Wat is duurzame inzetbaarheid?

15 juni 2022
Leestijd: Later lezen?

Een duurzaam inzetbare medewerker is inzetbaar op de lange termijn. Hij is dus productief, gemotiveerd en gezond – zowel mentaal als fysiek. Zijn ziekteverzuim ligt laag en hij gaat met plezier naar het werk.

De essentie van duurzame inzetbaarheid is dat je een kader schept waarbinnen je medewerker gezond en betrokken blijft en zich verder kan ontwikkelen. Door te investeren in duurzame inzetbaarheid daalt je personeelsverloop en stimuleer je de ontwikkeling van je bedrijf én je personeel.

Hoe? Door de behoeften van je onderneming en die van je medewerkers op elkaar te laten aansluiten. Je brengt de talenten van je medeweker in kaart en laat deze zoveel mogelijk groeien, zonder de doelstellingen van je organisatie niet uit het oog te verliezen.

In een ideale wereld komen de belangen van je onderneming en die van je medewerker automatisch overeen. Toch is dat vaak niet het geval. Je brengt dus best eerst in kaart wat elke partij nodig heeft. Alleen zo stem je organisatiedoelen en individuele doelen optimaal op elkaar af.

Wat zijn de aandachtspunten?

Als je je personeel zo optimaal mogelijk wil laten renderen én gemotiveerd wil houden, schenk je best aandacht aan de volgende zaken.

Mentaal & fysiek welzijn

Zit je medewerker niet goed in zijn vel of heeft hij fysieke klachten? Dan zal hij minder productief en gemotiveerd zijn. Ongelukkige medewerkers gaan bovendien sneller op zoek naar een andere job en zijn minder geneigd om nieuwe competenties op te doen die je bedrijf vooruit helpen. Een goed welzijnsbeleid is dus onmisbaar als je langdurig wil samenwerken met je huidige personeel en gezamenlijk wil groeien.

Talentontwikkeling

Investeren in talentontwikkeling is een echte win-win. Je medewerker doet nieuwe kennis en vaardigheden op die hij vertaalt naar de werkvloer. En het zorgt voor nieuwe uitdagingen, zodat zijn job interessant blijft. Jij profiteert dan weer van een medewerker met een bredere kennis, waardoor je hem op meerdere plekken binnen je onderneming kan inzetten.

Rematching

Elke medewerker heeft sterke en zwakkere punten. Wil je hem gemotiveerd houden? Dan is het belangrijk dat je niet enkel focust op het verbeteren van zijn zwakke punten. Dat zorgt vaak voor frustratie en minder motivatie. Besteed dus ook voldoende aandacht aan de sterktes van je medewerker. Waar is hij écht goed in? Kan je hem op een andere plek binnen je onderneming inzetten waar hij nog meer waarde toevoegt? Herbekijk zijn vaardigheden en interesses en doe eventueel aan rematching: zo weet je precies hoe je hem het beste inzet voor je onderneming.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp