Vorige

Een wettelijke beperking bij de opeenvolging van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd en vervangingsovereenkomsten

Op 17 juni 2021 heeft het Grondwettelijk Hof geoordeeld dat de opeenvolging, zonder beperking in de tijd, van arbeidsovereenkomsten voor een bepaalde tijd en vervangingsovereenkomsten in strijd is met het Grondwettelijk gelijkheidsbeginsel. In een eerder nieuwsbericht lichten we dit arrest uitvoerig toe. Om gevolg te geven aan dit arrest heeft de regering nu een wetsontwerp ingediend in de Kamer. Inmiddels werd de wet aangenomen in de Kamer en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 28 april 2023.
(Update van onze nieuwsberichten van 15 februari 2023  en van 22 maart 2023)

Een beperking van de totale duur van de opeenvolging van contracten tot 2 jaar

De Arbeidsovereenkomstenwet legt beperkingen op aan de opeenvolging van arbeidsovereenkomsten voor een bepaalde tijd of een duidelijk omschreven werk enerzijds en aan de opeenvolging van  vervangingsovereenkomsten anderzijds.

Echter, de wet voorziet niet in specifieke regels voor wanneer arbeidsovereenkomsten voor een bepaalde tijd of een duidelijk omschreven werk gesloten worden afgewisseld met vervangingsovereenkomsten.

Om tegemoet te komen aan deze tekortkoming, wordt  de totale duur van de opeenvolging van één of meerdere arbeidsovereenkomsten voor een bepaalde tijd (of voor een duidelijk omschreven werk) en één of meerdere vervangingsovereenkomsten beperkt tot twee jaar. Ingeval van een onderbreking toe te schrijven aan de werknemer, is deze beperking niet van toepassing.

Als deze termijn van twee jaar wordt overschreden, dan zijn de regels voor een arbeidsovereenkomst van onbepaalde tijd van toepassing, waaronder de ontslagregels. 

De bedoeling van deze beperking is te zorgen voor de werkzekerheid van een werknemer die gedurende meer dan twee jaar door dezelfde werkgever is tewerkgesteld in het kader van opeenvolgende arbeidsovereenkomsten met een beperkte duurtijd.

Uitzondering

De nieuwe regelgeving voorziet wel in een uitzondering ingeval  een vervangingsovereenkomst volgt op opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor een bepaalde tijd of voor een duidelijk omschreven werk die gerechtvaardigd zijn wegens de aard van het werk of wegens andere wettige redenen.

Als bovenstaande van toepassing is, wordt de vervangingsovereenkomst éénmalig buiten beschouwing gelaten voor de toepassing van de maximale termijn van twee jaar.

Het gebruik van deze uitzondering mag er wel niet toe leiden dat de totale duur van de opeenvolgende contracten langer is dan drie jaar.

De werking van deze nieuwe regels in de tijd

Op 28 april 2023 werd deze wet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De nieuwe regels zullen bijgevolg gelden voor arbeidsovereenkomsten die worden gesloten vanaf de inwerkingtreding van de nieuwe wet, nl. vanaf 8 mei 2023 (d.i. de 10de dag na publicatie in het Belgisch Staatsblad).

Is er een opeenvolging van overeenkomsten waarvan er één of meer zijn gesloten vóór de inwerkingtreding van de nieuwe wet, én één of meer vanaf deze inwerkingtreding, dan zal de volledige reeks van opeenvolgende overeenkomsten moeten voldoen aan de nieuwe regels.


Bronnen:

  • GwH, 17 juni 2021, nr. 93/2021
  • Advies NAR 2294 van 24.05.2022
  • Wet van 20 maart 2023 tot wijziging van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten met het oog op de beperking van de duur van opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor een bepaalde tijd en vervangingsovereenkomsten, BS 28 april 2023

Opleiding over arbeidscontracten

In deze halve dag verneem je:

  • welk contract je het beste kiest
  • wat er juist wel en niet in een arbeidscontract moet staan
  • aan welke formaliteiten een arbeidscontract moet voldoen
  • welke andere administratieve verplichtingen je nog moet nakomen

Deel dit artikel