‘Ghosting’ op arbeidsmarkt neemt toe: dubbel zoveel werknemers krijgen geen feedback na sollicitatie
Brussel, 17 juli 2024 – Wie al aan het werk is en solliciteert voor een nieuwe job wordt steeds minder uitgenodigd op gesprek. 22,1% van de sollicitanten die al actief zijn op de arbeidsmarkt, werden afgelopen jaar niet weerhouden voor een eerste gesprek. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Ook het fenomeen van ‘ghosting’ neemt toe: dubbel zoveel werknemers die solliciteerden bij een ander bedrijf, kregen geen enkele feedback op hun kandidatuur. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstenbedrijf Acerta en Stepstone België bij meer dan 4.000 Belgen. “Deze cijfers kunnen een teken aan de wand zijn van hoe het gesteld is met onze economie. De arbeidskrapte neemt wat af ten opzichte van de voorbije jaren en bedrijven zijn iets minder intensief op zoek naar nieuwe werknemers. Maar voor werkgevers is het sowieso een gemiste kans als ze geen feedback geven aan een sollicitant”, aldus de experten van Acerta Consult.
Staan de sterren nog even gunstig als de voorbije jaren voor wie solliciteert voor een nieuwe job? Met die vraag peilden Acerta en Stepstone de voorbije maanden bij meer dan 4.000 werkende en werkzoekende Belgen naar hun plannen en ervaringen bij het solliciteren. Wat blijkt?
Heel wat sollicitanten horen nooit iets terug van de onderneming waar ze hun kandidatuur indienen. Bij wie op het moment van solliciteren nog geen job had, gaat het om 45%. Dat is een lichte daling tegenover vorig jaar (47,8%), maar het blijft een ruime onvoldoende. Opvallend is dat nu ook meer werkenden getuigen van ‘ghosting’, waarbij de rekruteerder helemaal niets van zich laat horen. Vorig jaar kreeg 17,4% ermee te maken, ondertussen gaat het over 33,4%. Dat is bijna een verdubbeling op één jaar tijd.
Minder op gesprek
Steeds minder sollicitanten mogen bovendien op gesprek komen, zo blijkt nog uit de cijfers. Bij de werkzoekenden ligt het cijfer dit jaar ongeveer even hoog als vorig jaar: 43,6% onder hen wordt niet uitgenodigd voor een eerste gesprek. Bij wie wel al een job heeft en solliciteert, is het cijfer daarentegen fors toegenomen. Waar in 2023 11,2% niet op een eerste gesprek mocht komen, is dat nu 22,1% - een verdubbeling. Volgens de experten van Acerta een voorzichtig teken aan de wand dat de economie afkoelt en bedrijven (in sommige sectoren) iets minder nood hebben aan extra werknemers.
Van zij die wél worden uitgenodigd voor een gesprek maar de job finaal niet krijgen, wordt een kwart (25,9%) daarvan op de hoogte gebracht via een telefoontje. De meesten – 43,6% – vernemen het nieuws via e-mail. 1 op de 5 sollicitanten (21,3%) krijgt geen bericht meer na het eerste gesprek.
Figuur 1: Feedback na een gesprek – Talent Pulse 2024
Heleen De Wyngaert, experte talent bij Acerta Consult: “Onze maatschappij, de economie, sociale zekerheid en bedrijven zijn erbij gebaat om zo veel mogelijk talent optimaal in te zetten. De mismatch op de arbeidsmarkt is een gedeelde verantwoordelijkheid, iets waar we met z’n allen voor moeten gaan om dit opgelost te krijgen. Dialoog en constructieve feedback tijdens en na een sollicitatieprocedure horen daarbij. Als je als rekruteerder niets van je laten horen, kan het een flinke deuk slaan in je geloofwaardigheid als werkgever. Sollicitanten die geen feedback krijgen, zijn niet geneigd om op een later moment in hun carrière opnieuw bij datzelfde bedrijf te solliciteren. Langs de andere kant, is het ook een gedeelde verantwoordelijkheid. Als kandidaat toon je weinig oprechte interesse en ambitie als je ghosting passief ondergaat. Sollicitanten moeten zelf ook contact durven op te nemen als ze niet snel iets horen van de andere partij. Zelfs na een negatief antwoord via e-mail is het oké om contact op te nemen en bijvoorbeeld te vragen naar extra feedback en tips, al is het om je kansen elders te vergroten.”
Werk hebben doet werk vinden
Wie als pas afgestudeerde of werkzoekende solliciteert, ondervindt nog steeds nadeel ten opzichte van wie wel al werkt. Waar 43,6% van de werkzoekende sollicitanten niet de kans krijgt om op een eerste gesprek te komen, ligt dat cijfer bij de werkende sollicitanten nog de helft lager: 22,1%. Actief solliciteren is daarom erg belangrijk om je kansen als sollicitant te vergroten, stellen arbeidsmarktexperts.
Figuur 2: Feedback na een gesprek – Talent Pulse 2024
Heleen De Wyngaert: “Het is niet de eerste keer dat we moeten vaststellen dat werk hebben helpt om effectief nieuw werk te vinden. Het is op zich niet vreemd dat de weg naar een nieuwe job korter is als je al actief bent op de arbeidsmarkt. Onze boodschap aan wie nog niet deelneemt aan de arbeidsmarkt is: durf te laten zien hoe gemotiveerd je bent om aan de slag te gaan. Durf je actief op te stellen in de sollicitatie. Grijp alle kansen aan om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Het valt ons op dat 46% van de werkzoekenden verkiest om een assessment of sollicitatie-opdracht van thuis te kunnen doen. We snappen dat dat handig kan zijn, maar bij een sollicitatie, waar beide partijen voor elkaar nog onbekenden zijn, is persoonlijk contact een absolute meerwaarde. Grijp als solliciterende werkzoekende alle kansen om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen.”
Figuur 3: Waar en hoe assessments? – Talent Pulse 2024
Over de cijfers
De gegevens komen van de jaarlijkse bevraging door ACERTA onder zowel werkenden als niet-werkenden – april 2024 was de vijftiende editie. Er namen 4100 respondenten deel aan de bevraging, waarvan 63,6% werkenden en 17,2% werkzoekenden, en daarnaast nog een klein aandeel mensen die arbeidsongeschikt zijn, gepensioneerden, studenten, werklozen en SWT’ers. Samen vertegenwoordigen ze alle leeftijdscategorieën, 50/50 Frans- en Nederlandstaligen.
Vragen als journalist?
Gelieve contact op te nemen met Acerta – Sylva De Craecker