Meer dan helft lokale besturen stapt over naar flexibel loonbeleid
In een competitieve arbeidsmarkt staan lokale besturen voor de uitdaging om talent aan te trekken en te behouden. Een belangrijke strategie hierbij is het aanbieden van een flexibeler loonbeleid. Vanaf 2025 zullen 54,7% van de lokale besturen hun medewerkers de mogelijkheid geven om een deel van hun loonpakket zelf samen te stellen. Dit biedt ambtenaren de kans om extralegale voordelen te kiezen die aansluiten bij hun persoonlijke voorkeuren en noden.
Cafetariaplan maakt opmars bij lokale besturen
Het cafetariaplan is een vorm van verloning waarbij werknemers zelf keuzes kunnen maken over bepaalde loonelementen. In de privésector is dit concept al langer een succes, met populaire opties zoals fietsleasing, extra vakantiedagen en terugbetaling van het pensioensparen. Voor lokale ambtenaren bleven de keuzeopties tot voor kort beperkt tot fietsleasing.
Dat veranderde in 2023 door een nieuw Rechtspositiebesluit van de Vlaamse Regering. Dankzij deze regelgeving kunnen lokale besturen nu een flexibeler loonbeleid voeren en meer keuzemogelijkheden bieden aan hun medewerkers. Uit een bevraging van Acerta Consult onder hr-verantwoordelijken blijkt dat 54,7% van de lokale besturen van plan is in 2025 een flexibel loonbeleid in te voeren, terwijl bijna vier op de tien (37,4%) dit al heeft doorgevoerd.
De voordelen van een flexibel loonbeleid
Een cafetariaplan biedt voordelen voor zowel werknemers als werkgevers. Werknemers krijgen méér zeggenschap over hun verloningspakket en kunnen kiezen voor voordelen die minder zwaar worden belast. Dit verhoogt niet alleen de netto-opbrengst voor de werknemer, maar maakt het ook aantrekkelijker om voor een lokaal bestuur te werken. Voor besturen betekent het dat ze zich beter kunnen positioneren ten opzichte van de privésector en hun concurrentiekracht versterken in een krappe arbeidsmarkt.
Hoog op de prioriteitenlijst
Het belang van een flexibeler loonbeleid wordt breed erkend door lokale besturen. Voor 14,6% van de ondervraagde hr-verantwoordelijken is het zelfs de hoogste prioriteit. Bij 43,7% staat het in de top drie van prioriteiten, net achter ‘opleiding en leiderschapsontwikkeling van medewerkers’. Dit onderstreept hoezeer lokale besturen zich bewust zijn van de noodzaak om zich aan te passen aan de veranderende behoeften van hun personeel.
Hoe begin je met een flexibel loonbeleid?
Overweeg je om met jouw bestuur een cafetariaplan in te voeren? Hier zijn enkele stappen om extra keuzevrijheid in het loonpakket van je medewerkers mogelijk te maken:
- Bepaal welke loonelementen geflexibiliseerd kunnen worden, zoals de eindejaarstoelage en enkele vakantiedagen.
- Bereken de totale kosten, inclusief patronale bijdragen.
- Zorg voor juridische naleving en respecteer de sociale wetgeving bij de aanpassingen.
- Plan de implementatie zorgvuldig, afgestemd op je budget.
- Communiceer helder met je werknemers over de mogelijkheden van het cafetariaplan en de vrijwilligheid van deelname.
Het opzetten van een cafetariaplan vereist enige administratie en voorbereiding, maar je hoeft dit niet alleen te doen. Schakel de expertise van Acerta Consult in om je te ondersteunen bij de uitrol van een succesvol en toekomstbestendig loonbeleid.
Flexibiliseer je loonbeleid
Stippel samen met Acerta een flexibel loonbeleid uit en maak van jouw bestuur een aantrekkelijkere werkgever. Volg onze opleiding om te ontdekken welke extralegale voordelen je kan inzetten in een lokaal bestuur.
Geschreven door
Senior Consultant Acerta