Salary split

11 februari 2020
Leestijd: Later lezen?

Wanneer je met je bedrijf internationaal actief bent, gebeurt het dat bepaalde medewerkers regelmatig op en neer reizen naar vestigingen in het buitenland. In sommige gevallen zijn deze medewerkers effectief in dienst van meerdere vestigingen. In deze situatie heb je vast heel wat vragen over de fiscaliteit. In dit dossier gaan we dieper in op wat zo’n salary split nu juist is.

Wat is een salary split?

Een salary split is een fiscale splitsing van het belastbaar loon over de verschillende landen waar de medewerker werkt. Voor elk deel van het loon gelden er dus andere fiscale spelregels. Het grote voordeel? De fiscale tarieven liggen doorgaans lager dan wanneer het gehele loon in één land zou worden belast. Het buitenlandse belastbare loon valt immers vaak in de lagere belastingschijven.

Wanneer kan je gebruikmaken van een salary split?

Een medewerker valt mogelijk onder salary split onder de volgende voorwaarden:

  • De werknemer heeft werkgevers in verschillende landen (meestal zijn dit werkgevers van dezelfde groep)
  • De medewerker moet effectief activiteiten uitvoeren in het buitenland.

Wanneer is een salary split interessant?

Een salary split kan zowel voor medewerker als voor werkgever interessant zijn. De kans is groot dat je medewerker een hoger nettoloon overhoudt. Indien de werkgever echter van een nettoloon vertrekt bij het vaststellen van het brutoloon in een salary split situatie kan hij zijn loonkost inperken.

Het is wel belangrijk om op voorhand de impact op de arbeidsvoorwaarden en de sociale zekerheid te bestuderen. Daarnaast moet je rekening houden met een internationale payroll om een salary split correct te verwerken. Ook de arbeidsovereenkomst(en) dienen sluitend te worden opgemaakt.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp