Juridisch nieuws en updates

Alle actuele en accurate sociaal-juridische maatregelen en overheidsinformatie - heet van de naald en recht van de bron. Onze juristen leggen dagelijks het oor te luisteren bij overheden en sociale partners en raadplegen wettelijke en juridische bronnen. Wat er ook beweegt in je sector: van zodra zij het weten, weet jij het ook. En zijn er opleidingen, events of klantenupdates die je niet mag missen? Dan lees je het hier.

-

Bedrijfsfietsen voortaan te vermelden op fiscale fiche

Vanaf het inkomstenjaar 2024 wijzigt het een en ander met betrekking tot (bedrijfs)fietsen: de vrijgestelde fietsvergoeding werd opgetrokken tot (na indexatie) 0,35 euro/kilometer. Tegelijk werd deze vrijstelling beperkt tot een plafondbedrag op jaarbasis. Werkgevers die bedrijfsfietsen ter beschikking stellen, zullen de waarde van het voordeel van die bedrijfsfiets voortaan ook op de fiscale fiche moeten vermelden. Ontdek hieronder wat wijzigt voor jou vanaf 2024.

Lees dit artikel
-

Spilindex overschreden in april

Het indexcijfer van april 2024 heeft de spilindex overschreden. Dit betekent dat de sociale zekerheidsuitkeringen, de lonen van de ambtenaren en de pensioenen met 2% stijgen. Maar zijn er nog andere gevolgen? We geven een overzicht.

Lees dit artikel
-

Wijziging vergoeding voor nachtwerk (cao nr. 49) vanaf 1 mei 2024

Een bijkomende vergoeding is voorzien voor werknemers die werken in een arbeidsregeling met nachtprestaties tussen 24 uur en 5 uur ‘s ochtends.

Lees dit artikel
-

Aangepaste arbeidsregeling vragen bij 20 jaar nachtarbeid (cao 46), vergoeding gewijzigd vanaf 1 mei 2024

Oudere werknemers, die 20 jaar nachtarbeid hebben gedaan, kunnen een aangepaste arbeidsregeling vragen. Kan de werkgever deze niet voorzien, dan eindigt de arbeidsovereenkomst en is de werkgever een aanvullende vergoeding verschuldigd. Het bedrag van deze aanvullende vergoeding bedraagt 183,83 euro vanaf 1 mei 2024 na indexering.

Lees dit artikel
-

Afschaffing aangifte vakantiedagen aan het ziekenfonds

Vanaf het vakantiejaar 2024 is een overdracht van vakantiedagen mogelijk. Dit werd eerder uitgelegd in het artikel ‘Opname jaarlijkse vakantie: wijzigingen vanaf 2024’ van 29 maart 2023.

Lees dit artikel
-

Nieuwe maatregelen ter bevordering van de inzetbaarheid

Om tegemoet te komen aan de onduidelijkheden en ontoepasbaarheid van de regeling over “inzetbaarheidsbevorderende maatregelen”, zoals in 2022 opgenomen als onderdeel van de arbeidsdeal zijn er twee ontwerpen van koninklijke besluiten en een nieuw wetsontwerp gemaakt.

Lees dit artikel
-

Pinksteren is geen feestdag?! Pinkstermaandag wel ?! Wat als je werknemer die dagen werkt?

Welke dagen zijn nu weer die ‘wettelijke’ feestdagen? Als je werknemer werkt op een wettelijke feestdag zal hij recht hebben op loon voor zijn prestaties, eventueel een toeslag en betaalde inhaalrust. Pinkstermaandag is een wettelijke feestdag, maar Pinksteren (zondag) zelf niet. Hoe komt dat? En wat als je werknemer werkt op Pinksteren of op Pinkstermaandag? Welke verloning zal je werknemer krijgen en heeft hij recht op betaalde of onbetaalde inhaalrust?

Lees dit artikel
-

Welke feestdagen zijn er nog in de maand mei?

De maand mei is steeds een maand met een aantal wettelijke feestdagen. Wanneer vallen deze precies? En hoe zit het met eventuele brugdagen? Is 8 mei ook een wettelijke feestdag? Het antwoord hierop vind je in dit artikel.

Lees dit artikel
-

Alternatief voor vakantie: het onbetaald verlof

Met de zomer voor de deur, zijn veel werknemers bezig met het vastleggen van hun vakantieplannen. Zijn alle verlofdagen al opgebruikt en willen je werknemers toch dat weekje extra vakantie? Dan is onbetaald verlof misschien een optie. Let wel op, naast de algemene voorwaarden van onbetaald verlof heeft dit verlof ook een impact op de arbeidsvoorwaarden.

Lees dit artikel