Hoe kan je je apothekers laten helpen in een vaccinatiecentrum?
De overheid rekent op de inzet van apothekers om de vaccinatiecampagne te ondersteunen. Hoe kan jij als werkgever je apothekers (werknemers) die ondersteuning laten geven?
Wat kan een apotheker doen in een vaccinatiecentrum?
De expertise van apothekers is belangrijk om de kwaliteit van de vaccins te bewaken, en dit vanaf de ontvangst tot de effectieve prik. Apothekers kunnen ook de bereiding van de vaccins superviseren en de nodige ondersteuning bieden.
Hoe kan je je apothekers (medewerkers) laten helpen?
Je apothekers inzetten in de vaccinatiecampagne? Er zijn verschillende scenario’s om dit mogelijk te maken. We geven je een overzicht.
1. Je apotheker-werknemer kan tijdens de arbeidstijd bepaald in de arbeidsovereenkomst actief zijn in het vaccinatiecentrum
Je kan je medewerker tijdelijk ter beschikking stellen aan het vaccinatiecentrum. Dit gebeurt steeds in onderling overleg met je medewerker. Je medewerker blijft het gewone loon en de eventuele andere voordelen ontvangen. Je factureert de loonkost via factuur door aan het vaccinatiecentrum.
2. Je apotheker-werknemer kan buiten de arbeidstijd bepaald in de arbeidsovereenkomst actief zijn in het vaccinatiecentrum
Je medewerker werkt volgens het gewone uurrooster bij jou in de apotheek en kan ’s avonds, op vrije dagen en in het weekend flexibel aan de slag in het vaccinatiecentrum.
Dat kan ook weer op verschillende manieren geregeld worden:
- via het sluiten van dagcontracten via een uitzendkantoor;
- met een deeltijdse arbeidsovereenkomst met het vaccinatiecentrum;
- als zelfstandige in bijberoep als je medewerker daartoe de nodige administratieve formaliteiten heeft vervuld.
In elk van deze gevallen wijzigt er niets voor jou als werkgever, want wat de medewerker in de vrije tijd doet, valt buiten de arbeidsrelatie.
Kan je apotheker helpen als vrijwilliger?
Omwille van de door de overheid toegekende uurvergoeding aan farmaceutisch experten, kunnen zij niet als vrijwilliger beschouwd worden. De vergoeding overstijgt het vrijwilligersplafond. Dat sluit niet uit dat je medewerkers als vrijwilliger actief kunnen zijn. Hiervoor wordt die echter niet betaald maar wordt een onkostenvergoeding toegekend:
- of een reële onkostenvergoeding op basis van voorgelegde bewijsstukken (bv. kasbonnetje, treinticket…);
- of een forfaitaire kostenvergoeding (maximum 35,41 euro per dag en maximum 2.600,90 euro per jaar). De verhoogde jaarvergoeding geldt voorlopig tem 31 maart 2021 voor vrijwilligerswerk dat rechtstreeks verband houdt met de gezondheidscrisis. De regering voorziet een verlenging van de jaarvergoeding voor de vaccinatievrijwilligers tot eind 2021.
Ontdek het platform Bridge
Wissel je werknemers tijdelijk uit met een andere werkgever. Meer informatie vind je op ons platform Bridge, of herbekijk ons webinar.
Geschreven door
Juridisch adviseur bij Acerta