Welke loonopties neem je in je cafetariaplan op?

26 september 2023
Leestijd: Later lezen?

Zeventig procent van de Belgische werknemers wenst inspraak in het samenstellen van zijn loonpakket. Met een flexibel loonbeleid, ook wel cafetariaplan genoemd, beantwoord je deze vraag. Dat werkt motiverend én aantrekkelijk. Je houdt gedreven werknemers enthousiast aan boord, en je wordt als werkgever extra interessant voor nieuw talent.  

Mogelijkheden cafetariaplan

Er zijn verschillende mogelijkheden die als loonvoordelen in het cafeteriaplan kunnen worden opgenomen. Er zijn voordelen die het nettoloon laten stijgen, ook wel cashvoordelen genoemd. Daarnaast zijn er voordelen waarbij het nettoloon daalt, in ruil voor bijvoorbeeld een fiets of een extra verlofdag

We onderscheiden vier categorieën voordelen.

  1. Mobiliteit: bijvoorbeeld een (elektrische) bedrijfsfiets, bedrijfswagen, autodeelabonnement, parkeerabonnement
  2. Gezondheid en aanvullende sociale voordelen: ijvoorbeeld medische verzekeringen, reisbijstand of de terugbetaling van het individueel pensioensparen
  3. Multimedia: bijvoorbeeld een smartphone, tablet of laptop
  4. Work-life: bijvoorbeeld extralegale vakantiedagen, sportfaciliteiten, kinderopvang of strijkdienst

De keuze voor extralegale vakantiedagen en individueel pensioensparen is momenteel het populairst.

Wat kost het mij als werkgever?

Het loon van je werknemers krijgt meer waarde, zonder een stijging van jouw loonkost. Bij het ruilen van bestaande voordelen of van loonelementen voor voordelen waarop minder sociale bijdragen betaald worden, komt het verschil ten goede van je werknemer. Zo kan het dat je werknemer meer nettoloon krijgt. Kortom: een slimme en sympathieke investering die voor jou als werkgever budgetneutraal is.

In de meeste gevallen zijn dit de loonelementen die langs budgetzijde in aanmerking komen voor het cafetariaplan:

  • eindejaarspremie (op voorwaarde dat ze mag worden omgezet in een gelijkwaardig voordeel)
  • bonussen
  • bedrijfswagen
  • extralegale vakantiedagen
  • variabel loon

Voor wie en hoeveel?

Je kunt op basis van het loon en de functie een onderscheid maken in het budget en de voordelen. Je hoeft ook niet groot te starten met je cafetariaplan. Beginnen met enkele keuzemogelijkheden voor je werknemers en gaandeweg uitbreiden is zeker een optie. Het is aan te raden om je werknemers één keer per jaar hun keuze te laten maken. Maar als een paar keer per jaar beter past bij de visie en werking van jouw bedrijf, kan dat uiteraard ook.

Invoeren van een cafetariaplan

De invoering van een dankbaar cafetariaplan start met inzicht in de wensen en noden van je werknemers. Goede afspraken en heldere communicatie, ook met leveranciers van voordelen, zijn belangrijk. Net als de correcte juridische en administratieve uitvoering. Acerta kent de weg.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp