Wat zijn extralegale voordelen?

12 maart 2022
Leestijd: Later lezen?

Met een interessant loonpakket trek je nieuwe talenten aan en houd je je medewerkers gemotiveerd. Vul daarom het loonpakket aan met extralegale voordelen. Extralegale voordelen zijn een vorm van verloning die buiten het normale loonpakket vallen, maar die je werknemers langdurig en met vastgelegde regelmaat krijgen. Een voorbeeld van extralegale voordelen zijn een bedrijfswagen of ecocheques.

Als werkgever betaal je slechts op sommige extralegale voordelen socialezekerheidsbijdragen en belastingen. Ze zijn dus interessanter dan de klassieke bruto-loonsverhoging, omdat je medewerker netto meer overhoudt. Als werkgever kan je bovendien sommige extralegale voordelen fiscaal inbrengen als aftrekbare kost.

Er bestaan heel veel verschillende extralegale voordelen. Acerta maakt je graag wegwijs in het aanbod en geeft je een gepast advies over de verschillende mogelijkheden.

VAA bedrijfswagen berekenen

Werknemers die hun bedrijfswagen ook voor privédoeleinden mogen gebruiken, worden op dat voordeel belast. Om dit voordeel alle aard (VAA) te berekenen wordt een bepaalde formule gehanteerd.

Bedrijfswagen leasen of kopen

Een bedrijfswagen als extralegale verloning voor je medewerkers? Dan kies je uit leasen of kopen. Beide opties hebben voor- en nadelen, en je dient rekening te houden met boekhoudkundige verschillen.

Wat is de werkbonus?

Dankzij de werkbonus genieten medewerkers met lage lonen verminderde RSZ-bijdragen, zónder dat het brutoloon stijgt. Een win-win voor werkgever en medewerker.

Ecocheques: geëngageerd voordeel

Ecocheques zijn een win-win-win: voor jou, je medewerkers en onze planeet. Je stimuleert de keuze voor milieuvriendelijke producten en diensten en dat vrij van RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing. Een hedendaags engagement.

Groepsverzekering, goed plan

Een groepsverzekering aanbieden is fiscaal een pak aantrekkelijker dan een loonsverhoging. En je schenkt je medewerkers financiële geruststelling bij medische kosten, arbeidsongeschiktheid, pensioen en overlijden.

Maaltijdcheques smaken nog altijd

Maaltijdcheques: interessant en eenvoudig toe te kennen. Toch heeft nog maar de helft van de medewerkers er toegang toe. Ontdek waarom maaltijdcheques de moeite waard zijn als extralegaal voordeel en hoe je ze aanbiedt.

Hospitalisatieverzekering

Bied jij jouw medewerkers een hospitalisatieverzekering aan? Dit is namelijk een interessant extralegaal voordeel dat zowel door medewerkers als werkgever gesmaakt wordt.

Eindejaarsgeschenk personeel

Een parafiscaal voordelig cadeau dat je medewerkers waarderen? Op een eindejaarsgeschenk betaal je onder bepaalde voorwaarden geen belastingen en sociale zekerheidsbijdragen, terwijl je het kan inbrengen als beroepskosten.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers