Gevoel digitaal vaardig te zijn, geeft meer zelfvertrouwen op werkvloer
20% van beroepsbevolking heeft het mentaal moeilijk met digitalisering
Brussel, 30 januari 2020 – Wie zichzelf als digitaal vaardig beschouwt, heeft meer vertrouwen in de eigen professionele toekomst. Dat blijkt uit onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta en onderzoeksbureau Indiville bij zelfstandigen en werknemers. Opvallend: 10% van de actieve bevolking in België is anno 2020 nog niet overtuigd van het nut van digitalisering en 20% heeft het zelfs mentaal moeilijk met digitalisering.
Digitalisering gaat hard
Geen enkele evolutie gaat zonder slag of stoot, maar met de digitalisering lijkt het wel bijzonder hard te gaan. 62% van de zelfstandigen en 45% van de werknemers meent bij het uitoefenen van de professionele activiteiten te ondervinden dat technologie regelmatig tot zelfs (bijna) constant verandert.
10% nog niet overtuigd van het nut van digitalisering, 20% vindt de mentale uitdaging te groot
Ook al gaat het hard, dat digitalisering nuttig is bij de uitoefening van de beroepsactiviteit wordt door een grote meerderheid van zowel zelfstandigen als werknemers erkend. Tegelijk blijkt, aan de andere kant van het spectrum, nog altijd 10% niet overtuigd te zijn dat digitalisering bijdraagt tot een betere performantie, effectiviteit en/of productiviteit. En terwijl een overgrote meerderheid van zichzelf oordeelt best wel digitaal vaardig te zijn, heeft 20% het mentaal moeilijk met digitalisering.
Correlatie digitale vaardigheden ~ (zelf)vertrouwen
Het onderzoek van Acerta en Indiville toont aan dat het wel degelijk belangrijk is dat mensen het gevoel hebben mee te zijn met de digitalisering. Er is namelijk een duidelijke correlatie tussen de zelfinschatting van werknemers en zelfstandigen over digitalisering en hun zelfvertrouwen op de werkvloer. Wie de digitalisering en zijn of haar eigen reactie daarop laag scoort, ziet de professionele toekomst op vele vlakken met minder (zelf)vertrouwen tegemoet. Een hoge score gaat gepaard met navenant meer (zelf)vertrouwen. Zakt de zelfinschatting, dan zakt ook het (zelf)vertrouwen.
Figuur 1: Correlatie zelfinschatting digitale vaardigheden en vertrouwensvragen – werknemers en zelfstandigen
Wie aan het stuur zit heeft meer vertrouwen
Peter Tuybens, Acerta Consult expert: “De appreciatie en dus ook het vertrouwen inzake digitalisering en de toekomst is over het algemeen wat groter onder zelfstandigen dan onder werknemers. Hoe steviger mensen het stuur van hun loopbaan in handen hebben, hoe positiever zij naar de toekomst kijken, naar de toekomst van de digitalisering op het vlak van arbeid én naar hun eigen rol daarin. Het mag een oproep zijn aan zowel werkgevers als werknemers om beslissingsrecht en verantwoordelijkheid daar te leggen waar de taak ook ligt.”
Figuur 2: Job(on)zekerheid bij zelfstandigen en werknemers
Over de cijfers
De gegevens komen van een bevraging die Acerta door het onderzoeksbureau Indiville liet uitvoeren onder zelfstandigen (20 – 30 september 2019) en werknemers (30 september – 2 oktober 2019). Van de respondenten waren er 141 zelfstandig en 459 werknemer.
Meer informatie?
Gelieve contact op te nemen met Acerta – Sylva De Craecker