Lokale en provinciale verkiezingen op 13 oktober: wat als je werknemer die dag moet werken?
Er staan weer verkiezingen voor de deur, deze keer voor de lokale besturen. Wordt in jouw organisatie gewerkt op zondag 13 oktober? Lees dan hier wat de rechten zijn van je werknemers.
Er zijn twee verschillende situaties die de afwezigheid van je werknemer op het werk kunnen veroorzaken:
- wanneer je werknemer wil of moet gaan stemmen;
- wanneer je werknemer aangeduid wordt als voorzitter, secretaris of bijzitter van een stembureau of telbureau.
Je werknemer wil gaan stemmen
Voor de verkiezingen op 13 oktober is er geen opkomstplicht meer in Vlaanderen. In de andere regio’s wel. Hoe dan ook heeft elke burger die een uitnodiging kreeg om te gaan stemmen het recht om dat ook zelf te gaan doen. Hij kan er ook voor kiezen een andere stemmer een volmacht te geven.
Er zijn twee mogelijke oplossingen wanneer je werknemer op de dag van de verkiezingen moet werken tijdens de openingsuren van het stemlokaal en zijn stem wil uitbrengen:
- De eerste mogelijkheid is dat je werknemer toch zelf gaat stemmen. Je werknemer vraagt dan toestemming aan jou als werkgever om tijdens de werkuren te gaan stemmen. Je werknemer krijgt geen loon voor de periode van afwezigheid om te gaan stemmen, maar is wel gerechtvaardigd afwezig.
- De tweede mogelijkheid is dat je werknemer een volmacht geeft aan iemand anders. Die persoon, zelf gekozen door de werknemer, gaat in zijn plaats stemmen.
Op het volmachtformulier (Vlaanderen - A95 / Wallonië / Brussel - P1 / Oost-België - A1) geeft je werknemer aan dat hij op de werkplek moet zijn. Hierbij voegt hij een verklaring op eer van jou als werkgever. Je verklaart daarin dat je werknemer vereist is te werken en je geeft hiervoor de nodige redenen. Je vindt een model van verklaring op eer op Trefzeker.
Je werknemer moet zetelen als voorzitter, secretaris of bijzitter
Als je werknemer wordt opgeroepen als voorzitter, secretaris of bijzitter van een stem- of telbureau, zal hij afwezig zijn om zijn plicht te vervullen. Als werkgever kan je dit niet verbieden. Uiteraard moet je werknemer die opgeroepen werd, je op voorhand verwittigen of minstens zo spoedig mogelijk op de hoogte brengen van zijn afwezigheid.
Er is een wettelijk recht op behoud van loon in de vorm van een klein verlet voor de bijzitters in een hoofdstembureau, een enig stembureau en in een hoofdbureau voor stemopneming. Het klein verlet kan alleen maar gebruikt worden om effectief de rol van bijzitter in zo’n stem- of telbureau op te nemen.
Wie wordt opgeroepen als voorzitter of secretaris, heeft daarentegen geen recht op behoud van loon, tenzij dit wordt toegekend door een individuele overeenkomst of een cao.