Waarom is offboarding zo belangrijk?

16 september 2020
Leestijd: Later lezen?

Een van de belangrijkste redenen om aandacht te besteden aan je offboarding is de relatie met je ex-medewerker en wat je ervoor terugkrijgt. Als je op een respectvolle manier uit elkaar gaat is de kans namelijk groot dat hij een ambassadeur voor je bedrijf wordt. Het komt je imago bij potentiële klanten of sollicitanten ten goede. Je laat de deur bovendien op een kier staan voor een latere terugkeer.

Waaruit bestaat de offboarding?

Start je met offboarding? Dan besteed je best aandacht aan de onderstaande punten.

Een respectvol ontslaggesprek

Ontsla je een medewerker? Zorg dan voor een respectvol ontslaggesprek. Geef duidelijk aan dat het om slecht nieuws gaat en wat je redenen voor het ontslag zijn, maar geef je medewerker ook de ruimte om daar op te reageren en toon begrip voor zijn emoties. Zorg nadien voor de nodige support, zowel voor de ontslagen medewerker als voor zijn collega’s.

Ook als je medewerker zelf ontslag neemt, voer je best een eerlijk en open gesprek. Zie het als een opportuniteit om feedback te vragen en je beleid te verbeteren. Wat zou je medewerker anders doen? En welke dingen gaat hij echt missen? Krijg je feedback waar je meteen mee aan de slag kan gaan? Doe dat dan ook. Zo ziet je medewerker dat je echt waarde hecht aan zijn input. En dat maakt hem dan weer sneller tot ambassadeur.

Vlotte administratieve afhandeling

Bij het vertrek van een medewerker komt heel wat papierwerk kijken. Zorg ervoor dat dit allemaal correct en vlot verloopt. Heeft je medewerker nog recht op vakantiegeld, een eindejaarspremie of een opzeggingsvergoeding, ….? Betaal die bedragen dan ook correct en tijdig uit. Als je medewerker opzeg presteert, maak de laatste weken van je medewerker zo aangenaam en zinvol mogelijk, zodat hij in deze omstandigheden toch nog met een goed gevoel kan vertrekken.

Contact houden na het afscheid

Het ontslag is slechts het startschot van de offboarding. Het is slim om ook na het vertrek contact te houden met je ex-medewerker. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ruim 54% van de vertrokken medewerkers in dat geval openstaat voor een latere terugkeer. Dat is goed nieuws, want ex-medewerkers zijn al bekend met het reilen en zeilen binnen je onderneming. De onboarding zal je in dit geval dus weinig tijd en geld kosten. Neem je een ex-medewerker opnieuw in dienst? Dan heet dat boomerang recruitment.

Start met een offboardingbeleid

Met de bovenstaande tips ben je al goed op weg. Maar natuurlijk komt er meer kijken bij het implementeren van sterke offboardingprocessen. Benieuwd waarmee je allemaal rekening moet houden? Je leert er alles over in onze online opleiding – van ontslaggesprek tot offboardingprogramma.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp