Vorige

Vrijwilligerswerk tijdens de werkuren, waarom niet?

25 februari is het Internationale Dag van de Vrijwilliger. Dit is misschien wel een mooie gelegenheid om je werknemers een dagje vrijwilligerswerk te laten doen of om vrijwilligers in te schakelen om je teams te ondersteunen.

Recente studies hebben aangetoond dat de waarden die door een bedrijf worden uitgedragen doorslaggevend zijn voor werknemers. Bovendien willen werknemers graag zin geven aan hun werk. Door hen de mogelijkheid te bieden om tijdens hun werkuren aan vrijwilligerswerk te doen, kan je in deze behoeften voorzien. Op die manier zou je zelfs potentieel nieuw talent kunnen aantrekken.

Of misschien kunnen je eigen teams wel wat tijdelijke ondersteuning van vrijwilligers gebruiken?

Maar hoe ga je in deze twee situaties precies te werk? Wat mag je wel of niet doen? Dat proberen we hier uit te leggen.

De werknemer de toelating geven om vrij te nemen om aan vrijwilligerswerk te doen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je werknemers een (of meerdere) dag(en) afwezig te laten zijn.

Je kan omstandigheidsverlof invoeren, ook wel "klein verlet" genoemd. Dit zijn dagen betaald verlof voor een bijzondere gebeurtenis, die vaak verband houdt met de gezinssituatie van de werknemer (bv. een bruiloft of het overlijden van een familielid). Behalve de redenen die door de wet of een sector worden opgelegd, kan de werkgever ook zijn eigen redenen voorzien, zoals het verrichten van vrijwilligerswerk. De werknemer zal zijn afwezigheid voor het vrijwilligerswerk in kwestie moeten rechtvaardigen, maar hij/zij behoudt zijn/haar loon en kan vrij kiezen voor welke vereniging hij/zij vrijwilligerswerk verricht.

Je kan ook overwegen een of meer extra vakantiedagen toe te kennen, maar dan moeten werknemers wel geen bewijs van het vrijwilligerswerk voorleggen om daarvoor in aanmerking te komen.

Ten slotte bestaat ook de mogelijkheid om onbetaald verlof te verlenen. Dit verlof wordt enkel toegekend mits akkoord van de werkgever. Je zou dan kunnen overwegen om het enkel toe te kennen voor de uitvoering van vrijwilligerswerk. De werknemer kan dan vrij kiezen welke vereniging hij wil steunen en kan eventueel een eenmalige uitkering voor dit vrijwilligerswerk ontvangen.

Wij hebben hier slechts drie mogelijkheden genoemd, maar er zijn er nog meer. Aarzel niet om contact op te nemen met je dossierbeheerder bij Acerta indien je meer informatie wenst.

Waarom stel je je werknemer niet een dag ter beschikking van een organisatie?

Als je als werkgever een organisatie kent die je zou willen helpen door enkele van je werknemers als vrijwilliger in te zetten, waarom niet? De werknemer wordt doorbetaald, maar stelt zijn/haar diensten een of meerdere dagen ter beschikking van de gekozen organisatie.

Werknemers ter beschikking stellen kan, maar is gereglementeerd, zelfs voor vrijwilligerswerk. Je moet er dus voor zorgen dat je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden hangen af van de manier waarop je je werknemers beschikbaar wilt stellen.

Voor meer informatie, zie de volgende pagina.

... Wat als je zelf een vrijwilliger "aanneemt"?

Ben je een non-profitorganisatie of vereniging zonder winstoogmerk en wil je de hulp van een vrijwilliger inschakelen? Dit is ook mogelijk! Je kan de vrijwilliger(s) zelfs een beperkte onkostenvergoeding betalen. Maar wees voorzichtig, want deze vrijwillige hulp is strikt gereglementeerd door de wet. Daarom nodigen wij je uit om de hier genoemde aandachtspunten even door te nemen.

Deel dit artikel