Vorige

Eén op de twee bedrijven biedt iedere werknemer nu al vijf opleidingsdagen aan

Brussel, 22 mei 2023 – 51% van de Belgische ondernemingen biedt elke werknemer nu al vijf dagen opleiding per jaar aan, zoals voorzien in de Arbeidsdeal vanaf volgend jaar. Opleidingen zijn in de war for talent een belangrijke tool om mensen langer in de organisatie te houden, want nu heeft amper 38% van de werknemers het gevoel dat ze nog kunnen doorgroeien binnen hun bedrijf. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta. “De vraag is of de ambitieuze doelstellingen van de overheid rond het individueel opleidingsrecht voor elke werknemer wel haalbaar zijn. Niet in elke sector en elk bedrijf is het mogelijk om voldoende verschillende en uitdagende opleidingen aan te bieden aan werknemers”, aldus Acerta.

Helft ondernemingen voorziet 5 opleidingsdagen per jaar of meer

In bedrijven met minstens 20 medewerkers moet iedereen die voltijds aan de slag is vanaf volgend jaar minstens 5 dagen opleiding kunnen volgen. Dit jaar zijn dat er nog vier. Dat is één van de maatregelen uit de Arbeidsdeal van de federale regering, die op 9 mei een half jaar van kracht is. Ook belangrijk: minstens een jaar op voorhand moet elk bedrijf een opleidingsplan opnemen in het arbeidsreglement. Uit de bevraging van Acerta blijkt dat  de helft (51%) van de bedrijven voor dit jaar al gemiddeld 5 opleidingsdagen per werknemer voorziet. Een kwart (23%) van de bevraagde ondernemingen biedt ook opleidingsdagen aan, maar nog geen 5 dagen per werknemer. Het overige deel voorziet geen opleidingen of heeft nog geen opleidingstrajecten gepland.

aantal opleidingsdagen voorzien in 2023, gemiddeld per werknemer (werkgeversbevraging)

Figuur 1: aantal opleidingsdagen voorzien in 2023, gemiddeld per werknemer (werkgeversbevraging)

Annelies Baelus, expert opleiding bij Acerta Consult: “De Arbeidsdeal voorziet wel in een verplichting op vlak van opleidingen, maar toch is een ‘one size fits all’ vaak niet de beste oplossing. Niet in elke sector en elk bedrijf is het mogelijk om verschillende opleidingen aan te bieden. Zowel werkgevers als werknemers zijn vragende partij voor ondersteuning om die opleidingsdagen nuttig in te vullen. Leren zal ook altijd over meer gaan dan een individueel opleidingsrecht van vijf dagen en een opleidingsplan. Echt leren is een cultuur die in de organisatie moet ingeslepen worden.

Doorgroeimogelijkheden

De werknemers zelf vinden opleidingen vooral belangrijk om te kunnen groeien binnen hun organisatie. 38% van de werknemers geeft aan dat ze op dit moment nog andere rollen kunnen opnemen of promotie maken en 37% zegt dat het verdere verloop van hun carrière vaststaat binnen het bedrijf waar ze nu werken. En dat terwijl 69% van de Belgen de rest van zijn loopbaan als een dynamisch gegeven ziet, dat ze kunnen afstemmen op hun persoonlijke leven en doelstellingen, zo blijkt uit een andere bevraging van Acerta en Stepstone bij meer dan 2000 werkende Belgen.

Figuur 2: Stellingen doorgroeimogelijkheden (Talent Pulse-bevraging bij werknemers)

Annelies Baelus: “De cijfers tonen aan dat interne jobmobiliteit – een verandering van functie of rol binnen hetzelfde bedrijf – een opportuniteit vormt voor heel wat bedrijven om hierop in te zetten.  Opleidingen, levenslang leren en verschillende rollen aanbieden op de werkvloer is voor bedrijven een manier om arbeidskrapte op te vangen en werknemers voor langere tijd aan de slag te houden in de organisatie. Het kadert vaak in een groeitraject of loopbaanplan van de medewerker. Ondanks de goede intenties van het individueel opleidingsrecht, is het een serieus werk voor bedrijven om het uit te rollen. Om tot een win-winsituatie te komen, moet er een link zijn tussen de aangeboden opleidingen en de toekomstvisie van het bedrijf.


Over de cijfers

De gegevens komen enerzijds van de tweejaarlijkse bevraging die ACERTA door het onderzoeksbureau Indiville laat uitvoeren bij een representatief staal van meer dan 500 werkgevers. De bevraging liep tussen 12 en 23 januari 2023. Ze is de spiegelenquête van die andere tweejaarlijkse bevraging van ACERTA onder werknemers.

Anderzijds komen de gegevens van het jaarlijkse onderzoek ‘Talent Pulse’ door ACERTA en Stepstone. Deze bevraging is in maart 2023 voor de veertiende keer uitgerold en bereikte meer dan 2500 werknemers, waarvan 89,5 % bedienden en 10,5 % arbeiders.


Vragen als journalist?

Gelieve contact op te nemen met Acerta – Sylva De Craecker

+32 478 27 93 62
Sylva.De.Craecker@acerta.be

Deel dit artikel