Vorige

Tewerkstelling in Belgische bedrijven voor het eerst hoger dan vóór corona

Vooral horeca kende afgelopen jaar sterke remonte: bijna 60% meer mensen aan de slag in vergelijking met 2020

Brussel, 20 maart 2022 – De tewerkstelling in België piekt voor het eerst boven het niveau van vóór corona. Eind 2021 waren er 1,3% meer werknemers met een contract van bepaalde of onbepaalde duur in vergelijking met 2019. Vooral de horeca heeft een sterke remonte ingezet het afgelopen jaar. In de hotels, restaurants en cafés kwamen er bijna 60% meer werknemers bij in vergelijking met 2020. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstverlener Acerta op basis van de gegevens van 30.000 bedrijven.

De coronacrisis bracht de arbeidsmarkt een klap toe. In 2020 daalde de tewerkstelling met 2,1% in de Belgische bedrijven. Zonder het systeem van tijdelijke werkloosheid, was die krimp vermoedelijk nog een stuk groter geweest. Maar nu is er opnieuw goed nieuws: de tewerkstelling is in 2021 gegroeid met 3,5% en staat zo voor het eerst op een hoger niveau dan voor corona (+1,3%). Het gaat om arbeidsplaatsen met een contract van bepaalde of onbepaalde duur.

Nele Mertens, juridisch adviseur bij Acerta: “De terugval op vlak van tewerkstelling in 2020 was duidelijk, maar bleef al bij al nog beperkt dankzij de steunmaatregelen van de regering. De groei die al in de eerste maanden van 2021 begon, heeft zich ook doorgezet in de rest van het afgelopen jaar. Daardoor komen de  tewerkstellingscijfers in ons land voor het eerst uit boven die van 2019.

Horeca kent sterkste remonte afgelopen jaar

De horeca maakte de opmerkelijkste comeback het afgelopen jaar. De tewerkstelling steeg er in 2021 met maar liefst 57,7%. Daarmee zit de horeca bijna opnieuw op het niveau van voor corona (-3,4%).

Als we de tewerkstelling in andere sectoren vergelijken met pre-corona, kunnen de sectoren logistiek & transport (+8,3%), groot- en kleinhandel (+6,1%), chemie, farma en energie (+5,6%) de mooiste cijfers voorleggen. In alle drie de sectoren zijn nu meer mensen tewerkgesteld in vergelijking met 2019.

Achterblijver is de metaal- en maakindustrie, die blijft hangen op -5,6% van de tewerkstelling in 2019.

Evolutie tewerkstelling per sector 2020 vs. 2019, 2021 vs. 2019 en 2020

Figuur 1: Evolutie tewerkstelling per sector 2020 vs. 2019, 2021 vs. 2019 en 2020

Kleinste bedrijven kennen grootste herstel

De kleinste Belgische bedrijven, met minder dan 5 werknemers, kenden in 2020 de grootste terugval in tewerkstelling en nu, in 2021, kennen ze het grootste herstel. Dat maakt dat ze qua tewerkstelling zelfs iets boven 2019 uitkomen. Na de kleinste waren het vooral de grootste Belgische werkgevers die de impact van corona op de tewerkstelling voelden. Zij hebben dat in 2021 nog niet kunnen herstellen en blijven 4% onder de tewerkstelling pre-corona.

Evolutie tewerkstelling per grootte bedrijf

Figuur 2: Evolutie tewerkstelling per grootte bedrijf

Einde van de steunmaatregelen, begin van het hr-tijdperk post-corona

Gedurende de hele coronaperiode hielp de Belgische overheid bedrijven om het hoofd boven water te houden. In code geel durven we spreken van het einde van corona en kunnen ook de bijzondere steunmaatregelen terug de kast in.

Nele Mertens: “Belgische bedrijven die daar nood aan hebben zullen nog altijd een beroep kunnen doen op tijdelijke werkloosheid. Al verwachten we niet dat er nog heel veel bedrijven beroep op zullen doen, gezien de duidelijke tewerkstellingsgroei in het afgelopen jaar. Business zoals vóór corona wordt het evenwel niet. Hybride werken kennen we al, nu komt ook de definitieve goedkeuring van de Arbeidsdeal eraan. Telkens gaat het over meer ruimte voor werkgevers en werknemers om afspraken te maken en het werk beter en flexibeler te organiseren (zoals versoepeling nachtarbeid en e-commerce). Post-corona is dan ook het uitgelezen moment voor ondernemingen om hun hr-beleid onder de loep te nemen.

 

Over de cijfers

Deze analyse is gebaseerd op de effectieve gegevens van meer dan 30.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren. De analyse brengt de (evolutie van de) tewerkstelling in kaart op basis van metingen op 31 december 2019, 2020 en 2021 en heeft betrekking op contracten van bepaalde en onbepaalde duur.

Vragen als journalist?

Gelieve contact op te nemen met Acerta – Sylva De Craecker

+32 478 27 93 62
Sylva.De.Craecker@acerta.be

Deel dit artikel