Vorige

Individueel maatwerk & een correcte Dmfa-aangifte

Bij de toepassing van individueel maatwerk zal afhankelijk van het paritair comité waartoe je onderneming behoort, je werknemer op een andere manier worden aangegeven in de Dmfa-aangifte. Geniet je de Vlaamse premie(s) individueel maatwerk voor één van je werknemers, laat dit dan zeker weten aan je aanspreekpunt bij Acerta.  

Situering

Vanaf 1 juli 2023 kan je bij de Vlaamse overheid financiële ondersteuning aanvragen in de vorm van (een) premie(s) individueel maatwerk om personen met een arbeidsbeperking op de werkvloer te verwelkomen of te behouden. 

Elke persoon, werkzoekend of werknemer, die een arbeidsbeperking heeft, kan bij de VDAB een advies individueel maatwerk aanvragen. Als de VDAB een positief attest aflevert, dan kan je als werkgever in aanmerking komen voor een loonpremie en eventueel een begeleidingspremie. De begeleidingspremie wordt ingezet voor de coaching, begeleiding… van je werknemer op de werkvloer. Het verkrijgen van de loonpremie en de begeleidingspremie is afhankelijk van de woonplaats en de werkplaats van de betrokken werknemer. 
Meer informatie kan je hier terugvinden.  

Hoe kunnen de werkondersteunende maatregelen aangevraagd worden?

Je kan individueel maatwerk aanvragen via het WSE-loket (het e-loket van het Vlaamse departement Werk en Sociale Economie). Het departement onderzoekt de aanvraag en bezorgt de beslissing aan de werkgever, aan de persoon met een arbeidsbeperking, en op aanvraag aan de VDAB.

Naast uw payrollteam staat ons centraal serviceteam tot jouw dienst voor deze premie aanvraag en de verdere administratieve opvolging bij individueel maatwerk. Met vragen, opmerkingen, onduidelijkheden, … kan je steeds terecht via mail soc.opr.rwg@acerta.be of via telefoon op het nummer 016 24 61 84.

Welk statuut krijgt je werknemer in individueel maatwerk (IMW) in de Dmfa-aangifte?

De RSZ heeft ons bevestigd dat personen in IMW voor de Dmfa-aangifte beschouwd worden als personen met een handicap, personen met een psychosociale beperking of zeer kwetsbare personen.

Het paritaire comité van de onderneming waar je werknemer werkt, is een belangrijk gegeven in het correct aangeven van je werknemer in de Dmfa-aangifte.

  1. Tewerkstelling in een onderneming die ressorteert onder de Vlaamse sector van de beschutte werkplaatsen, sociale werkplaatsen en de maatwerkbedrijven
    Voor de meerderjarige werknemers moet je als werkgever geen loonmatigingsbijdrage betalen en kom je in aanmerking voor een verhoogde structurele vermindering. Soms kan het zijn dat je werknemer gedeeltelijk tewerkgesteld is in het kader van een progressieve werkhervatting (deels uitkeringen van de mutualiteit). Ook dat heeft een invloed op het correct aangeven van je werknemer in de Dmfa-aangifte.  
     
  2. Tewerkstelling in een andere paritair comité
    De gewone sociale zekerheidsbijdragen, met inbegrip van de loonmatigingsbijdrage, moeten toegepast worden voor je meerderjarige werknemers. Je komt als werkgever niet in aanmerking voor een verhoogde structurele vermindering.

Belang voor de loonverwerking: doorgeven of je (een) premie(s) individueel maatwerk geniet voor je werknemer

Geniet je als werkgever een loonpremie en eventueel een begeleidingspremie individueel maatwerk voor één van je werknemers, laat dit dan zeker weten aan je aanspreekpunt bij Acerta. Op die manier kunnen de juiste bijdragen berekend worden en kan er een correcte Dmfa-aangifte opgemaakt worden. 

Deel dit artikel