maar even voor zitten!

Geen business zonder plan

Jouw business begint bij een mooie droom. Een goed idee. Nee, een lumineus idee! De volgende stap is een duidelijk plan. Een business plan, ook ondernemingsplan genoemd. 

  1. Wat wil je precies bereiken? 
  2. Binnen welke termijn? 
  3. Hoe denk je daar te geraken? 
  4. Wie gaat het werk doen? 
  5. Vanwaar komt het geld? 

Hoe concreter je dat kan verwoorden, hoe meer kans om je plan ook écht gerealiseerd te krijgen. Reden genoeg dus om voldoende tijd uit te trekken om je business plan op papier te zetten. Wil je dit even kaderen in de context van álles waarmee je best rekening houdt als je een eigen zaak start? Op deze pagina krijg je alle elementen op een rij. 

Inhoud van een business plan

Een business plan of ondernemingsplan opstellen. Allemaal goed en wel, denk je, maar wat is een business plan en wat moet daar precies in staan? 

Gebruik dit lijstje van vragen die je best beantwoordt in je business plan. Schrijf voor elk onderdeel jouw visie uit. (Dan wordt ook duidelijk welke knopen je nog moet doorhakken. Of wat je eerst nog moet doen voor je effectief kan starten.) 

  • Over mezelf: 
    Wat deed me beslissen een business te starten? Met welk ‘lumineus’ idee is het allemaal begonnen? Welk gat in de markt heb ik gevonden? Hoe gaat mijn business een verschil maken?
     
  • De anderen:  
    Wat kan ik zelf? Wat niet? Wie ga ik inschakelen om mij te helpen? Welke klanten heb ik op het oog? Welke leveranciers? Wie zijn mijn concurrenten?
     
  • Mijn product: 
    Wat ga ik verkopen? Waar ga ik dat verkopen? Hoe ga ik ervoor zorgen dat klanten mijn producten/diensten vinden? Door wat te doen zal er geld in het laatje komen? Hoeveel geld?
     
  • De organisatie: 
    Ga ik dit alleen doen, of samenwerken met een partner? Wat wordt mijn ondernemingsvorm (nv, bv, ...)? Word ik een werkgever? Hoe pak ik dat aan? Wat zijn mijn rechten en plichten? 

    Tip: Lees hier alles over de verschillende ondernemingsvormen waaruit je kan kiezen
     
  • Het geld: 
    Hoeveel geld heb ik nodig om te starten? Waar haal ik dat geld? Wat zijn mijn vaste kosten? Welke omzet moet ik draaien om die te kunnen betalen en ook nog goed te verdienen? Het deel van je business plan dat over geld gaat, is trouwens het financiële plan.

Tip: deze blogpost laat je duidelijk het verschil zien tussen je business plan en je financieel plan. Wil je een idee krijgen van wat je als zelfstandige netto overhoudt? Simuleer dan zeker je inkomen met de Netto Planner! Je krijgt een persoonlijk plan waarmee je met vertrouwen naar je boekhouder stapt.

Business plan voorbeeld

Strikt genomen mag je je business plan in een oud kladschrift krabbelen. Of snel in een Word-doc tikken. Maar het is natuurlijk aangenaam als het er ook netjes uitziet. Dan is je eigen zaak ook meteen al wat echter, niet? 

Misschien vind je het handig om te vertrekken van een business plan voorbeeld? Daarmee heb je de lay-out al klaar en moet je alleen nog jouw inhoud invullen. Vul nu je eigen Business Model Canvas (template) in.

Hulp nodig?

Wil je graag een persoonlijk gesprek met een coach en samen je business plan opstellen? Of volg je liever één van de gratis webinars van de Starters academie? 

Je business plan leeft

Je business plan maak je best goed bij de start. Want een goed begin is het halve werk. Maar ook daarna blijft een business plan belangrijk. Het is jouw toetssteen, jouw kompas, jouw gps. Straks, als je volop aan de slag bent als ondernemer, is het heel interessant om af en toe naar je business plan terug te grijpen. Om je enthousiasme van de begindagen weer te beleven, dat zeker. Maar ook om te checken of je nog goed bezig bent. Misschien om bij te sturen?

Let wel, je business plan of ondernemingsplan is geen bijbel. Niet voor eens en voor altijd in steen gebeiteld. Het leeft en het evolueert. Net als je zaak, net als jij zelf.

Een business plan is niet voor altijd in steen gebeiteld. Het leeft en evolueert. Net als jijzelf en je zaak.

Bekijk onze start-up video

Hier staat inhoud die gebruik maakt van marketing-cookies.
Aanvaard marketing-cookies om deze inhoud te tonen.

Business Model Canvas

Wat is het Business Model Canvas?

Is het idee voor jouw onderneming gegroeid uit passie? Mooi! Maar als bevlogen ondernemer loop je wel het risico dat je je nu blindelings op je zaak stort. Niet doen. Wat jij nu nodig hebt is een frisse kijk uit verschillende hoeken. Business Model Canvas is een tool die je kan helpen je onderneming stevig onderbouwd in de steigers te zetten.

Lees alles over wat is het business model canvas?

Kan Effectuation helpen?

Van andere ondernemers valt altijd wat te leren. Van hun successen zowel als van hun falen. Ingegeven door veranderende tijden duiken er onder ondernemers steeds nieuwe inzichten op. De slimme ondernemer blijft daarvoor steeds alert. En hij doet er zijn voordeel mee. Misschien is de aanpak van Effectuation iets voor jou?

Lees alles over kan effectuation helpen?

Hoe begin ik aan een startersplan?

Je hebt een gat in de markt ontdekt. Er stroomt ondernemersbloed door je aderen. Je hebt altijd al op eigen benen willen staan. Jij wordt zelfstandige, dat is beslist. Maar hoe begin je daaraan?

Lees alles over hoe begin ik aan een startersplan?

Hoe claim ik mijn idee?

Hoera, ik heb het gat in de markt gevonden! Hoe voorkom ik nu dat iemand anders erin springt?

Lees alles over hoe claim ik mijn idee?

Wat is een niet-concurrentiebeding?

Heb je het idee voor jouw onderneming opgedaan bij een eerdere werkgever? Wordt jouw onderneming een directe concurrent van het bedrijf waarvoor jij werkte vóór je start? Kijk dan zeker uit of je geen concurrentieverbod overtreedt.

Lees alles over wat is een niet-concurrentiebeding?

Wat is mijn business idee?

Je droomt ervan om een eigen zaak te starten. Maar heb je ook al een idee wat je wil gaan doen? Of heb je heel wat ideeën, maar weet je niet zeker of ze realistisch zijn? Wat is de impact van je overstap naar een eigen zaak op je omgeving? En hoe breng je je idee overtuigend over bij de bank?

Lees alles over wat is mijn business idee?