Vorige

Iets meer dan één op de tien bedienden krijgt thuiswerkvergoeding

19 april 2023

Vergoeding bedraagt gemiddeld 37 euro per maand

Brussel, 19 april 2023 – 12% van de bedienden in ons land krijgt op dit moment een thuiswerkvergoeding. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met twee jaar geleden. Gemiddeld bedraagt de thuiswerkvergoeding 442 euro per jaar, of omgerekend iets minder dan 37 euro per maand. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstenbedrijf Acerta op basis van de effectieve gegevens van 200.000 bedienden actief in 32.000 Belgische ondernemingen. “Steeds meer bedrijven willen in tijden van hoge loonkosten via een thuiswerkvergoeding toch nog een extraatje geven aan hun medewerkers”, aldus Acerta.

Leestijd: Later lezen?

Thuiswerk is sinds de coronacrisis ingeburgerd in de Belgische ondernemingen. Bedrijven die dat willen, kunnen hun werknemers voor dat thuiswerk een maandelijkse vergoeding uitbetalen. Sinds 1 januari ligt het maximumbedrag – na indexatie – op 148,73 euro per maand. Vandaag krijgt 12% van de bedienden al zo’n thuiswerkvergoeding. Dat is een stijging van 21% ten opzichte van 2021 en bijna een verdubbeling ten opzichte van 2020, toen slechts zo’n 6,5% van de bedienden een thuiswerkvergoeding ontving.

Percentage bedienden dat een thuiswerkvergoeding krijgt en het bedrag/jaar

Figuur 1: Percentage bedienden dat een thuiswerkvergoeding krijgt en het bedrag/jaar

Ellen Van Grunderbeek, experte hybride werken Acerta Consult: “Veel medewerkers met een bediendecontract kunnen dezer dagen een deel van hun werk thuis uitvoeren wat bewijst dat hybride werken ingeburgerd is. Dat op dit moment nog maar 12% van de bedienden een specifieke thuiswerkvergoeding krijgt, is dus aan de lage kant, ook al gaat het om een verdubbeling ten opzichte van eind 2020. Er is nog heel wat groeipotentieel voor de thuiswerkvergoeding. Gezien de arbeidskrapte, merken we wel dat steeds meer bedrijven in tijden van hoge loonkosten toch naar andere manieren zoeken om hun werknemers een correcte vergoeding te kunnen geven. Een thuiswerkvergoeding kan daarbij een goed middel zijn: ze is namelijk vrijgesteld van RSZ-bijdragen en belastingen en betekent dus geen extra dure kostenpost voor werkgevers. Je kan het bedrag ook zelf bepalen, hetzij via dagforfait, hetzij via vast bedrag.

Gemiddelde vergoeding is kwart van het maximale bedrag

De bedienden die een thuiswerkvergoeding ontvangen, krijgen gemiddeld 442,12 euro per jaar. Dat is 36,84 euro per maand en slechts een kwart van het maximumbedrag van 148,73 euro per maand.

Ellen Van Grunderbeek: “Tot de bovengrens van 148,73 euro is de thuiswerkvergoeding vrijgesteld van RSZ en belastingen. Het gemiddelde van de effectief toegekende thuiswerkvergoedingen blijft ver onder dat maximum. Dat kan betekenen dat werkgevers eerder kiezen voor een dagforfait per effectief van thuis gewerkte dag. Wordt er minder dagen van thuis gewerkt, dan is de vergoeding ook lager. Voor bedrijven die hun werknemers toch een hogere thuiswerkvergoeding willen toekennen, zou een maandforfait ook een optie kunnen zijn. De keuze moet in elk geval zijn vastgelegd in een bijlage over het thuiswerkbeleid bij de arbeidsovereenkomst.

Thuiswerkvergoeding kijkt naar alle kosten van thuiswerk

Wat de thuiswerkvergoeding specifiek vergoedt, wordt ruim geïnterpreteerd. Het gaat uiteraard over verwarming en elektriciteit, maar ook over printkosten, (kleine) kantoorbenodigdheden, koffie enzovoort. Ook de huur of afschrijving voor de ruimte die men thuis gebruikt, het onderhoud ervan en de verzekering worden aanvaard als onderwerp van de thuiswerkvergoeding.  

Over de cijfers

De steekproef is gebaseerd op de werkelijke gegevens van een set van 200.000 bedienden in dienst bij 32.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren. 

Deel dit artikel