Vorige

Belgen sparen massaal vakantiedagen op: tijdens paasvakantie 13 % minder verlof opgenomen dan in 2020, 37 % minder dan in 2019

Verlof aanvragen bij werkgever dreigt in gedrang te komen als bedrijven vóór de zomer geen vakantieplanning maken

Brussel, 21 mei 2021 – In de paasvakantie namen Belgische werknemers gemiddeld 13 % minder vakantie op dan tijdens de paasvakantie van 2020. En toen stond het aantal opgenomen vakantiedagen al op een historisch laag peil.  In vergelijking met het niet-coronajaar 2019 zijn er momenteel een derde minder verlofdagen opgenomen, zo stelt hr-dienstenbedrijf Acerta vast op basis van de gegevens van 260.000 werknemers. Als werknemers hun verlof massaal blijven oppotten, komen bedrijven zonder vakantieplanning operationeel in moeilijkheden. De oproep om verlof af te stemmen in functie van de vaccinatie, maakt de puzzel nog complexer.  

Minder verlof opgenomen tijdens paasvakantie

Het is voor werknemers drummen om verlof aan te vragen bij de werkgever op het tijdstip dat hun voorkeur heeft. De afgelopen jaren nam de Belg nooit zo weinig verlof op als in de eerste vier maanden van 2021. Tot en met april werd amper 2 % van de werkbare uren gereserveerd voor vakantie - een daling met 18 % ten opzichte van 2020 en met 31 % ten opzichte van 2019.

Ook tijdens de voorbije paasvakantie is de Belg erg zuinig omgegaan met zijn vakantiedagen. 4,4 % van de werkbare uren werden toen niet gepresteerd wegens vakantie. Dat is een laag percentage voor wat normaal een populaire vakantieperiode is. Het is een daling met 13 % in vergelijking met vorig jaar en een terugval van 37 % in vergelijking met niet-coronajaar 2019.

vakantie in paasperiode en periode januari-april, 2021 en vergelijking met 2020 en 2019

Figuur 1: vakantie in paasperiode en periode januari-april, 2021 en vergelijking met 2020 en 2019

Vakantieplanning voor de zomer was nooit zo belangrijk als nu

Marijke Beelen, Juriste bij Acerta: “Het is voor bedrijven nooit zo belangrijk geweest als nu om ruim vóór de zomer al een duidelijke vakantieplanning op te maken en af te spreken met de werknemers. Het is in veel ondernemingen nu al drummen om de beste vakantiemomenten te reserveren. Er zijn ook wettelijke bepalingen die moeten worden gerespecteerd, zoals het verbod om wettelijke vakantie over te dragen, het recht om minstens twee opeenvolgende weken vakantie, de voorrangsregels voor ouders met schoolgaande kinderen, aandacht voor het reilen en zeilen in de onderneming zelf ... Ook dit jaar komt daar dus weer de corona-realiteit bij, die ervoor zorgt dat er minder nood is aan occasioneel - niet ruim op voorhand gepland - verlof. En de oproep van de overheid om je vakantie in te plannen in functie van je vaccinatie, maakt de puzzel nog complexer.

 

Over de cijfers

De verzamelde gegevens zijn gebaseerd op de werkelijke gegevens van een set van 260.000 werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren. 

Vragen als journalist?

Gelieve contact op te nemen met Acerta – Sylva De Craecker

+32 478 27 93 62
Sylva.De.Craecker@acerta.be

Deel dit artikel