Cybersecurity in accountantskantoren: pak het slim aan
Hoe beveiligd ben jij als accountant? We vroegen het aan 566 mede-accountants tijdens een bevraging rond cybersecurity. Daaruit bleek dat 1 op de 5 accountantskantoren al te maken kreeg met cybercrime. Je goed inrichten tegen dergelijke aanvallen is een goed begin, maar tegelijkertijd moet je altijd voorbereid zijn op een mogelijk incident. Slim partneren is zeker de boodschap.
23% meer cyberaanvallen
Phishing, ransomware, datalekken,… Cyberaanvallen gebeuren elke seconde en het aantal stijgt elk jaar. In 2023 waren er wereldwijd 23% meer cyberaanvallen dan in 2022. 1 op de 5 accountantskantoren maakte al een cybersecurity-incident mee en 1 op de 4 verwacht zich eraan.
Je goed en slim wapenen tegen cybercrime is sowieso aangewezen, ongeacht de grootte van je kantoor, want geautomatiseerde aanvallen maken geen onderscheid tussen groot of klein en de gevolgen zijn vaak niet te overzien:
- Financiële schade;
- Reputatieschade;
- Juridische schade.
Voor de accountancysector is het cruciaal om de juiste middelen in te zetten tegen cybercrime gezien zij zeer gevoelige, persoonlijke en financiële informatie van hun klanten verwerken.
Beschermingsmaatregelen tegen cybercrime
Bijna de helft van de accountants in onze bevraging zegt een formeel beleid te hebben rond cybersecurity of is hiermee bezig. Ongeveer 42% heeft hier geen procedures rond. Een goede beveiliging is meer dan een antivirus of een back-up: het is een en-en verhaal waarbij je je beveiliging uit meerdere lagen opbouwt. Acerta’s eigen CIO, Johan Guelluy, lichtte het belang van cybersecurity uitgebreid toe op de Acerta Summit 2024.
Zelf streven we binnen Acerta naar een hoge graad van beveiliging, waarbij we alle mogelijke gevaren en risico’s goed afwegen én waar er continu wordt geoptimaliseerd. Acerta scoort hierbij, in vergelijking in onafhankelijke benchmark met andere bedrijven, aanzienlijk beter op vlak van beveiliging om zo maximaal de accountants en de klanten te ontzorgen.
Cybersecurity komt vaak met de nodige technische complexiteit en dan kan het een goed idee zijn om dit over te laten aan een externe partij. 40% van de accountants schakelt vandaag al een externe cybersecuritydienst in. Omdat er nu eenmaal veel persoonlijke gegevens verwerkt worden en de hele service accountant-tot-klant een aaneenschakeling van processen bevat, moet cybersecurity verweven zijn in elk onderdeel van dat proces. Zo zal cybersecurity in de toekomst steeds meer een doorslaggevende factor worden in het selectieproces bij de keuze van partners.
Binnen Acerta maken we onze werknemers bewust van de gevaren rond cybercriminaliteit en hoe hierop te reageren via onze Acerta Phished Academy: een platform waar je gespecialiseerde trainingen kan volgen rond cybercrime en vervolgens een certificaat kan behalen. Om accountants alvast goed op weg te helpen, biedt Acerta alle accountants die aanwezig waren op de Acerta Summit, toegang tot onze Phished Academy. Goed voor 5 werknemers per kantoor en dit tot 31 december 2024 (t.w.v. 870 euro). Wil je meer informatie hierover? Neem snel contact op met je Trusted Business Advisor of contactpersoon bij Acerta!
Hoe Acerta jou digitaal kan ondersteunen
Benieuwd hoe Acerta jou nog op andere vlakken kan begeleiden en adviseren? Ontdek alle mogelijkheden. Meer weten over cyber security? Contacteer je Trusted Business Advisor om te ontdekken welke specifieke training Acerta aanbiedt aan accountants.
Geschreven door
Sales Director Acerta