7 mythes over het zelfstandig ondernemerschap ontkracht
Droom je ervan je eigen baas te worden? Dat juichen we toe: als zelfstandige moet je bij niemand verantwoording afleggen, kies je zelf je werkuren en streef je je grootste passies en interesses na. Geen enkele reden is gegrond om jou van je ondernemersdromen te weerhouden.
Word je echter tegenhouden door allerlei ‘angsten’ die je om het hart slaan? Wij rekenen af met de 7 grootste mythes rond ondernemen.
Mythe 1: Je wordt als ondernemer geboren
False, veel mensen beseffen pas dat ze beter zelfstandige worden nadat ze eerst voor een werkgever gewerkt hebben. Op een bepaald moment ontdekken ze een ‘brandend verlangen’, iets dat ze echt willen realiseren, waarvoor ze alle onzekerheden achter zich durven laten. Dat is de geboorte van de ondernemer - ongeacht de leeftijd waarop dit gebeurt. Met de juiste drive kom je er uiteindelijk wel. En krijg je een voldoening die groter is dan de dikste bonus die je als werknemer ooit ontving.
Mythe 2: Het maakt niet uit wat je doet, zolang het maar geld opbrengt
Wil je de fun uit het ondernemen halen? Dan moet je vooral iets tegen je zin gaan doen. Een inkomen is belangrijk, maar minstens even belangrijk is dat je iets doet dat in lijn ligt met je passie. Anders houd je het nooit vol. Natuurlijk zijn er altijd dingen die je met enige tegenzin moet doen, maar ook daarvoor kan je hulp inschakelen. Denk aan je accountant voor je boekhouding of een administratieve assistent.
Mythe 3: Als zelfstandige sta je er helemaal alleen voor
Neen, neen en nog eens neen! Je moet niet alles alleen doen. Je kan en weet onmogelijk alles. Omring je daarom met de juiste mensen, besteed uit wat je niet graag doet of wat niet in lijn ligt met je talenten en passies, … En spreek je contacten aan, breid je netwerk uit en durf hulp vragen.
Mythe 4: Om te starten moet je een groot budget hebben
Niet waar. Het is helemaal oké om low key te starten, bijvoorbeeld in bijberoep, om gaandeweg uit te breiden. Voor het starten van een onderneming heb je meestal niet veel geld of vermogen nodig. Wel is het zo dat met minder geld de start in bepaalde sectoren moeilijker is. Maar ook dan zijn er alternatieve oplossingen, zoals crowdfunding, investeerders, winwinleningen, enzoverder.
Mythe 5: Als zelfstandige moet je jezelf te pletter werken
Wrong again: een succesvolle zaak hoeft niet ten koste te gaan van jezelf. Op termijn wil je een onderneming die harder werkt voor jou, dan jij voor je bedrijf. Het gaat ‘em over het juist benutten van je tijd (hello time management!) in verhouding tot je energieniveau. Alleen zo kan je voldoende energie in je eigen zaak steken, zonder uitgeblust te raken.
Mythe 6: Je mag geen fouten maken
Je hebt tegenslag nodig om vooruit te gaan. Dat hoort gewoon bij starten en zelfstandig ondernemen. Elke keer je faalt, leer je daar iets uit. De angst om fouten te maken belemmert je creativiteit, en dat is nefast voor de groei van je business.
Mythe 7: Dit is niet het ideale moment om je zaak te starten
De angst om fouten te maken (mythe 6) resulteert ook vaak in uitstelgedrag. Herken je gedachten als “ik wacht nog even met de opstart, tot mijn marketing op punt staat” of “ik stel de lancering van mijn product uit tot corona is gaan liggen”? Zo ja, realiseer je dan dat de ‘perfecte timing’ niet bestaat. Ondernemen is altijd een beetje een sprong in het onbekende. Dus, denk niet “one day…” maar: “day ONE!”. Ga er gewoon voor. En laat je ondersteunen door de juiste mensen.
Ga je eindelijk starten als zelfstandige?
Eenvoudig online opstarten doe je via Acerta. Wij regelen alle formaliteiten voor jou.
Geschreven door
Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta