Hoe oud zijn jouw medewerkers?
Ben je actief in de privésector? Dan heb je wellicht het geluk omringd te zijn met enkele vlotte veertigers. De gemiddelde Belgische werknemer in de privésector is immers 42 jaar en 3 maanden oud. Dat blijkt uit ons onderzoek bij meer dan 40.000 werkgevers. En dat is positief, want met loopbanen van 40 jaar is die gemiddelde medewerker nog zo een 20 jaar waardevol inzetbaar. Alleszins, als je investeert in rematching. Want mensen, functies en bedrijven veranderen aan een razendsnel tempo en dan wordt continue rematching een noodzaak.
Worden jouw medewerkers sneller oud?
Over de vergrijzing van de werkvloer in de privésector is al menig inkt gevloeid. Maar stijgt de leeftijd van de Belgische werknemer effectief sneller dan voorheen? Vanaf 2013 steeg de gemiddelde leeftijd elk jaar met minstens 3 maanden. Van 2016 naar 2017 kwamen er ‘maar’ 1,6 maanden bij. De gemiddelde Belgische werknemer in de privésector is dus 42,3 maanden oud. Dat is een beetje jonger dan de gemiddelde leeftijd in de social profitsector (44,07) en een jaartje ouder dan de gemiddelde werknemer in de profitsector (41,23 jaar). De gemiddelde gezins- en bejaardenhulp is met 46,26 lentes de oudste in het rijtje.
Is 42 oud?
Iemand van 42 is niet oud. Integendeel. Met loopbanen van 40 jaar zit de gemiddelde werknemer van 42 ongeveer halfweg zijn carrière. 20 (hopelijk mooie) jaren liggen achter de rug en 20 onbeschreven jaren kunnen nog worden ingevuld. Ook tijdens de invulling van dat tweede traject loont het zeker de moeite om regelmatig samen te zitten met jouw medewerker. Benut hij ten volle zijn talenten? Of kan hij zijn sterktes elders optimaler inzetten? Met nog 20 jaar in het vooruitzicht kijk je ook maar beter uit naar interessante opleidingen en bijscholingen. Want niet enkel mensen veranderen maar ook de taken, functies en opdrachten die zij uitoefenen.
Rematching voor jong en oud
Met lange loopbanen binnen een steeds veranderende omgeving is continue rematching een noodzaak. Het principe van ‘de perfecte match voor een bepaalde functie’ laat je dus maar beter los als je binnenkort wervingsgesprekken voor de boeg hebt. Het is immers belangrijker om niet enkel op ervaring te rekruteren maar ook op potentieel, talent, attitude en fit met jouw organisatie. Zo vergroot je natuurlijk ook de vijver waarin je vist. Hoe dan ook zal je, meer dan vroeger, aandacht moeten hebben voor oudere werknemers en hen via opleiding en rematching laten doorstromen naar nieuwe functies waar zij hun talenten optimaal kunnen inzetten.
De talenten in jouw organisatie optimaal inzetten?
Ontdek de mogelijkheden van rematching.