Inspiratienota: Arbeidsmarkt 2021 - het nieuwe normaal vormgeven
Het afgelopen jaar zat de arbeidsmarkt in een rollercoaster. De ups & downs volgden de curve van het coronavirus. Hoe zal de Belgische arbeidsmarkt er in 2021 uitzien? Je ontdekt het in deze inspiratienota.
Tijdelijke werkloosheid piekte in de maand april met meer dan 1,2 miljoen werknemers, 37% van het aantal loontrekkenden en één miljoen meer dan tijdens de financiële crisis van 2008-2009. Dat aantal was tijdens de zomer geleidelijk gedaald naar minder dan 300.000, maar zal als gevolg van de tweede lockdown terug stijgen.
Ook voor 2021 zijn de vooruitzichten niet rooskleurig. Zonder groepsimmuniteit of goedwerkend vaccin wandelen we nog een tijdje van de ene naar de andere lockdown.
Ondanks deze onheilspellende vooruitzichten zijn er ook lichtpuntjes. Overheden en centrale banken doen er alles aan om de economie overeind te houden. Deze crisis zal veel geld kosten, maar dat is het onvermijdelijke van het noodzakelijke. Over de concrete keuzes en aanpak kan men van mening verschillen, maar gemakkelijke uitwegen zijn er niet.
Crisissen zijn overigens uitdagingen. Dat is een boutade, maar ook de realiteit voor organisaties die zich proberen staande te houden en tegelijk vooruit willen kijken. Wat een jaar geleden onmogelijk leek, is plots dagelijkse kost. Deze crisis is ook een uitgelezen kans om organisatorische veranderingen door te voeren in functie van een toekomstgericht hr-beleid.
Hoe zal de Belgische arbeidsmarkt er in 2021 uitzien? Je ontdekt het in deze inspiratienota.