Bijna 10% meer mensen aan de slag in de horeca in vergelijking met vóór corona
Brussel, 12 juli 2022 – In de horeca zijn voor het eerst meer mensen aan de slag dan vóór corona. De totale tewerkstelling in de Belgische cafés en restaurants ligt nu 9% hoger dan in 2019. 56% van de werknemers in de horeca zijn vandaag student of flexi-jobber, 42% is vast in dienst en een kleine 2% zit momenteel nog in tijdelijke werkloosheid. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstenbedrijf ACERTA op basis van de gegevens van meer dan 2.500 Belgische horecazaken.
9% meer mensen aan het werk in de horeca dan vóór corona
De horeca in ons land draait opnieuw op volle toeren. Met de zomer in het land, vinden weer meer Belgen hun weg naar een terrasje of hun favoriete restaurant. Die positieve trend zien we ook in de stijging van het aantal mensen dat in de horeca aan de slag is. In vergelijking met vorig jaar, is de totale tewerkstelling in de Belgische horeca met iets meer dan 40% gestegen. Nog opmerkelijker: het totaal aantal mensen dat in onze horeca aan het werk is, ligt nu 9% boven het niveau van vóór corona. Desondanks zijn horecazaken dezer dagen nog massaal op zoek naar personeel. Als de arbeidskrapte niet zo groot was geweest, hadden er zelfs nog meer mensen in de horeca aan de slag geweest, stelt Acerta.
Figuur 1: Evolutie totale tewerkstelling horeca mei 2022 vs. 2021
Helft van personeel zijn studenten en flexi-jobbers
Opvallend is ook de stijging in het aantal vaste werknemers in de horeca in vergelijking met de coronadip in 2020 en 2021. 42,4% van de werknemers in de horeca heeft momenteel een vast contract van onbepaalde of bepaalde duur. Dat is een enorme stijging ten opzichte van de voorbije twee jaar, toen nog een groot deel van deze medewerkers op tijdelijke werkloosheid zaten door verplichte sluiting van de horeca. De flexibele werknemers, waaronder zowel jobstudenten als flexi-jobbers vallen, vertegenwoordigen vandaag meer dan de helft (55,9%) van alle horecamedewerkers: 34,4% is jobstudent, 21,5% is flexi-jobber. 1,7% van de horecamedewerkers zit momenteel nog steeds in tijdelijke werkloosheid.
Figuur 2: Tewerkstelling horeca maand mei, statuten en evolutie
Leen Smeets, horeca-experte van Acerta Consult: “Het aandeel vaste medewerkers zit weer bijna op het niveau van voor corona. Dat is goed nieuws. Al moeten we er rekening mee houden dat de arbeidskrapte nijpend blijft in de sector, waardoor horeca-uitbaters niet makkelijk nieuw personeel kunnen aanwerven dezer dagen. Sommige vaste werknemers zijn bovendien de voorbije twee jaar in een andere sector aan de slag gegaan, liever dan in tijdelijke werkloosheid thuis te zitten. Ook het aantal flexi-jobbers en jobstudenten zit terug op het normale niveau. Zij keren na crisisperiodes pas als laatsten terug, maar als vast personeel is vertrokken, is de terugkeer van flexibele werkkrachten sneller een feit.”
Vaste werknemers aanwerven troef in war for talent
Horecazaken die er nu voor kiezen om werknemers een vast contract aan te bieden in plaats van hen tewerk te stellen volgens het statuut van flexi-jobber of jobstudent, hebben een voorsprong in de war for talent, stelt Acerta.
Leen Smeets: “De zomermaanden worden zoals steeds een pak drukker voor horecazaken dan de voorbije periode. In de huidige krappe arbeidsmarkt, kan je als ondernemer een enorm verschil maken als je jobkandidaten een vast contract aanbiedt. Zeker voor het aanwerven van een eerste werknemer valt het loonkostenplaatje meestal gunstiger uit dan soms wordt gedacht. Wie een eerste werknemer aanwerft, geniet van belangrijke voordelen. Zo krijg je voor de aanwerving van een eerste tot zesde werknemer tot 20% korting op de bedrijfsvoorheffing en een RSZ-korting. Voor een eerste werknemer betekent dat een korting van maximaal € 4000 per kwartaal en dit voor onbepaalde duur. Daarnaast is er ook een specifieke horeca-vermindering. Die kan interessant zijn voor werkgevers van wie de periode van de vermindering eerste aanwervingen verlopen is, of werkgevers die al meer dan zes vaste werknemers in dienst hebben. Voorwaarde hier is het gebruik van de witte kassa.”
Over de cijfers
De analyse is gebaseerd op een dataset van 12.000 werknemers bij meer dan 2300 horecazaken. De analyse werd de afgelopen 4 jaar op exact dezelfde dataset uitgevoerd, waardoor ze een goed beeld geeft van de evoluties in de sector. De analyse betreft enkel drank- en eetgelegenheden, de hotelsector werd niet meegenomen. Het betreft de totale tewerkstelling, in koppen geteld, d.w.z. alle contracten van bepaalde, onbepaalde duur, jobstudenten en flexijobbers.
Vragen als journalist?
Gelieve contact op te nemen met Acerta – Sylva De Craecker